Αρχική Εκδηλώσεις Λαμία: Φέτος το Καλοκαίρι έχουμε BelleArteLamia με δεκάδες καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης στην...

Λαμία: Φέτος το Καλοκαίρι έχουμε BelleArteLamia με δεκάδες καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης στην πόλη μας

Από το 2005 η συνάντηση σύγχρονη τέχνης BelleArteLamia (B.A.LA) λαμβάνει μέρος στην πόλη της Λαμίας, με εκθέσεις, συζητήσεις, workshop, προβολές, μουσικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα!

 

Το Καλοκαίρι του 2019 επιστρέφει με πλήθος εκδηλώσεων, όλες με είσοδο ελεύθερη!

Στόχος των δράσεων της BELLEARTELAMIA είναι να έρθει  σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία όπως αυτή διαμορφώνεται στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες και να καταστήσει την πόλη της Λαμίας και την ευρύτερη περιοχή ως σημείο συνάντησης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα χωνευτήρι ιδεών, τάσεων και δημιουργίας το οποίο στην ολοκληρωμένη του μορφή και με το πέρασμα του χρόνου θα καταφέρει να συγκεντρώσει καλλιτέχνες, φιλότεχνους, ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς, εκπαιδευτικούς των παραστατικών τεχνών και γενικότερα ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό και τις τέχνες ενεργά καθιστώντας τις δραστηριότητές της μια μοναδική ευκαιρία καλλιτεχνικής έκφρασης στην ελληνική περιφέρεια.

 

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ 2019

Η Καλλιτεχνική Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης BELLEARTELAMIA το καλοκαίρι του 2019 σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Οίτης που διανύει την 13η χρονιά πετυχημένης παρουσίας στα περιφερειακά καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ

 

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Οι δράσεις της BELLEARTELAMIA θα πραγματοποιηθούν από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2019 όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα θα “ζωντανέψουν” στον τόπο τεχνών Χώρα, στα Λελέικα Υπάτης ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ενώ το φθινόπωρο του 2019 οι δράσεις της εταιρείας θα φιλοξενηθούν σε πολιτιστικούς χώρους της πόλης της Λαμίας.

Συγκεκριμένα η BELLEARTELAMIA 2019 θα περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες για τις οποίες αιτούμαστε την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού:

 

Πρόγραμμα BELLEARTELAMIA 2019

 

Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα “ σκιαι ερριμμεναι…” 17/6 έως 17/8

Στα πλαίσια ανάδειξης της καλλιτεχνικής ματιάς νέων φωτογράφων της περιοχής και όχι μόνο θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «σκιαι ερριμμεναι…». Τα ονόματα των καλλιτεχνών θα ανακοινωθούν σύντομα μαζί με το βιογραφικό τους.

 

Προβολές videoclip performance από τον CULTradio www.cultradio.gr

Στη διάρκεια του καλοκαιριού στα πλαίσια της συνεργασίας και παράλληλα με το πρόγραμμα και τις δράσεις του Φεστιβάλ Οίτης θα διοργανώνονται προβολές videoclip performance από την δημιουργική ομάδα του CULTradio  (www.cultradio.gr)

 

 

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ

workshop (εργαστήρι) με τη συνεργασία της Σχολής Καλών τεχνών Αθηνών (συμπόσιο) ….σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες

 

 

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος

Έχει ανακοινωθεί πανελλήνιος διαγωνισμός διηγήματος με κριτική επιτροπή τον Οδυσσέα Ιωάννου και Ρίτα Αντωνοπούλου

 

OpenLibraryB.a.La

Ανοιχτή Βιβλιοθήκη της BELLEARTELAMIA. Η δράση θα περιλαμβάνει σταθερό περίπτερο στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ Οίτης για τους μήνες του καλοκαιριού όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται βιβλία, καταλόγους, περιοδικά και άλλο υλικό  σχετικά με την τέχνη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του περιπτέρου.

