Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025

Κλείνουν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε Λαμία και Άμφισσα – Άμεση η αντίδραση των τοπικών φορέων

Μετά τα κλειστά Λύκεια, λόγω καταλήψεων έρχεται η ξαφνική κατάργηση δύο σχολείων δεύτερη ευκαιρίας σε Λαμία και Άμφισσα κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση  και του Περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη.

Διαβάστε την αντίδραση του Κώστα Μπακογιάννη σε σχετική του ανάρτηση στο Facebook.

“Εκεί που αντιμετωπίζαμε, και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε, το πρόβλημα με τα κλειστά σχολεία, ο κ.Φίλης φρόντισε να μας εκπλήξει για ακόμη μία φορά. Κλείνει δύο σχολεία δεύτερης ευκαιρίας στην Περιφέρειά μας (Λαμίας και ‘Αμφισσας). Είναι, το λιγότερο, απαράδεκτο. Ποιος σκέφτηκε ότι η κατάργηση τέτοιων σχολείων θα δώσει λύση σε κάτι; Ποιος είναι εκείνος που θεωρεί ότι οι ενήλικες δεν έχουν δικαίωμα στη γνώση και τη μάθηση, ειδικά σήμερα που η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη; Δείτε την απόφαση και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.”

Η σχετική απόφαση 

12065662_989438957789059_8357593137627619032_n

 

Απαντήσεις για το ζήτημα ζητά και ο βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας με την παρακάτω επιστολή.

“Κύριε Υπουργέ,

Είναι δεδομένο ότι η Δια Βίου Μάθηση, τόσο κατά την Επιστήμη όσο και κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί βασικό συντελεστή για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την περίοδο 2004-2009, δόμησε στη χώρα σύστημα Δια Βίου Μάθησης, με πλέγμα δομών, προγραμμάτων και υλικοτεχνικών υποδομών σε όλη την επικράτεια.
Από το σύστημα αντλούσαν υπηρεσίες, ετησίως, περίπου 300.000 πολίτες. Στο θεσμό των ΣΔΕ, πέραν των άλλων θεσμών/δομών, στο Ν. Φθιώτιδας παρέδωσε το 2009 το ΣΔΕ Λαμίας, με δύο Παραρτήματα, και το ΣΔΕ Φυλακών Δομοκού.
Με έκπληξη πληροφορήθηκα, από σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, ότι δρομολογείται η αναστολή της λειτουργίας και του ΣΔΕ Λαμίας.
Έτσι, σε μια περίοδο μεγάλων προβλημάτων στην οικονομία και την απασχόληση, αντί να εστιάσετε στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας, κλείνετε στην περιοχή ένα ακόμη δυνητικό εργαλείο για την αντιμετώπισή τους.

Κύριε Υπουργέ,

Σας ζητώ να επανεξετάσετε άμεσα αυτή την απόφαση.”

Την ανάκληση της απόφασης ζητάει με επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης, Γεράσιμου Στάθη, ο Διευθυντής του ΣΔΕ στη Λαμία Χρήστος Παγορόπουλος.

Διαβάστε την επιστολή του διευθυντή του σχολείου.

Κε Γενικέ,

Με το παραπάνω σχετικό μας ενημερώσατε, ότι για το τρέχον σχολ. Έτος, το ΣΔΕ Λαμίας θα λειτουργήσει μόνο με τον Β΄ κύκλο σπουδών, χωρίς να μας κάνετε γνωστό το τι θα γίνει στο μέλλον! Το θέμα του εγγράφου όμως, περιγράφει την «αναστολή λειτουργίας του».

Αυτό σημαίνει ότι οι εφετινές εγγραφές (μέχρι στιγμής 14) δεν γίνονται δεκτές!  

