Αρχική Τοπικά Κέντρο Λόγου & Ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»: Εικαστική ψυχοθεραπεία στα...

Κέντρο Λόγου & Ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»: Εικαστική ψυχοθεραπεία στα παιδιά

Γράφει η Μαίρη Λάμπρου , Ψυχολόγος Κέντρων Επικοινωνία

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ τι είναι και πώς εφαρμόζεται

Η θεραπεία μέσω τέχνης είναι μια νέα μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί μία δημιουργική διαδικασία για να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση ενός ατόμου καθώς και την ψυχική και συναισθηματική του ευεξία.  Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εξερευνήσουν, να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν τον εσωτερικό τους κόσμο. Αυτού του είδους η θεραπεία βοηθάει να αναπτυχθούν κοινωνικές σχέσεις, να διαμορφωθεί μια θετική εικόνα του εαυτού και να κατανοήσουν τα αίτια μιας πιθανής δυσλειτουργίας της καθημερινότητας.

Η εικαστική ψυχοθεραπεία για παιδιά, χρησιμοποιεί τις εικόνες ως μέσον επικοινωνίας ακόμη και σε προ-λεκτικό στάδιο ανάπτυξης. Πολλοί λένε πως η γλώσσα των συμβόλων (εικόνα) είναι η γλώσσα της καρδιάς. Η εικόνα δίνει έκφραση στο ανέκφραστο – αυτό που φάνταζε νωρίτερα μπερδεμένο και χαωτικό, αποκτά μορφή. Η μορφή σε κάτι ακαθόριστο, διευκολύνεται  το άτομο να πλησιάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.

Χρειάζεται να σημειωθεί, ότι εικαστική ψυχοθεραπεία δεν έχει να κάνει με μαθήματα ζωγραφικής, ούτε χρειάζεται κανείς να έχει ταλέντο σε αυτή για να επωφεληθεί. Η τέχνη βοηθά τον άνθρωπο να εξερευνήσει τα ποικίλα συναισθήματά του (π.χ. χαρά, αγωνία, άγχος, θυμό, στενοχώρια, απογοήτευση) και να τα εκφράσει με ένα δημιουργικό τρόπο. Χρησιμοποιώντας τον καμβά ή το χαρτί, τα αρνητικά συναισθήματα δεν μένουν μέσα μας για να συντηρούν αρνητικές καταστάσεις, όπως π.χ. σωματικά προβλήματα, αλλά εξωτερικεύονται. Το παιδί μαθαίνει να τα αναγνωρίσει, τόσο στον εαυτό του όσο και στους άλλους, να κατανοεί τον εξωτερικό κόσμο και να τα επικοινωνεί με τον κοινωνικό του περίγυρο. Η ζωγραφική ως διαδικασία είναι από μόνη της λυτρωτική, ενισχύει την αυτοεκτίμηση των παιδιών και  προωθεί τη δημιουργικότητα.

Μέσα στο πλαίσιο της θεραπευτικής σχέσης το παιδί νιώθει ασφάλεια να απεικονίσει τα προβλήματά του στις ζωγραφιές και να μιλήσει για αυτά χωρίς φόβο. Ενθαρρύνοντας το να δημιουργήσει κάτι αποκλειστικά δικό του, να εικονογραφήσει το προσωπικό και ξεχωριστό εσωτερικό του σύστημα, του δίνεται η ευκαιρία να εκφραστεί ελεύθερα, να γνωρίζει τον εαυτό του και εν συνεχεία να μπορέσει να τον ελέγξει. Η ζωγραφική δρα ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ του μέσα και του έξω κόσμου.  Και αυτό γιατί, δημιουργώντας κάτι νέο, ανακαλύπτει την αξία του και μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό του!

Μαίρη Λάμπρου , Ψυχολόγος Κέντρων Επικοινωνία

Το Κέντρο Λόγου και Ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων «Επικοινωνία» απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, παιδοψυχίατρο, λογοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια, ψυχολόγο, με εμπειρία στη θεραπευτική διαδικασία και με γνήσιο ενδιαφέρον για το παιδί, την οικογένεια και τον ενήλικα που απευθύνεται σε εμάς.

