Αρχική Βιβλίο Ο Γιώργος Καλλιώρας παρουσιάζει στον Πειραιά το βιβλίο του “Το Τρισεύοσμον άνθος...

Ο Γιώργος Καλλιώρας παρουσιάζει στον Πειραιά το βιβλίο του “Το Τρισεύοσμον άνθος της Οίτης”

Το Ίδρυμα Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και ο Σύνδεσμος Υπαταίων και Φίλων της Ύπατης «Ο Άγιος Ηρωδίων» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Καλλιώρα  “Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη. Το τρισεύοσμον άνθος της Οίτης”

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019, ώρα 18.00

Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη,
2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, 185 35 Πειραιάς

Χαιρετισμοί:
Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, Αντιναύαρχος (εα), Επίτιμος Αρχηγός Στόλου,
Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη,
Δισέγγονος της Αγανίκης Αινιάνος – Μαζαράκη

Αθανάσιος Αδάμος, Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Υπαταίων,
Διευθυντής έκδοσης του περιοδικού «Υπάτη»

Εισηγήτρια:
Μαρία Παναγιωτοπούλου, Διδάκτωρ φιλολογίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ Ευρυτανίας
Τον συγγραφέα θα παρουσιάσει ο Ποιητής Κώστας Κουβέλης.
Απαγγέλουν:
Γιώτα Γάκη , Εκπαιδευτικός
Γεωργία Καλέργη , Εκπαιδευτικός

Εύα Τσιάμη, εκπαιδευτικός ενηλίκων
Σόνια Ελευθεριάδου , Δ/τρια της Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Συντονίζει ο Γιώργος Αναγνώστου, Εκπαιδευτικός

Ω! Μια μόνη επί της γης είχα φιλοδοξίαν
να καταπαύω δάκρια , να σβήνω την οδύνη …
να χύνω βάλσαμον γλυκύ εις την απελπισίαν …
να φέρω πάντοτε χαράν … των πόνων την γαλήνην!
Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη

Η Αγανίκη Αινιάνος ήταν η πρώτη ποιήτρια της Φθιώτιδος. Γεννήθηκε το 1838 στην Υπάτη, στην πόλη των θρύλων, των μύθων και των παραδόσεων. Ήταν κόρη του Γερουσιαστή Φθιώτιδος Γεωργίου Αινιάνος, πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρείας, ήρωα της επανάστασης και λόγιου και της Ελένης Χατζοπούλου, εγγονής από μητέρα του άρχοντα του Μαυρίλου Χατζή Δημάκη.

Ο παππούς της και λόγιος Ζαχαρίας, ο πατέρας της Γεώργιος και ο θείος της Δημήτριος Αινιάνας ήταν οι πρώτοι διδάσκαλοι της. Πέρα από αυτούς, οι γονείς της έδωσαν τα πάντα για την επιμόρφωσή της με ειδικούς διδασκάλους, αλλά της παρείχαν και χιλιάδες τόμους βιβλίων και εγχειριδίων που υπήρχαν στον πύργο των Αινιάνων.

Στον Πύργο των Αινιάνων στην Υπάτη, μεγάλωσε σαν την πριγκίπισσα των παραμυθιών. Δυστυχώς όμως, η γυάλινη σφαίρα με τον παραμυθένιο κόσμο της Αγανίκης έμελλε να κρατήσει μέχρι τα δέκα της χρόνια. Λίγο πριν το 1848 χάνει την μητέρα της και τον Ιανουάριο του 1848 χάνει και τον πατέρα της. Από την μια στιγμή στην άλλη η ζωή της μετατρέπεται σε κόλαση. Με την ψυχή της πάντα στη ρομαντική και «προσφιλή» της, Υπάτη, η Αγανίκη το 1848 εγκαταλείπει το χώμα των προγόνων της για να συνεχίσει την ζωή της σπουδάζοντας στην Αθήνα.

Το 1855 και σε ηλικία 17 ετών αποφοίτησε από το λύκειο. Αμέσως μετά την αποφοίτηση της παντρεύτηκε τον στρατιωτικό ιατρό του ελληνικού στρατού Ιωάννη Μαζαράκη από την Κύθνο. Ο έγγαμος βίος της Αγανίκης δοκιμάστηκε πολύ άσχημα. Από τον γάμο της, απέκτησε οκτώ αγόρια και μια κόρη. Από τα εννέα παιδιά της πέθαναν τα τέσσερα, ο Περικλής, ο Πελοπίδας, ο Νεοπτόλεμος,. Έζησαν, τα πέντε παιδιά της, ο Γεώργιος, η Ανδριανή, ο Περικλής, ο Κων/νος και ο Αλέξανδρος. Η απώλεια του αδερφού της, των γονιών της, των τεσσάρων παιδιών της και άλλων συγγενικών της προσώπων ήταν η αιτία για να βυθιστεί σε βαθιά μελαγχολία.

Τα θέματα που προσέλκυαν την ψυχή της Αγανίκης από τα σωζόμενα ποιήματα της είναι πολλά και διάφορα. Θέματα που αφορούν την οικογένεια, την φύση, την πατρίδα, την ελευθερία, την φτώχεια, την ορφάνια, τον αγώνα, την καταγωγή της και πάνω απ΄ όλα την γυναίκα. Η Αγανίκη σε όλη της την ζωή έγραφε ποίηση, κάθε πόνος, κάθε χαρά και κάθε τι που κέντριζε την ψυχή της, το μετέτρεπε σε ποίηση. Είχε γράψει χιλιάδες ποιήματα, αλλά σώθηκαν πολύ λίγα από αυτά, διότι, όπως έγραφε με πάθος, με το ίδιο πάθος κατέστρεφε τα ποιήματα της κατά σωρούς.

Πριν πεθάνει παρακαλεί τους οικείους της. Δεν θέλει τιμές, δεν θέλει στεφάνια και όμορφα ακριβά λουλούδια, θέλει ένα κομμάτι της άγριας φύσης να την συνοδεύουν στο μακρινό της ταξίδι.
«Τ’ αγριολούλουδα του κάμπου που στις ρεματιές ανθίζουν. Ω, αυτά ποθώ το χώμα το στερνό μου να στολίζουν».

Η ψυχή της Αγανίκης Αινιάνος Μαζαράκη ξεκουράστηκε στης 27 Σεπτεμβρίου του 1892 σε ηλικία 54 ετών.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.