Παράλληλα η OpenLibraryB.a.La θα δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της www.belleartelamia.gr ειδικό link στο οποίο θα φιλοξενούνται σε ηλεκτρονική μορφή όλες οι εκδόσεις της (κατάλογοι, προγράμματα, περιοδικά, πρακτικά ημερίδων-συνεδρίων κλπ)

Στόχος της δράσης είναι να δημιουργήσει μόνιμη συλλογή με βιβλία γύρω από θέματα τέχνης και πολιτισμού που θα είναι διαθέσιμα μέσα από την ανοιχτή βιβλιοθήκη σε όλο το κοινό, ενδυναμώνοντας έτσι τους δεσμούς με το βιβλίο και την ανάγνωση. Η οργάνωση της συλλογής της BELLEARTELAMIA θα είναι συστηματική και θα στηρίζεται στην επιστήμη της Βιβλιοθηκονομίας (οργάνωση υλικού, ταξινόμηση, ευρετηρίαση, δανεισμός κλπ). Παράλληλα η δημιουργία της ψηφιακής πύλης θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους απομακρυσμένους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τις εκδόσεις της BELLEARTELAMIA.

 

ArtEXchangeB.a.La

Η δράση αυτή θα πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο και θα απευθύνεται σε δύο διαφορετικές ομάδες κάθε φορά (π.χ. Έλληνες-Μετανάστες, Ακούοντες-Μη ακούοντες, Ηλικιωμένοι-Παιδιά κλπ) που μένουν στην πόλη και την ευρύτερη περιφέρεια και δραστηριοποιούνται σε κάποια μορφή τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, μουσική κλπ)

Στόχος της δράσης είναι με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες έργων τέχνης, οι δύο ομάδες (οι δύο ομάδες θα ανακοινώνονται κάθε φορά) να ανταλλάζουν εμπειρίες, γνώσεις και ιδέες μέσα από την έμπνευση που δημιουργούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ομάδας.

Η δράση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες  και θα είναι ανοιχτή σε όλους αφού θα δημοσιοποιείται μέσα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη διάρκεια κάθε δράσης τα έργα των καλλιτεχνών θα αναρτώνται στην σελίδα της BELLEARTELAMIA με τα στοιχεία τους κάθε δημιουργού και τον τίτλο του έργου (αν υπάρχει δυνατότητα θα εκδίδεται και σχετικός κατάλογος).

 

 

Performance και θέατρο με τις παρακάτω παραστάσεις:

 

ΤΖΟΡΝΤΑΝ (των Άννα Ρέινολντς και Μόιρα Μπουφίνι από την ομάδα Erinia), Tρίτη 9 Ιουλίου 2019 – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο Τζόρνταν είναι μια μαρτυρία βασισμένη στην αληθινή ιστορία της παιδοκτόνου και αποτυχημένης αυτόχειρα Σίρλει Τζόουνς. Η Σίρλει καταδικάστηκε για το φόνο του παιδιού της. Το χειμώνα του 1987 αφέθηκε ελεύθερη υπό δικαστική επιτήρηση. Την ημέρα της απαλλαγής της αυτοκτόνησε. Πρόκειται για έναν σπαρακτικό μονόλογο μιας νεαρής κακοποιημένης γυναίκας. Η ιστορία της σόκαρε και δίχασε την κοινή γνώμη της αγγλικής αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας.

Συντελεστές

Ερμηνεία: Ευγενία Κοντοέ
Σκηνοθεσία: Ομάδα Erinia

 

ΗΡΩ ΙΔΑ, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η Ομάδα Ρίχτερ παρουσιάζει μία πειραματική σκηνική σύνθεση με αφορμή την ζωή και τον θάνατο της έφηβης αγωνίστριας Ηρώς Κωνσταντοπούλου.

«Ντροπή. Να θες να αλλάξεις τον κόσμο και να μην μπορείς. Ντροπή. Να θες να πεθάνεις και να μην μπορείς. Ντροπή. Να συνηθίζεις τον θάνατο κάθε μέρα. Τσουβάλια σώματα. Σκουπίδια λέξεις.

Μη μου κόβετε τη γλώσσα. Όχι ακόμα. Μη. Μη μου κόβετε την γλώσσα.

Αλήθεια σας λέω. Δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν σας. Είναι μικρές προσευχές. Τίποτα σπουδαίο, ή απειλητικό. Μόνο λόγια.»

