Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
Αρχική Featured Λαμία: Μια ζεστή βραδιά για τον Εγκολφόπουλο έστω και …καθυστερημένα! ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ

Λαμία: Μια ζεστή βραδιά για τον Εγκολφόπουλο έστω και …καθυστερημένα! ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ

0
Λαμία: Μια ζεστή βραδιά για τον Εγκολφόπουλο έστω και …καθυστερημένα! ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ

Ο νεοσύστατος Σύλλογος Φίλων Μουσικής της πόλης μας φρόντισε να μας υπενθυμίσει ότι απο τη Λαμία καταγόταν ένας από τους πιο επιφανής βαρύτονους του κόσμου: Ο Κωνσταντίνος Εγκολφόπουλος (1918 – 1999)

 

Η αλήθεια είναι ότι οι Λαμιώτες δεν γνωρίζαμε όσα έπρεπε για τον “μεγάλο” αυτόν άνθρωπο! Συνεργασίες με Μαρία Κάλλας, εμφανίσεις στη Σκάλα του Μιλάνου και τόσα άλλα μάθαμε το βράδυ του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα Υποδοχής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Τον ρόλο της οικοδέσποινας ανέλαβε η Πάβια Αργυρίου που μαζί με την δασκάλα Βάσω Υφαντή μας έκαναν μια μικρή βόλτα στη ζωή του Βαρύτονου! Η κα Υφαντή μοιράστηκε με το κοινό την μοναδική προσωπική της εμπειρία όταν συνεργαζόταν με το Δημοτικό ραδιόφωνο Λαμίας να έχει την τύχη να του πάρει συνέντευξη!  Και όλα αυτά σε συνοδεία με σπάνια ΒΙΝΤΕΟ και ηχητικά ντοκουμέντα.

Αμέσως μετά το κοινό που είχε γεμίσει την αίθουσα παρακολούθησε συναυλία με κομμάτια των Verdi, Bizet, Puccini,  Rossini και Bellini με τον μάεστρο του Δημοτικού μας Ωδείου Μιχάλη Παπαπέτρου στο πιάνο, την σοπράνο Φωτεινή Κωστοπούλου και τον Βαρύτονο Γιάννη Σελητσανιώτη

Ο Έλληνας βαρύτονος Ντίνος Εγκολφόπουλος που στο εξωτερικό έγινε γνωστός με το όνομα Costantino Ego, γεννήθηκε στη Λαμία το 1918 . 

Σπούδασε φωνητική στο Εθνικό Ωδείο με τον Μιλτιάδη Βυθινό και τη Μάγκυ Καρατζά, παίρνοντας δίπλωμα το 1948. Αρχικά ερμήνευσε σε συναυλίες έργα των Μπαχ, Χαίντελ, Μπετόβεν (1947-49). Συμμετείχε σε περιοδεία σε Κύπρο και Αφρική (Αιθιοπία, Κένυα, Τανγκανίκα, Μοζαμβίκη, Ζιμπάμπουε).
Το 1952 προσλήφθηκε στη Σκάλα του Μιλάνου και ερμήνευσε την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν υπό τον Βίκτορ ντε Σάμπατα σε ευρωπαϊκές λυρικές σκηνές. Στη Σκάλα τραγούδησε στις όπερες Αγάπη της Δανάης [Die Liebe der Danae] (1952), Μπορίς Γκοντουνόφ (1953), Δαβίδ [David] του Νταριύς Μιγιώ (1955), Ο τροβαδούρος, Τριστάνος και Ιζόλδη [Tristan und Isolde] υπό τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν (1959). Τραγούδησε, επίσης, στην Όπερα της Βιέννης (Ριγολέττος/Rigoletto, 1958).
Τραγούδησε με τη Μαρία Κάλλας στην όπερα Ο πειρατής [Il pirata] του Μπελλίνι υπό τον Νικόλα Ρεσίνιο (Η.Π.Α., 1959).
Έχει τραγουδήσει στο ιταλικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Ερμηνείες του διασώθηκαν σε «ζωντανές» ηχογραφήσεις: Ιφιγένεια εν Ταύροις [Iphigénie en Tauride] (1957), Ο πειρατής (1959, ΕΜΙ), Ιδομενέας, βασιλιάς της Κρήτης (Φεστιβάλ Αθηνών, 1955, Wallhall), και Τριστάνος και Ιζόλδη υπό τον Κάραγιαν.
Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε κατά την περίοδο 1949-59, ερμηνεύοντας ρόλους στις όπερες Περουζέ (1949-50, πρώτη παρουσίαση), Ένας χορός μεταμφιεσμένων [Un ballo di maschera] (1949-50), Λουτσία ντι Λαμμερμούρ [Lucia di Lammermoor] (1949-50), Ο τροβαδούρος [Il trovatore] (1958-59), Τόσκα [Tosca] (1962-63).
Τραγούδησε σε παραστάσεις της ΕΛΣ στο Φεστιβάλ Αθηνών στις όπερες Ιδομενέας, βασιλιάς της Κρήτης [Idomeneo, re di Creta] υπό τον Νικολάε Χέρλεα και Οιδίπους τύραννος [Oedipus Rex] (1955), καθώς επίσης στον Φιντέλιο [Fidelio] υπό τον Γιάσα Χόρενσταϊν (1958).

Πέθανε στο Μιλάνο στις 22 Φεβρουαρίου 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.