Αρχική MAG24 TV Λαμία: Μιλήσαμε με Μαρία Μπάκου, Ιωάννα Σκυλίτση και Θανάση Ανδρούτσο για τη...

Λαμία: Μιλήσαμε με Μαρία Μπάκου, Ιωάννα Σκυλίτση και Θανάση Ανδρούτσο για τη “Γυναίκα”(BINTEO)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών  και την  εικαστική έκθεση με τίτλο «ΓΥΝΑΙΚΑ» που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Δημοτικό Νεοκλασσικό της οδού Αριστοτέλους μιλήσαμε με την κοινωνική λειτουργό Μαρία Μπάκου, την ψυχολόγο Ιωάννα Σκυλίτση και τον εικαστικό Θανάση Ανδρούτσο, για το έργο του ξενώνα και τον ρόλο του καλλιτεχνικού κόσμου στη διάδοση του μηνύματος κατά της βίας

Η βία σε βάρος των γυναικών συνεχίζει να είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιας διάστασης. Οι αριθμοί που προκύπτουν κάθε χρόνο από τον ΟΗΕ και έγκυρες από έρευνες διεθνώς, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικοί -για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού- είναι, ενώ τα περιστατικά γυναικών που δέχονται κακοποίηση ή/και διάκριση σε κάθε επίπεδο, συμβαίνουν γύρω μας σχεδόν καθημερινά.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων είναι κομμάτι του δικτύου 61 δομών της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, και φιλοξενεί ενήλικες γυναίκες που δέχονται οποιασδήποτε μορφής βία και τα παιδιά τους.

Η κοινωνική λειτουργός του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων μας παρουσιάζει τον Ξενώνα:

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων διοργανώνει φέτος πλήθος δράσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής μας κοινωνίας για θέματα ισότητας, εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών τους και των πολλαπλών διακρίσεων που βιώνουν. 

Η ψυχολόγος του Ξενώνα, Ιωάννα Σκυλίτση, μας μίλησε για τις δράσεις του ξενώνα:

Η έκθεση “ΓΥΝΑΙΚΑ” παρουσιάζεται έως 14 Δεκεμβρίου 2018, στο Νεοκλασικό της Οδού Αριστοτέλους με τη συμμετοχή 21 καλλιτεχνών, σε συνεργασία με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου μας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Νίκη Βλάχου και ο Αθανάσιος Ανδρούτσος.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Αδάμ Νίκος, ΑθανασιάδουΣουζάνα, Ανδρούτσος Αθανάσιος, Βερέμη Ιωάννα, Βλάχου Νίκη, Καστρίτση Ασπασία, Καστρίτση Πηνελόπη, Κουτλής Κώστας, Κουτροζής Γιάννης, Μηλιώτη Μαρία, Μιχελής Ντίνος, Ντούλιας Γιώργος, Οικονόμου Βασίλης, Ρασάικου Δήμητρα, Τσέλος Μπάμπης, Τσιτζέλη Εύη, Χατζάκης Μιχάλης, Χατζοπούλου-Κωσταρίκα Δέσποινα, Χριστόπουλος Γιάννης, Χριστοπούλου Ευθυμία, Ψυχογιού Βάσω.

Ο Εικαστικός Θανάσης Ανδρούτσoς μιλά για τη προσφορά των καλλιτεχνών:

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19.00 – 20.00 θα πραγματοποιηθεί ποιητική και μουσική βραδιά αφιερωμένη στη «Γυναίκα» με απαγγελίες ποιημάτων της Νίκης Βλάχου, του Ντίνου Μιχελή, του Κώστα Νέλλα και του Μπάμπη Τσέλου από τον ηθοποιό Απόστολο Ρούσκα.

Τη βραδιά θα συντονίσει η πολιτισμιολόγος και υπάλληλος του Δήμου Λαμιέων Μαρία Μαντέ.

Θα ακολουθήσει συναυλία των «ArsVocis» του Κώστα Νέλλα και των μαθητών του.

Οι επόμενες εκδηλώσεις:

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου – Ώρα: 18.00 – 20.00
Έκθεση τεχνών με θέμα «Η Τέχνη είναι Γυναίκα»των μαθητών των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Λαμιέων.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου – Ώρα: 19.00 – 21.00
Απαγγελία ποιημάτων και κειμένων με θέμα τη «Γυναίκα» από τους μαθητές του 1ου Λυκείου, του 4ου Λυκείου και του 4ου Γυμνασίου Λαμίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι ίδιοι οι μαθητές.

Δείτε το ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ του MAG24 από τα εγκαίνια της έκθεσης «ΓΥΝΑΙΚΑ» το βράδυ του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου 2018, στο Νεοκλασικό της Οδού Αριστοτέλους 

 

Υπηρεσίες που παρέχονται στον Ξενώνα:

 • Φιλοξενία των γυναικών και των παιδιών τους. Διαμονή σε χώρο ασφαλή και απόρρητο και πλήρη σίτιση.
  Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, άστεγες κ.λπ.) μαζί με τα παιδιά τους, εφόσον πρόκειται για κορίτσια έως 18 ετών και αγόρια έως 12 ετών. Στην περίπτωση των ανήλικων αγοριών οι φορείς παραπομπής λαμβάνουν υπόψη τους το όριο ηλικίας των 12 ετών και αναλαμβάνουν την ευθύνη να παραπέμψουν το άρρεν τέκνο σε αρμόδιο, για την ηλικία του, φορέα φιλοξενίας.
  Οι φιλοξενούμενες γυναίκες και τα παιδιά τους μπορούν να φιλοξενηθούν έως 3 μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και αν κριθεί αναγκαίο από το επιστημονικό προσωπικό και τη Διοίκηση του Ξενώνα, η διάρκεια φιλοξενίας μπορεί να παραταθεί.
  Ο Ξενώνας έχει δυναμικότητα 20 κλινών και 2 βρεφικών κρεβατιών.
 • Κοινωνική στήριξη από Κοινωνικό Λειτουργό
 • Ψυχολογική στήριξη από Ψυχολόγο και Παιδοψυχολόγο
 • Επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση
 • Νομική στήριξη, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών

Στελέχωση – Ώρες Λειτουργίας:

Ο Ξενώνας στελεχώνεται από Κοινωνική Λειτουργό, Ψυχολόγο, Παιδοψυχολόγο, Διοικητικό Υπάλληλο, Υπάλληλο Γενικών Καθηκόντων και 3 φύλακες.

Ο Ξενώνας λειτουργεί καθημερινά, όλο το εικοσιτετράωρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΛΑΜΙΑ: Δυστυχώς κάθε μέρα, τουλάχιστον μία γυναίκα στην πόλη μας πέφτει θύμα βίας!(ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.