Αρχική Εκδηλώσεις Λαμία: «Ανακαλύψαμε την Ελλάδα» μέσα από τα μάτια δύο διακεκριμένων επιστημόνων (ΦΩΤΟ)

Λαμία: «Ανακαλύψαμε την Ελλάδα» μέσα από τα μάτια δύο διακεκριμένων επιστημόνων (ΦΩΤΟ)

Με δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες συνεχίσθηκε ο κύκλος των διαλέξεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος διακεκριμένων επιστημόνων με θέμα «Ανακαλύπτω την Αρχαία Ελλάδα», μια πρωτοβουλία του Δήμου Λαμιέων σε συνεργασία με το Μυκηναϊκό Ίδρυμα στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου – Επιστημονικής Συνάντησης φοιτητών και επιστημόνων.

 

Αρχαιόφιλοι και μη βρεθήκαμε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2019 στην αίθουσα Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης “Αλέκος Κοντόπουλος” και παρακολουθήσαμε αρχικά την ομιλία του Νικόλαου Ζαχαριά, Διευθυντή Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα «Από την Ιστορία/Αρχαιολογία στην Αρχαιομετρία/Φυσικές Επιστήμες και στην πολιτισμική αειφορία».

Μια εξαιρετική ομιλία που ανέπτυξε διεξοδικά την εφαρμογή της αρχαιομετρίας στη χρονολόγηση, τις τεχνικές συντήρησης της υάλου σε διάφορα αρχαιολογικά σύνολα, τον εντοπισμό και την προέλευση της πρώτης ύλης από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμίας για την κατασκευή υάλινων αντικειμένων κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, αλλά και μεταγενέστερες χρονικά περιόδους, τα δίκτυα διασποράς και διασύνδεσης μέσα από χημικές αναλύσεις.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά στις τεχνικές κατασκευής των υάλινων ψηφίδων της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και τον συνακόλουθο συμβολισμό της λάμψης και της αίγλης των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, αλλά και την ισχυρή επίδραση του συγκεκριμένου διακόσμου σε μνημεία της Δύσης.

Πέραν των υάλινων τέχνεργων ο ομιλητής ανέλυσε τις τεχνικές συντήρησης και χρονολόγησης κονιαμάτων σε διαχρονία με χαρακτηριστικά παραδείγματα το σπήλαιο Θεόπετρας στην Καλαμπάκα, το Ιερό του Απόλλωνα Αμυκλών στη Σπάρτη και το τιτάνιο έργο της αναστήλωσης του ιερού κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ το 2017.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γεώργιος Μαλαπέρδας, Sc., Περιβαλλοντολόγος Χαρτογράφος, που ανέπτυξε μια ιδιαίτερα ρηξικέλευθη θεωρία περί ανεπτυγμένου Βορρά και υπανάπτυκτου Νότου μέσα από μια χαρτογραφική προσέγγιση και σημειολογικές αναφορές στην εποχή των Ανακαλύψεων και την αποικιοκρατία προσδίδοντας ταυτόχρονα αξιολογικές κρίσεις «βορράς – πάνω – ανώτερος, νότος – κάτω – κατώτερος» στην ομιλία του με θέμα «Η δύναμη των συμβόλων μέσω της χαρτογραφικής προσέγγισης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.