Αρχική Εικαστικά ΛΑΜΙΑ: «Finis Coronat Opus», μια εικαστική εγκατάσταση ως PARADIGMA στο TEDxLamia

ΛΑΜΙΑ: «Finis Coronat Opus», μια εικαστική εγκατάσταση ως PARADIGMA στο TEDxLamia

Η εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Finis Coronat Opus» παρουσιάζεται την Κυριακή 17 Μαρτίου, στον 2ο όροφορο του κτιρίου της ΔΕΥΑΛ, στα πλαίσια του TEDxLamia 2019

To TEDxLamia επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Λαμία.Ο παγκόσμιος θεσμός του TEDx, που έχει συνδεθεί με τα κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα της πόλης μας, διοργανώνεται για μια ακόμη χρονιά με σκοπό την μετάδοση αξιόλογων και καινοτόμων ιδεών. Κεντρικό θέμα του TEDxLamia 2019 είναι το «Παράδειγμα».

 

Στο πλαίσιο των παράλληλων workshops που τρέχουν την ίδια μέρα και η εικαστική εγκατάσταση που επιμελείται ο Ιστορικός Τέχνης Κωνσταντίνος Μπουραζάνης και έχει ως στόχο να αναδείξει τον διάλογο ανάμεσα στο θεατή και την εικαστική δημιουργία.

Αποτελεί ένα σχόλιο απέναντι στην θεωρία «Η τέχνη για την τέχνη», εστιάζοντας στο υποκειμενικό παράδειγμα το οποίο μπορεί ο καθένας μας να αντλήσει μέσα από την παρατήρηση και τον αναστοχασμό σχετικά με την ελεύθερη έκφραση.

Ένα παράδειγμα το όποιο ωθεί τον θεατή να ανακαλύψει το «είναι» της καλλιτεχνικής ταύτισης και οδηγεί το έργο τέχνης στην «τελείωσή» του.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από τη μόνιμη συλλογή της Belle Arte Lamia και έργα νέων καλλιτεχνών από τη Λαμία.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αργυρίου Ευδοκία, Βασώφ Άννα, Βικέντιος Αριστοτέλης, Ζευτάκη Ελένη, Ζώη Μαίρη, Καλκαντέρας Γιώργος, Μαρτίνου Ελεάννα, Παπαχρήστος Δημήτρης, Πραπόπουλος Μέλανι, Σωτηρίου Σωτήρης, Τριανταφύλλου Χ. Μαρίνα, Τσαμαδιά Ελένη, Παπαδόπουλος Γ., Toro Y Moi, Elderbrook

Λίγα λόγια για το workshop «Finis Coronat Opus» από τον επιμελητή Κωνσταντίνο Μπουραζάνη:

Το έργο τέχνης ανέκαθεν αποτελούσε ένα παράδειγμα έκφρασης της ανθρώπινης φύσης. Συναντά το λειτουργικό χαρακτήρα του στην απόδοση ενός δείγματος συναισθημάτων το όποιο δημιουργείται για να προσφέρει αισθητική ικανοποίηση, να αναπαραστήσει, να σοκάρει, να εκφράσει ιδέες.
Στο κάθε έργο ο θεατής προβάλει τον ίδιο του τον εαυτό μέσω της αντίληψης, η οποία προκαθορίζεται από το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο ανήκει. Έτσι , περνά από και δια μέσω της παρατήρησης , σε μια κατάσταση ταύτισης με τον δημιουργό, στην προσπάθεια του να προσεγγίσει το εικαστικό έργο μέσα από τις προσφερόμενες πληροφορίες (σχέδιο, χρώμα, περιεχόμενο, θέμα, υλικό). Με βασικό του φίλτρο την προσωπική εμπειρία θα βιώσει όπως και ο καλλιτέχνης, την αναζήτηση για κάτι περισσότερο γνήσιο και αυθεντικό, αναγνωρίζοντας την αγωνιά της φθοράς και την υπέρβαση της μέσα από την τέχνη.
Στη σχέση αλληλεπίδρασης η οποία δημιουργείται μεταξύ του θεατή και του έργου τέχνης διακρίνεται η ψυχαναλυτική έννοια της μεταβίβασης, ως ένα εργαλείο της συναισθηματικής αντίδρασης που προκαλεί το αναλυόμενο έργο στον παρατηρητή. Το έργο μεταβιβάζει ασυνείδητα υποκειμενικά συναισθήματα, τα οποία σε δεύτερο επίπεδο βοηθούν τον θεατή να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει σημαντικές πτυχές των συναισθημάτων αλλά και της συμπεριφοράς του.
Η τέχνη έχει την δύναμη να παρακινεί τις αισθήσεις να ανακαλύψουν και να ερμηνεύσουν ένα υποκειμενικό νόημα στο εκάστοτε έργο. Ο Arthur C. Danto σημειώνει «…τίποτα δεν είναι έργο τέχνης χωρίς την ερμηνεία η οποία θα το θεσμοθετήσει ως κάτι τέτοιο» και ορίζει ως βασικό χαρακτηριστικό του έργου τέχνης το «ενσωματωμένο νόημα».
Η ανακάλυψη αυτού του νοήματος, μέσω της παρατήρησης, χαρακτηρίζεται από την απελευθέρωση της φαντασίας, προσφέροντας μια διέξοδο στη σκέψη ώστε να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς φόβους και κρίσεις. Δημιουργεί έναν ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τον θεατή καθώς δίνει την δυνατότητα να εκμαιεύσει ο καθένας το δικό του,υποκειμενικό παράδειγμα έκφρασης οδηγώντας έτσι το έργο στην ολοκλήρωση του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: TEDxLamia – Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τους ομιλητές, τους performers, τα workshops

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.