Οι θεραπευτές είναι εκείνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν με επαγγελματισμό και ευαισθησία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κάθε άτομο και σύμφωνα με τις δυνατότητες του να διασφαλίσουν ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης.

Σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον παρέχουμε υπηρεσίες:

 • Λογοθεραπείας
  • Εργοθεραπείας
  • Ψυχολογικής υποστήριξης
  • Μαθησιακής αποκατάστασης
  • Συμβουλευτικής γονέων

​Οι παιδοψυχιατρικές μας υπηρεσίες : Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, πλήρης αξιολόγηση και διάγνωση νέων περιστατικών, αξιολόγηση για χρήση στον ασφαλιστικό σας φορέα.

Σεβόμενοι τη διαφορετικότητα του ατόμου και με την ευελιξία που μας δίνουν οι διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στις οποίες οι θεραπευτές μας είναι εξειδικευμένοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες:

 • στην επικοινωνία (ΔΑΔ- αυτισμό, σύνδρομο Άσπεργκερ)
  • το λόγο και την ομιλία (διαταραχές άρθρωσης, τραυλισμό)
  • τη μάθηση (δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠΥ)
  • στην λεπτή και αδρή κινητικότητα (δυσγραφία)
  • συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος, φοβίες)

Εξειδίκευση στις μεθόδους:

 • Makaton(μέθοδος εναλλακτικής επικοινωνίας)
  • Teacch (μέθοδος δόμησης του περιβάλλοντος)
  • Intesive interaction (εντατική αλληλεπίδραση για άτομα με αυτισμό)
  • Κοινωνικές Ιστορίες, Comic Strip Conversation (συζήτηση μέσω ιστορίας εικόνων)
  • Lidcombe (θεραπευτική μέθοδος για παιδιά με τραυλισμό) κ.α
  • Oral Placement Therapy (θεραπευτική μέθοδος με μυο-κινητικές δραστηριότητες των αρθρωτών(σαγόνι-χείλη-γλώσσα)για βελτίωση της άρθρωσης, της φώνησης και της ευκρίνειας της ομιλίας)
   Lego based therapy (θεραπευτική μέθοδος ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα σε ομάδα για παιδιά με αυτισμό, Σύνδρομο Ασπεργκερ και διαταραχές στην κοινωνική επικοινωνία)

Εξειδίκευση στη θεραπεία φωνής ενηλίκων: Accent method, Ολοκληρωμένη θεραπευτική μέθοδος για την αποκατάσταση διαταραχών φώνησης σε ενήλικες.

Διαγνωστικά τεστ σταθμισμένα σε ελληνικό πληθυσμό που βοηθούν στον  αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της θεραπείας

 • Α-τεστ
  • Μεταφων-τεστ
  • ΕΔΑΛΦΑ
  • Πρωτόκολλο Γλωσσικής και Γνωστικής αξιολόγησης
  • Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου
  • Δοκιμασία Εικόνων Δράσης
  • Ειδικά ψυχομετρικά εργαλεία και ερωτηματολόγια για γονείς και παιδιά

 

Υπεύθυνη: Κατερίνα Αρ. Τσούμα – Λογοθεραπεύτρια

Τηλέφωνα επικοινωνίας:2231602057

Διευθύνσεις:

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 13, ισόγειο (κοντά στο Ισαδάκι και στον νέο περιφερειακό δρόμο της Λαμίας) τηλ.2231045354

ΒΥΡΩΝΟΣ 13, 2ος όροφος (στον κεντρικό πεζόδρομο της Λαμίας)

Αταλάντη: Εθνικής Αντιστάσεως 88 (3ος όροφος) τηλ.2233022682

Σπερχειάδα: Ν. Κρίκου 55 (έναντι Αγίου Δημητρίου)

www.epikoinonia.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.