Κείμενο: Νίκη Ανδρικοπούλου
Δραματουργική Επεξεργασία: Κωνσταντίνος Μαρούγκας
Μουσική: Δανάη Νίλσεν
Κίνηση: Βανέσα Σπινάσα
Video projections – photography: Πέτρος Δελλατόλας
Φωτισμός: Σεραφίνα Σιδέρη
Promo video: Κώστας Καραγιάννης

Ερμηνεύουν: Νίκη Ανδρικοπούλου, Μαρένια Καραγιάννη, Κωνσταντίνος Μαρούγκας

Σκηνοθεσία: Ομάδα Ρίχτερ

Διάρκεια: 60 λεπτά

   

Μουσικές εκδηλώσεις:

Lamia Bedioui και Solis Barki, 6 Αυγούστου, Είσοδος ελεύθερη

H Lamia Bedioui και ο Σόλης Μπαρκή, θα μεταφέρουν το σφυγμό της Γης, σε μια συναυλία πρωτότυπη με πολλούς ρυθμούς και ηχητικά τοπία. Οι θεατές θα ακούσουν τραγούδια από όλον τον κόσμος (Ελλάδα, Τυνησία, Αλγερία, Υεμένη, Παλαιστίνη, Ισπανία, Γαλλία,…) από τον 13ο μέχρι τον 20ο αιώνα. Μια συναυλία για κρουστά και φωνή, ανοιχτή στον αυτοσχεδιασμό.

Πέτρος Κλαμπάνης, 5 Αυγούστου, Είσοδος ελεύθερη

 

Ο Πέτρος Κλαμπάνης είναι ένας Έλληνας jazzman με δύναμη και αέρα… Νέας Υόρκης! Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού… ο κορυφαίος Έλληνας  μουσικός – σύμφωνα με το περιοδικό JazzTimes – επηρεάστηκε τόσο από τη μεσογειακή όσο και από τη βαλκανική μουσική.

 

Διήμερη διαπολιτισμική δράση

Vana ba Afrika – African Cultural Community, διήμερα δράση, είσοδος ελεύθερη

Η vana ba Africa, είναι μια μη κερδοσκοπική πολιτιστική κοινότητα που με το πρόγραμμά της προωθεί την αφρικανική κουλτούρα δίνοντας την αίσθηση σε όσους συμμετέχουν ότι βρίσκονται σε μια ατέλειωτη γιορτή. . Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του διημέρου με τους VANA BA AFRICA θα περιλαμβάνονται παιδικές δραστηριότητες, σεμινάρια με αφρικανικούς χορούς και κρουστά, face painting Ζμε μοναδικά αφρικανικά σχέδια, έργα χειροτεχνίας καθώς και εναλλακτική κουζίνα.

Οι VANA ba Africa είναι μια ομάδα μεταναστών, προσφύγων της γειτονικής μας Ηπείρου που μένουν στην Αθήνα. Στην ουσία πρόκειται για καλλιτέχνες από διάφορα μέρη της Αφρικής και άλλα μέρη εκτός Αφρικής, που όλοι έχουν την ίδια αγάπη για την αφρικανική κουλτούρα και θέλουν να τη μοιραστούν και να την επικοινωνήσουν με το κοινό. Ο βασικός στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό κέντρο μέσα από το οποίο θα μπορούν να μοιράζονται τις ιστορίες τους, να φιλοξενούν παραδοσιακά δρώμενα και γενικά δράσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό τους.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Landry-musician from Congo/Κονγκό

Mandela Gals-Southern Africa/Νότια Αφρική

The Gumboot Trio-South African Miners/Νότια Αφρική

Ethiopian Cultural Dancers-Αιθιοπία

Ubuntu Drum & Dance Group – Pan-African Group/Παν-αφρικανική ομάδα (Κονγκο, Γκάνα, Γκουιννεα, Κένυα, Νότιο Αφρική, Σιέρρα Λεόνε,  Ακτή Ελεφαντοστού, Μοζαμβίκη)

 

Όλες οι παραπάνω δράσεις και ενότητες πραγματοποιούνται με είσοδο ελεύθερη

 

 

Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες στο www.belleartelamia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.