Αρχική Βιβλίο Λαμία: Δύο εξαιρετικές βιβλιοπαρουσιάσεις στην «Αρχαία Αγορά» (ΦΩΤΟ)

Λαμία: Δύο εξαιρετικές βιβλιοπαρουσιάσεις στην «Αρχαία Αγορά» (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο της 5ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου…

Στην αίθουσα της «Αρχαίας Αγοράς» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας, τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση παρουσιάστηκαν στο βιβλιόφιλο φθιωτικό κοινό τα βιβλία, δύο νέων μελών του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, του Κωνσταντίνου Ρίζου και του Ευάγγελου Σιώκη.

Το πρώτο βιβλίο του κ. Ρίζου με τίτλο «Περιβόλι (Δερελί) Δομοκού, Ιστορία – Οικονομία – Λαογραφία» παρουσίασε ο Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε., Νομικός και αρθρογράφος Δημήτριος Μπράνης και το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Περιβολίου (Δερελί) Δομοκού Γενεαλόγιον, ποιοι είμαστε» παρουσίασε ο Ηλεκτρολόγος Ηλεκτρονικός, Αντιπρόεδρος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης Ανδρέας Γ. Κουστούκης.

Η συγγραφή των δύο βιβλίων ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε αναφορικά με το Περιβόλι Δομοκού, καθώς δεν είχε μέχρι τώρα γραφτεί κάποιο βιβλίο σχετικά με την ιστορία του και τα χαρακτηριστικά του, όπως συμβαίνει με άλλα χωριά. Βέβαια, τα βιβλία αυτά δεν ενδιαφέρουν μόνο όσους σχετίζονται με το Περιβόλι Δομοκού, αντίθετα περιλαμβάνουν κεφάλαια, όπως η ιστορία, η λαογραφία, το γλωσσάρι, οι παροιμίες, τα παιδικά παιχνίδια, που παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον.

Ακολούθως το βιβλίο του κ. Σιώκη  με τίτλο «Ο Χαρισματικός Ηγέτης Μωυσής (Η Ηγεσία απ’ τη Θεωρία στην Πράξη)», που παρουσίασε ο ίδιος ο συγγραφέας, αποτελεί μια προσπάθεια σύζευξης της θεωρίας του επιστημονικού πεδίου της Ηγεσίας με την πράξη, αναδεικνύοντας εκείνα τα στοιχεία της θεωρίας που βρήκαν εφαρμογή μέσω της προσωπικότητας του Μωϋσέως, δηλαδή μια ενδελεχής μελέτη περίπτωσης (case study).

Το βιβλίο ως προς τη δομή του χωρίζεται σε τρία μέρη: Το 1ο μέρος περιλαμβάνει ορισμένα βιογραφικά στοιχεία του Προφήτου Μωϋσέως, το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο που επικρατούσε στην Αίγυπτο προ κατά και μετά τη γέννησή του, και τέλος την κύρια πηγή της ανάδειξης των ηγετικών προσόντων του Μωϋσέως και της ζωής του γενικότερα που είναι η Πεντάτευχος.

Το 2ο μέρος περιλαμβάνει εννοιολογικούς προσδιορισμούς του όρου ηγεσία, κατηγοριοποίηση ως προς το τρόπο ανάδειξης των ηγετών, τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που θα πρέπει να διαθέτουν οι ηγέτες, και το στυλ ηγεσίας που άσκησε ο Μωϋσής για την απελευθέρωση του ισραηλιτικού λαού από την Αιγυπτιακή Δυναστεία και την εγκατάστασή του στη Γη της Επαγγελίας.

Τέλος, το 3ο μέρος κάνει ένα απολογισμό του έργου του Μωϋσέως προβάλλοντας τη πνευματική κληρονομιά που άφησε στις επόμενες γενιές και στα επιστημονικά πεδία της ηγεσίας, της νομικής, της θρησκειολογίας, και ειδικά στην Εκκλησία με εκτενή αναφορά σε αυτόν από τους Πατέρες της Εκκλησίας.

Η ηγεσία του Μωϋσέως αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσης και πρότυπο ηγετικής συμπεριφοράς για όλους τους εν ενεργεία ή εκκολαπτόμενους ηγέτες. Το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον που αποκτά η ηγεσία του Μωϋσέως δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί. Ο πανεπιστημιακός χώρος θα πρέπει να αξιοποιήσει και να εμπλουτίσει το γνωστικό αντικείμενο της ηγεσίας με τη μελέτη του ηγετικού έργου του Μωϋσέως. Η ποικιλία των στυλ ηγεσίας που εφάρμοζε και οι ιδιότητες του χαρακτήρα του με τα οποία ήταν προικισμένος ο Μωϋσής αναμφισβήτητα συνιστούν ένα πλαίσιο αναφοράς και ένα «οπλοστάσιο» για τους διοικούντες τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς, τα κράτη και τις διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας Ελένη Μακρή-Θεοδώρου και ο πρ. Προϊστάμενος ΓΑΚ –Αρχεία Ν. Φθιώτιδας Δημήτριος Νάτσιος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.