Αρχική Άρθρα “Κλήσεις από παράνομη στάθμευση: διαδικασία – παραγραφή απαίτησης” του Γ. Καραμέτου

“Κλήσεις από παράνομη στάθμευση: διαδικασία – παραγραφή απαίτησης” του Γ. Καραμέτου

 

Εκατοντάδες οδηγοί έχουν λάβει ταχυδρομικώς το τελευταίο διάστημα κλήσεις για παράνομη στάθμευση και οι οποίες αφορούν παραβάσεις που έγιναν πριν 10 ή 15 έτη ή και περισσότερα και οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά.

Γράφει ο Γεώργιος Κ. Καραμέτος Δικηγόρος

Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο η παραλαβή τέτοιων κλήσεων από ανυποψίαστους πολίτες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίο καλούνται να καταβάλλον το ποσό αυτό σχετικά με πρόστιμα για παράνομη στάθμευση πολλές φορές και τις προσαυξήσεις αυτού.

Σύμφωνα με το νόμο 4270/2014 (Κώδικας Δημοσίου Λογιστικού) εφαρμόζονται οι διατάξεις περί παραγραφής αυτών των προστίμων που απορρέουν από το Δημόσιο. Με βάση λοιπόν αυτό η είσπραξη φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών παραγράφονται μετά την παρέλευση πέντε ετών από την λήξη του οικονομικού έτους, μέσα στο οποίο βεβαιώθηκαν οριστικά (ταμειακή βεβαίωση).

Δείτε πρώτοι όλες τις τοπικές ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Όμως, οι απαιτήσεις για την είσπραξη των λοιπών εσόδων μεταξύ αυτών και προστίμων ΚΟΚ παραγράφονται μετά την παρέλευση είκοσι ετών από τη λήξη του οικονομικού έτους, μέσα στο οποίο έγινε η ταμειακή βεβαίωση της.

Με γνώμονα λοιπόν αυτό οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι έχουν υποπέσει σε τέτοιες παραβάσεις δεν έχουν το έννομο δικαίωμα να μην προβούν στη καταβολή του χρηματικού αυτού προστίμου.

Γεώργιος Κ. Καραμέτος Δικηγόρος – LL.M. στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, Πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Λαμίας

 

Pharma Galaxy Λαμία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.