Αρχική Τοπικά “Αρχαιολογική εκδρομή” με ιστορική σημασία στην αρχαία Μελιταία για την Φιλάρχαιο Εταιρεία...

“Αρχαιολογική εκδρομή” με ιστορική σημασία στην αρχαία Μελιταία για την Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» (Φωτογραφίες)

cof

 

«Αρχαιολογική εκδρομή» πραγματοποίησαν τα μέλη της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» στην αρχαία Μελιταία την περασμένη Κυριακή.

Τα μέλη αφού επισκέφθηκαν την Ι.Μ. Αγίας Τριάδας ξεναγήθηκαν από τον αρχαιολόγο κ. Λάμπρο Σταυρογιάννη και τον Διευθυντή του Εσπερινού Λυκείου Λαμίας κ. Σπύρο Μπαϊκούση στην ακρόπολη της αρχαίας Μελιταίας και στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο.

Η «αρχαιολογική εκδρομή», όπως χαρακτηρίστηκε από τα μέλη της εταιρείας έχει ιστορική σημασία γιατί πραγματοποιείται μετά από 121 χρόνια, όταν τον Αύγουστο του 1900 ο πρωτοπόρος ερευνητής Νικόλαος Γιαννόπουλος, ως γραμματέας της εταιρείας, επισκέφθηκε την Μελιταία καταγράφοντας τις αρχαιότητες που υπήρχαν γύρω από την Ι.Μ. Αγίας Τριάδας.

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» είναι το αρχαιότερο σωματείο της Θεσσαλίας. Ιδρύθηκε το 1896 με σκοπό να περισυλλέξει και να διαφυλάξει τις διασκορπισμένες στην περιοχή  αρχαιότητες. Σημαντικότατο στέλεχος, πρωτεργάτης  και κύριος εμπνευστής της Εταιρείας υπήρξε ο Νικόλαος Γιαννόπουλος. Σε λίγα χρόνια η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού κατόρθωσε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών κειμηλίων.

Το σημαντικότερο ίσως έργο των πρώτων μελών της Φιλαρχαίου ήταν η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού, αλλά και η ανέγερση του κτιρίου, σε οικόπεδο που δώρισε το 1910 ο Δήμος Αλμυρού, στο οποίο στεγάσθηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα που συγκεντρώθηκαν από την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού αλλά και από την υπόλοιπη Θεσσαλία.

Επίσης, συγκέντρωσε αξιόλογα νομικά, ιστορικά, φιλολογικά και ιατρικά βιβλία. Από το 1997 επανεκδίδεται το «ΔΕΛΤΙΟ της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» (Β΄ εκδοτική περίοδος), με άρθρα αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Στις δράσεις της περιλαμβάνεταιη διοργάνωση σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, πέντε επιτυχημένων Συνεδρίων Αλμυριώτικων Σπουδών, εκδίδοντας τα πρακτικά τους (ΑΧΑΙΟΦΘΙΩΤΙΚΑ Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄)

Για το σπουδαίο έργο της τιμήθηκε, το 2013, με Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών.

Ευχαριστούμε την κα. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, πρώην πρόεδρο και νυν μέλος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς»για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.