Αρχική Άρθρα Κέντρο Λόγου & Ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»: Επίκτητες Νευρολογικές Διαταραχές...

Κέντρο Λόγου & Ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»: Επίκτητες Νευρολογικές Διαταραχές και ο ρόλος της Λογοθεραπείας

Γράφει ο Γιώργος Παπαπούλιος , Λογοθεραπευτής Κέντρων Επικοινωνία

 

 

Υπάρχει γενικώς η εντύπωση πως η επιστήμη της Λογοθεραπείας αφορά μόνο διαταραχές που σχετίζονται με παιδιά. Η αλήθεια όμως είναι πως ο λογοθεραπεύτης παίζει σημαντικό ρόλο στη διεπιστημονική ομάδα για την αποκατάσταση επίκτητων νευρολογικών διαταραχών σε ενήλικες ασθενείς.

Στην ομπρέλα των επίκτητων νευρολογικών διαταραχών υπόκεινται διαταραχές λόγου και ομιλίας . Η Αφασία (Broca, Wernicke, ολική) είναι μια διαταραχή λόγου που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην εκφορά ή στην κατανόηση του λόγου ή και σε συνδυασμό των δύο. Στόχος της λογοθεραπείας στην προκειμένη περίπτωση είναι να εντοπίσει της δυσκολίες , να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας ώστε ο ασθενής να καταφέρει να αναπτύξει έναν τρόπο επικοινωνίας λεκτικό ή μη λεκτικό ανάλογα την περίπτωση και να παρακολουθεί την εξέλιξη του ασθενή .

Η Δυσαρθρία είναι μια διαταραχή ομιλίας που τα συμπτώματα της αφορούν στις βλάβες των μυών ή των νεύρων των οργάνων της ομιλίας ενώ η Απραξία αφορά τη δυσκολία στον προγραμματισμό των κινήσεων αυτών των οργάνων για την παραγωγή της ομιλίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις αφού εντοπιστούν οι δυσκολίες ο λογοθεραπευτής θα επικεντρωθεί στην ενδυνάμωσηκαι το εύρος κίνησης των οργάνων της ομιλίας και στην εκμάθηση λεκτικών μοτίβων αντίστοιχα.

Επίσης μια αρκετά συχνή διαταραχή που επηρεάζει την ροή της ομιλίας είναι ο γνωστός σε όλους τραυλισμός. Ο λογοθεραπευτής στην προκειμένη περίπτωση θα αξιολογήσει τις δυσκολίες , θα συμβουλεύσει το άτομο και το περιβάλλον του ,θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα με τεχνικές διαχείρισης των συμπεριφορών του τραυλισμού και θα παραπέμψει το άτομο σε άλλες ειδικότητες που πιθανόν να πρέπει να παρέμβουν π.χ ψυχολόγοι. Ο τραυλισμός δεν θεραπεύεται , αλλά μέσω των τεχνικών διαχείρισης του μειώνεται ή εξαλείφεται ανάλογα με τη βαρύτητα.

Ακόμη μία αρκετά συχνή ομάδα διαταραχών είναι αυτές τις Φώνησης. Εδώ πρόκειται για αλλαγές στην ποιότητα της φωνής που οφείλονται σε οργανικούς ,νευρολογικούς ,παθολογικούς ή ψυχολογικούς λόγους, με τα άτομα που κάνουν κατάχρηση της φώνης λόγω επαγγέλματος ή εργάζονται σε τοξικά περιβάλλοντα και βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο. Ο λογοθεραπεύτης πέραν της αξιολόγησης θα συνεργαστεί με τις κατάλληλες ειδικότητες (π.χ ΩΡΛ) για τον εντοπισμό του προβλήματος και θα δημιουργήσει ανάλογο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της εκάστοτε δυσκολίας.

Μια επίσης σημαντική ομάδα διαταραχών είναι αυτές της σίτισης και κατάποσης. Ένα άτομο με τέτοιες δυσκολίες μπορεί να κινδυνεύει από υποσιτισμό ή αφυδάτωση , εισροφήσεις υγρών ή στερεών στους πνεύμονες καθώς και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού . Ένας λογοθεραπεύτης με εξιδεκευμένες εξετάσεις θα μπορέσει να εντοπίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος , να δημιουργήσει ένα εξατομικεύμενο πρόγραμμα αποκατάστασης για τον ασθενή με συγκεκριμένες υφές, θερμοκρασίες, και συστάσεις για αλλαγή της στάσης του σώματος ή άλλων αντισταθμιστικών τεχνικών με σκοπό τη βελτίωση της κατάποσης.

