Αρχική MAG24 TV Λαμία: Παρακολουθήσαμε την ομιλία του Βασίλη Κάλφα για τον «Μύθο του Ηρός...

Λαμία: Παρακολουθήσαμε την ομιλία του Βασίλη Κάλφα για τον «Μύθο του Ηρός στην Πλατωνική Πολιτεία»

Το Εργοτάξιο Ιδεών στη Λαμία! Μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία παρακολουθήσαμε το βράδυ του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2019 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας

 

 

Ο Δήμος Λαμιέων, ο κύκλος φιλοσοφικών συζητήσεων «Εργοτάξιο Ιδεών» των Εκδόσεων Ευρασία και ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός – Φιλοσοφικός Όμιλος Λαμίας: «300» παρουσίασαν στους πολίτες της Λαμίας τους Καθηγητές Φιλοσοφίας κ.κ. Βασίλη Κάλφα (Καθηγητής ΑΠΘ) και Γιώργο Ξηροπαΐδη (Καθηγητής Παντείου Παν/μίου Αθηνών), οι οποίοι σε συντονισμό του υπεύθυνου προγραμματισμού του Εργοτάξιου Ιδεών κ. Μιλτιάδη Θεοδοσίου, έδωσαν τις παρακάτω διαλέξεις:

«Ο Μύθος του Ηρός στην Πλατωνική Πολιτεία»: Ο Βασίλης Κάλφας, με αφορμή τον εσχατολογικό μύθο του Ηρός, που κλείνει την πλατωνική Πολιτεία, συζητάει με το κοινό για τη θέση του Πλάτωνος προς την ποίηση, την ελευθερία της βούλησης και την μετά – θάνατον ζωή.

και ο  Γιώργος Ξηροπαΐδης στην ομιλία του με θέμα:  «Πλάτων – εχθρός του πλήθους;» εξετάζει με το κοινό την επικρατούσα σήμερα άποψη, ότι η πλατωνική φιλοσοφία είναι κατ’ ουσίαν αντιδημοκρατική, αυταρχική και εχθρική απέναντι σε κάθε μορφή δημοκρατικής διακυβέρνησης. Ο κριτικός έλεγχος της συγκεκριμένης άποψης θα στηριχτεί σε μια φιλοσοφική ανάλυση της δομής και της σημασίας του πλατωνικού διαλόγου.

 

Τον συντονισμό της βραδιά είχε ο Καρδιολόγος Παναγιώτης Ιακωβής. Την διάλεξη παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης και Γιάννης Οικονόμου,  ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κυρίτσης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αμαλία Ποντίκα. 

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ Βασίλης Κάλφας ανέπτυξε τις σκέψεις του για το «Μύθο του Ηρός στην Πλατωνική Πολιτεία»

“Με τον μύθο του Ηρός χρειάστηκε αρκετές φορές να αναμετρηθώ κατά τα τελευταία 25 χρόνια…O Πλάτων επιλέγει να κλείσει την Πολιτεία, το πιο φιλόδοξο και πιο αντιπροσωπευτικό έργο του, με έναν εσχατολογικό μύθο. Ο γενναίος Ηρ πεθαίνει στη μάχη, αλλά ο θάνατός του είναι μόνο φαινομενικός….” 

Ακούστε τον καθηγητή σε ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.