Δυστυχώς οι Κες της ΓΓΔΒΜ που «πρότειναν» την παραπάνω απόφαση, δεν έλαβαν υπόψη τους τα παρακάτω:

  • Με τις 14 (μέχρι στιγμής) εγγραφές και τους 12 εκπαιδευόμενους του Β΄ κύκλου, σύμφωνα με τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας των ΣΔΕ,  το ΣΔΕ Λαμίας αποτελεί βιώσιμη Σχολική μονάδα ή ακόμα και με απόφασή σας, το ΣΔΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει για πολλούς και διαφόρους λόγους με λιγότερους των 24 εκπαιδευομένων (έδρα Περιφέρειας,…).
  • Από τον Ιούνιο του 2013, ιδρύθηκε παράρτημα του ΣΔΕ Λαμίας στο Καρπενήσι και πέρσι έγινε η αναστολή λειτουργίας του, χωρίς αυτό να λειτουργήσει ποτέ! (Δήμαρχος Καρπενησίου τότε, ο κος Μπακογιάννης). Μάλιστα τον Σεπτέμβρη (του 2015) επικοινώνησαν  με εμένα από τον Δήμο Καρπενησίου (έχοντας περίπου 20 αιτήσεις) και μου εξέφρασαν την επιθυμία για έναρξη λειτουργίας του. Δυστυχώς από την απόφασή σας φαίνεται ότι το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό (τους παρέπεμψα στην ΓΓΔΒΜ λόγω αρμοδιότητας).
  • Οι παραπάνω της ΓΓΔΒΜ (όπως σας είχα επισημάνει με δύο e-mails τον Ιούνιο του 2015) έκαναν  επιλογές που «ανάγκασαν» την συρρίκνωση του ΣΔΕ που -ενώ εγώ προϋπολόγιζα δύο τμήματα στον Α΄ κύκλο για το σχ. Έτος 2013-2014- κατέληξε με 6 εκπαιδευόμενους, που αποφοίτησαν εφέτος τον Ιούνιο!
  • Δεν γνωρίζετε ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΣΔΕ Λαμίας, (από τα πολύ λίγα ΣΔΕ) για αρκετά σχολικά έτη, λειτουργούσε και με διαθέσεις μονίμων από το ΠΥΣΔΕ Φθιώτιδας για συμπλήρωση ωραρίου. Οπότε το επιχείρημα που παρατίθεται στο έγγραφο, του «δεν είναι δυνατόν να ξεπερνά…» είναι επιεικώς ΑΙΟΛΟ.  Συγκεκριμένα:

Εφέτος έχετε αποσπάσει μια εκπαιδευτικό ΠΕ02-Φιλόλογο, η οποία καλύπτει τρείς γραμματισμούς (Ελληνική Γλώσσα, Κοιν. Εκπαίδευση, Αισθητική αγωγή) και από το ΠΥΣΔΕ μας έχει διατεθεί Εκπαιδευτικός ΠΕ03-Μαθηματικός που καλύπτει δύο γραμματισμούς (Μαθηματικά, Φυσ. Επιστήμες), ενώ εγώ διδάσκω (και εθελοντικάεδώ και 11 έτη) τον Πληροφορικό Γραμματισμό. Επίσης η υποδ/ντρια του ΣΔΕ, ΠΕ05-Γαλλικών (με Proficiency στα Αγγλικά) καλύπτει προσωρινά τον Αγγλικό Γραμματισμό. Δηλ. είμαστε σε αναμονή μόνο για τον Περιβαλλοντικό Γραμματισμό.

  • Εφέτος (πριν 20 ημέρες!!) έχετε υπογράψει αίτημα προς τον Αντι-περιφερειάρχη Φθιώτιδας Κο Καραΐσκο, για παράταση της παραχώρησης του χώρου που στεγάζεται το ΣΔΕ, για συνέχιση της λειτουργίας του!!

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το ΣΔΕ είναι καθ΄  όλα έτοιμο να λειτουργήσει και με τον Α΄ Κύκλο. Εδώ σας ενημερώνω ότι ο Β΄ κύκλος έχει αρχίσει τα μαθήματα με 18 ώρες/εβδομάδα από 5-10-2015.

Περιμένοντας μάλιστα να τελειώσει η διαφημιστική καμπάνια για τα ΣΔΕ, είχαμε προγραμματίσει ημερίδα ευαισθητοποίησης (την οποία δεν πραγματοποιήσαμε τον Ιούνιο για σκοπιμότητα επιτυχίας), θα είχαμε πιστεύω αρκετές επιπλέον εγγραφές.

Δυστυχώς αυτή η απόφασή σας αναστέλλει αυτή τη δράση και μας αναγκάζει να διδάσκουμε με το μισό ωράριο αφ΄ ενός και αφ΄ ετέρου -το χειρότερο- να κλείνετε ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ που το έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία!

Παρακαλώ για την ανάκλησή της!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