Οι βασικές αιτίες που προκαλούν τις διαταραχές σίτισης είναι οι εξής :

 1. Εγκεφαλικό επεισόδιο
 2. Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
 3. Εκφυλιστικές νόσοι (Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κλπ)
 4. Επιληψία
 5. Νεοπλασματικές ασθένειες
 6. Λοιμώξεις
 7. Ψυχιατρικές διαταραχές
 8. Αισθητηριακές διαταραχές

Οι δύο πρώτες αιτίες παρουσιάζονται πιο συχνά.

Συνοψίζοντας λοιπόν στόχος της λογοθεραπείας όσον αφορά τις διαταραχές στους ενήλικες ασθενείς, είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων και των οικογενειών τους και να τα κάνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά στην καθημερινή τους ζωή.

 

 

Το Κέντρο Λόγου και Ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και ενηλίκων «Επικοινωνία» απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, παιδοψυχίατρο, λογοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια, ψυχολόγο, με εμπειρία στη θεραπευτική διαδικασία και με γνήσιο ενδιαφέρον για το παιδί, την οικογένεια και τον ενήλικα που απευθύνεται σε εμάς.

Οι θεραπευτές είναι εκείνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν με επαγγελματισμό και ευαισθησία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κάθε άτομο και σύμφωνα με τις δυνατότητες του να διασφαλίσουν ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης.

Σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον παρέχουμε υπηρεσίες:

 • Λογοθεραπείας
  • Εργοθεραπείας
  • Ψυχολογικής υποστήριξης
  • Μαθησιακής αποκατάστασης
  • Συμβουλευτικής γονέων

​Οι παιδοψυχιατρικές μας υπηρεσίες : Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων, πλήρης αξιολόγηση και διάγνωση νέων περιστατικών, αξιολόγηση για χρήση στον ασφαλιστικό σας φορέα.

Σεβόμενοι τη διαφορετικότητα του ατόμου και με την ευελιξία που μας δίνουν οι διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στις οποίες οι θεραπευτές μας είναι εξειδικευμένοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες:

 • στην επικοινωνία (ΔΑΔ- αυτισμό, σύνδρομο Άσπεργκερ)
  • το λόγο και την ομιλία (διαταραχές άρθρωσης, τραυλισμό)
  • τη μάθηση (δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠΥ)
  • στην λεπτή και αδρή κινητικότητα (δυσγραφία)
  • συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος, φοβίες)

Εξειδίκευση στις μεθόδους:

 • Makaton(μέθοδος εναλλακτικής επικοινωνίας)
  • Teacch (μέθοδος δόμησης του περιβάλλοντος)
  • Intesive interaction (εντατική αλληλεπίδραση για άτομα με αυτισμό)
  • Κοινωνικές Ιστορίες, Comic Strip Conversation (συζήτηση μέσω ιστορίας εικόνων)
  • Lidcombe (θεραπευτική μέθοδος για παιδιά με τραυλισμό) κ.α
  • Oral Placement Therapy (θεραπευτική μέθοδος με μυο-κινητικές δραστηριότητες των αρθρωτών(σαγόνι-χείλη-γλώσσα)για βελτίωση της άρθρωσης, της φώνησης και της ευκρίνειας της ομιλίας)
   Lego based therapy (θεραπευτική μέθοδος ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα σε ομάδα για παιδιά με αυτισμό, Σύνδρομο Ασπεργκερ και διαταραχές στην κοινωνική επικοινωνία)

Εξειδίκευση στη θεραπεία φωνής ενηλίκων: Accent method, Ολοκληρωμένη θεραπευτική μέθοδος για την αποκατάσταση διαταραχών φώνησης σε ενήλικες.

Διαγνωστικά τεστ σταθμισμένα σε ελληνικό πληθυσμό που βοηθούν στον  αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της θεραπείας

 • Α-τεστ
  • Μεταφων-τεστ
  • ΕΔΑΛΦΑ
  • Πρωτόκολλο Γλωσσικής και Γνωστικής αξιολόγησης
  • Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου
  • Δοκιμασία Εικόνων Δράσης
  • Ειδικά ψυχομετρικά εργαλεία και ερωτηματολόγια για γονείς και παιδιά

 

Υπεύθυνη: Κατερίνα Αρ. Τσούμα – Λογοθεραπεύτρια

Τηλέφωνα επικοινωνίας:2231045354

Διευθύνσεις:

Λαμία: Δροσοπούλου 13 (1ος όροφος), τηλ.2231045354

Αταλάντη: Εθνικής Αντιστάσεως 88 (3ος όροφος), τηλ.2233022682

Σπερχειάδα: Ν. Κρίκου 55 (έναντι Αγίου Δημητρίου)

www.epikoinonia.net

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.