Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Κόντρα Πολωνίας – Ουκρανίας για τις εισαγωγές σιτηρών

 

 

Η Πολωνία ενδέχεται να επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές και άλλων ουκρανικών τροφίμων, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, ενώ προειδοποίησε το Κίεβο να μην κλιμακώνει τη διαμάχη αναφορικά με τις εισαγωγές σιτηρών.

 

Η Πολωνία, που έχει εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, είναι μια από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα το 2022, αλλά οι δύο χώρες εμπλέκονται τώρα σε διαμάχη για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τότε που η Πολωνία, μαζί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, παρέτεινε την απαγόρευση για τις εισαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη γείτονα χώρα.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ότι η Ουκρανία έκανε το πρώτο βήμα στο πλαίσιο μιας εμπορικής διαμάχης με την προσφυγή της στον Οργανισμό. Ο εκπρόσωπος δεν κατονόμασε τις χώρες, αν και το Κίεβο έχει ήδη δηλώσει ότι η προσφυγή στοχοθετεί την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Επίσης χθες, η Ουκρανία δήλωσε ότι θα επιβάλει ως αντίποινα περιορισμούς στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων από την Πολωνία και την Ουγγαρία, εάν δεν προχωρήσουν σε άρση των μονομερών τους απαγορεύσεων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Προειδοποιώ τις ουκρανικές αρχές, διότι εάν κλιμακώσουν αυτή τη διαμάχη με αυτόν τον τρόπο, θα προσθέσουμε περισσότερα προϊόντα στην απαγόρευση για εισαγωγή στο έδαφος της Δημοκρατίας της Πολωνίας», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο δίκτυο Polsat.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις πωλήσεις σε πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, που επίσης περιλαμβάνουν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Η απαγόρευση έγινε για να προστατευθούν οι αγρότες εκεί από την αύξηση των εισαγωγών δημητριακών και τροφίμων από την Ουκρανία, καθώς η εισβολή έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλείσει τις προτιμητέες διόδους μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

 

Πηγή: naftemporiki.gr


Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