Αρχική Εκδηλώσεις ΣΗΜΕΡΑ: Έτσι θα γιορτάσουμε την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

ΣΗΜΕΡΑ: Έτσι θα γιορτάσουμε την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη 1942, 150 αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. με τον Άρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και 12 Βρετανοί της S.O.E. ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη επιχείρηση της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης που συνδεόταν με το συμμαχικό αντιφασιστικό αγώνα στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου διακόπηκε για έξι βδομάδες η μοναδική σιδηροδρομική αρτηρία προς το λιμάνι του Πειραιά, μέσω της οποίας το χιτλερικό επιτελείο εφοδίαζε τα στρατεύματα του Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της επιχείρησης. Δόθηκε έτσι πολύτιμη βοήθεια στα αγγλικά στρατεύματα, που διεξήγαν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των χιτλερικών και ιταλικών στρατευμάτων στην Αφρική.

Το λαμπρό αυτό κατόρθωμα, που συνέπεσε χρονικά με τη μεγαλειώδη αντεπίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων στο Στάλινγκραντ, είχε σοβαρή απήχηση στον ελληνικό λαό, ανέβασε το αγωνιστικό του φρόνημα και συντέλεσε στην παραπέρα γοργή ανάπτυξη της ένοπλης αντίστασής του.Ο Γοργοπόταμος έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας.

Δείτε το πρόγραμμα του Πανελλήνιου Εορτασμού Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, της Κυριακής 24 Νοεμβρίου

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πλησίον της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Γενικός Σημαιοστολισμός  σε ολόκληρο τον Νομό από την 8η πρωινή της Κυριακής 24ης Νοεμβρίου, μέχρι δύσεως του ηλίου. Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων του Νομού, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Τραπεζών και από την δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 25ης  Νοεμβρίου.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου

Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων.

Πέρας προσέλευσης επισήμων.

Έπαρση σημαίας.

Επιμνημόσυνη  Δέηση

Έναρξη Εκδήλωσης

Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο

Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό

Χαιρετισμός από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης

Χαιρετισμός από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων.

Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας.

Χαιρετισμός από εκπρόσωπο των Αντιστασιακών Οργανώσεων

Κεντρική Ομιλία από εκπρόσωπο των Αντιστασιακών Οργανώσεων.

Εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο,  των ονομάτων των Υπαταίων που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς, και των ονομάτων των φονευθέντων από την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο.

Ανάγνωση Ψηφίσματος από εκπρόσωπο των Αντιστασιακών Οργανώσεων

Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. Εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών και των Αντιστασιακών Οργανώσεων.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Πέρας εκδήλωσης.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

 

Σάββατο 23  Νοεμβρίου

« Ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου» 

έναρξη   13.30 και 15.00

Διάρκεια περιπάτου  1 ώρα και 15 λεπτά, αφετηρία  ο χώρος του επετειακού εορτασμού

Κυριακή  24 Νοεμβρίου

« Ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου» 

έναρξη   13.30

Διάρκεια περιπάτου  1 ώρα και 15 λεπτά, αφετηρία ο χώρος του επετειακού εορτασμού

Διοργανωτές: Δήμος Λαμιέων, Σωματείο “Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης”, Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας Σωματείο “Φίλοι των ΑΣΚΙ” ,Όμιλος Φίλων του Δάσους,  Σύλλογος Νεολαίας Γοργοποτάμου «Η Ζωοδόχος Πηγή», Χιονοδρομικός και Ορειβατικός Όμιλος Λαμίας

«Ιστορικός περίπατος Λάμιας»

έναρξη     11.00 πμ ,    διάρκεια περιπάτου  1 ώρα και 15 λεπτά, αφετηρία  κτήριο παλαιάς  Νομαρχίας  Πλατεία Ελευθερίας

Διοργανωτές. Δήμος Λαμιέων, Σωματείο “Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης”, Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας, Σωματείο “Φίλοι των ΑΣΚΙ”

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.