Αρχική Πολιτική Καραναστάσης : Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος! 25 αιώνες ιστορίας μέσα σε...

Καραναστάσης : Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος! 25 αιώνες ιστορίας μέσα σε ένα μικρό τρίγωνο.

O Bουλευτής Φθιώτιδας Αποστόλης Καραναστάσης, εκπροσωπώντας τη Βουλή στην 76η επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας Γοργοποτάμου είπε μεταξύ άλλων:

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στον ιστορικό χώρο της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, δίπλα στη γενέτειρα του Άρη Βελουχιώτη, για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης της περιόδου 1941 – 44.

Η Εθνική Αντίσταση είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας.

Aπό την πρώτη κιόλας στιγμή της Κατοχής, ο ελληνικός λαός προέβη σε αυθόρμητες πράξεις αντίδρασης, ατομικά και συλλογικά, που εξέφραζαν βούληση αντίστασης, η οποία δεν άργησε να εκδηλωθεί και σε οργανωμένα σχήματα, με την ίδρυση των αντιστασιακών οργανώσεων από το φθινόπωρο του 1941.

Στην αντίσταση κατά της ξένης κατοχής, που έλαβε τεράστιες διαστάσεις και ποικίλες μορφές, πήρε μέρος η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ιδιότητας, κοινωνικής και πολιτικής ένταξης, παραμερίζοντας διαφορές, έριδες και διαμάχες της προπολεμικής περιόδου, για τη σωτηρία της Πατρίδας.

Έτσι, η Ελλάδα, στα χρόνια της Κατοχής, γνώρισε ένα από τα μαζικότερα αντιστασιακά κινήματα στην Ευρώπη.

Οι πτυχές του αγώνα της Αντίστασης και τα επιτεύγματα των ηρώων της πολλά, και τεράστιος ο όγκος των πληροφοριών που αξίζει να αναφερθούν, για να έχει κάποιος μια πλήρη εικόνα για την εποποιΐα που οι γονείς και οι παππούδες μας έγραψαν με το αίμα τους.

Χωρίς να μειώνω την αξία κάποιου από τα επιτεύγματα αυτά, θα μνημονεύσω μόνο δύο, ως ξεχωριστά γεγονότα με ιδιαίτερους συμβολισμούς.

Κορυφαίο, αναμφίβολα, στρατιωτικό γεγονός, η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, με ξεχωριστή συμβολική σημασία, ως η πρώτη κοινή επιχείρηση των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ, υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα, μαζί με ομάδα Βρετανών σαμποτέρ.

Ένα καπρίτσιο της μοίρας, συμπύκνωσε 25 αιώνες ιστορίας μέσα σε ένα μικρό τρίγωνο.

Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος.

Εξ ίσου σπουδαία αντιστασιακή πράξη, για τη συμβολική της αξία, αποτέλεσε η υποστολή από την Ακρόπολη και καταστροφή της ναζιστικής σβάστικας από δυο νεαρούς φοιτητές, το Μανόλη Γλέζο και το Λάκη Σάντα, το Μάιο ακόμα του 1941.

Κυρίες και κύριοι, είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι η Εθνική Αντίσταση, με την συμβολή της στον αγώνα για την συντριβή των δυνάμεων του φασιστικού – ναζιστικού άξονα, έσωσε την τιμή και την υπερηφάνεια της Ελλάδας.

Χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στο 1982, για να αναγνωρίσει και η ελληνική πολιτεία το αναμφισβήτητο αυτό γεγονός και να αποδώσει  στους αγωνιστές την πρέπουσα τιμή.

Υπάρχει, όμως, από την πλευρά της πολιτείας μια εκκρεμότητα, που, ευτυχώς, η σημερινή Βουλή αποφάσισε να την διευθετήσει.

Αναφέρομαι στην διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων και λοιπών οφειλών, που μέχρι σήμερα οι τότε κατακτητές αρνούνται να αποδώσουν.

Κυρίες και κύριοι,

τιμούμε σήμερα, τους αγωνιστές που, σε μια μαύρη περίοδο για την πατρίδα και την ανθρωπότητα, όρθωσαν το ανάστημά τους στον κατακτητή και έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά.

Σ’ αυτούς απευθύνουμε το ευχαριστώ για τους αγώνες τους, αυτούς δείχνουμε σαν παράδειγμα στα παιδιά μας και τη νέα γενιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.