Αρχική Βιβλίο ΛΑΜΙΑ: Πήγαμε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γ. Καλλιώρα(ΦΩΤΟ)

ΛΑΜΙΑ: Πήγαμε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γ. Καλλιώρα(ΦΩΤΟ)

 

 Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων παρουσίασε το βιβλίο «Φθιωτική Οιχαλία, η Γη του Βασιλιά Εύρυτου» του Γιώργου Καλλιώρα, το απόγευμα της Τετάρτης, 30 Σεπτεμβρίου , στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας.

 

 

Ο Γιώργος Αναγνώστου, δάσκαλος- συγγραφέας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και συντόνισε την εκδήλωση.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν :

Α) Ο Κώστας Τσιαλαφούτας, πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]  Ο Γιώργος Καλλιώρας είναι μέλος του Ομίλου μας και είχαμε συνεργαστεί στην 3η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου 2017.

Αγαπά την έρευνα και τον συγκινεί ιδιαίτερα η τοπική ιστορία.[…] Ο ερευνητής Γιώργος Καλλιώρας, μέσα από τα γεωμυθολογικά μονοπάτια, που απλώνονται από την Όθρυ μέχρι την Οίτη, συναντά την τοπική ιστορία και αναδεικνύει περιοχές , πόλεις, πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Φθιώτιδα, καθώς και ξακουστούς ήρωες  και πρόσωπα της μυθολογίας μας. Σημαντικές πληροφορίες έρχονται στο φως για την περιοχή της σημερινής Λυγαριάς και του παλιόκαστρου καθώς  και για την διεκδίκηση των ορίων δύο πόλεων – κρατών της κοιλάδας του Σπερχειού, της Λαμίας(πρωτεύουσα των Μαλιέων) και της Υπάτης (πρωτεύουσα των Αινιάνων), παίρνοντας τη σκυτάλη της έρευνας από ένα ρωμαϊκό διάταγμα εποχής του Ανδριανού,  που βρέθηκε το 1855 στο χωριό Μεξιάτες Φθιώτιδας».

Β) Ο Γιώργος Σταυρόπουλος, εκπαιδευτικός –συγγραφέας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «Ο Γιώργος Καλλιώρας, ο φίλος, ο γείτονας, ο συνεργάτης είναι κι αυτός ένας περιηγητής, ένας ιχνηλάτης του τοπικού μας περιβάλλοντος.

Του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο το έχει γνωρίσει με όλες του τις αισθήσεις και με κίνδυνο της ζωής του μερικές φορές, δηλ. απολύτως βιωματικά αλλά και του ανθρωπογενούς, για όσους έχουμε διαβάσει και τα σχετικά κείμενά του, τα οποία ελπίζω να εκδώσει κάποια στιγμή.

Είναι όμως και περιηγητής του ιστορικού περιβάλλοντος της περιοχής, αφού έχει δαπανήσει πάμπολλες ώρες ερευνών, ιχνηλατώντας, με αντίληψη και φαντασία, την τοπογραφία της από την αρχαιότητα έως  και το πιο πρόσφατο παρελθόν.

Καρπός αυτών των ερευνών του το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα και θα μας οδηγήσει σε  άγνωστα ή πολύ λίγο γνωστά μονοπάτια της τοπικής μας μυθολογίας και ιστορίας».

Ο Αθανάσιος Χριστοδούλου, μηχανολόγος μηχανικός – συγγραφέας παρουσίασε τον άνθρωπο και συγγραφέα Γιώργο Καλλιώρα, και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Ο Γιώργος Καλιώρας είναι ένας γνήσιος Σαρακατσάνος γεννημένος στη Λυγαριά Λαμίας. Σπούδασε μηχανικός του πολεμικού ναυτικού στη Σχολή υπαξιωματικών στο Πόρο.[…] Η Λυγαριά απόκτησε φωνή με την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου και της εφημερίδας «Η Φωνή της Λυγαριάς». Λάτρης της φύσεως, μετά από την περιπλάνησή του στη θάλασσα, σήμερα περιπλανιέται στα βουνά, στα λαγκάδια και στα ποτάμια. […]Φίλε Γιώργο όπως τα καράβια που υπηρέτησες ταξίδεψαν στην απεραντοσύνη της θάλασσας έτσι και το βιβλίο σου να ταξιδέψει στις καρδιές των αναγνωστών. Να είσαι καλά φίλε Γιώργο και να μη σκουριάσεις ποτέ. Να παραμείνεις ενεργός βατσιμάνης στο πλοίο που λέγεται ζωή».

Για το βιβλίο του Γιώργου Καλλιώρα μίλησαν :

α) Ο Βασίλης Κανέλλος, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Ο συγγραφέας, ανήσυχο ερευνητικό πνεύμα, γνώστης της ιστορίας, απαγκιστρωμένος από τοπικιστικές προκαταλήψεις καταπιάνεται με ένα θέμα που ξεφεύγει από τα στενά τοπικά πλαίσια. Το θέμα που ήταν καταχωνιασμένο στη λήθη για αιώνες, ανασύρεται από την αφάνεια, δίνοντάς μας ένα πλήθος ιστορικών πληροφοριών, άγνωστων ή παραμελημένων έως τώρα για πολλούς.

Τα γεωγραφικά όρια μεταξύ Λαμιέων και Υπαταίων που καθορίστηκαν στη ρωμαϊκή εποχή ισχύουν με μικρές αποκλίσεις μέχρι τις μέρες μας. Ο συγγραφέας με αφορμή μια σπασμένη επιγραφή που βρέθηκε το 1855 στις Μεξιάτες, πάνω στην οποία ήταν χαραγμένο ένα ρωμαϊκό διάταγμα με λατινικούς χαρακτήρες και αφορούσε τα όρια δύο ιστορικών γειτονικών πόλεων της κοιλάδας του Σπερχειού, μας αποκαλύπτει ένα σωρό δεδομένα, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, τοπικής και εθνικής.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η έριδα μετα των πόλεων αυτών είχε τις ρίζες της στην ομηρική εποχή. Η μακροχρόνια αυτή διαμάχη εξανάγκασε το Ρωμαίο αυτοκράτορα Ανδριανό να διατάξει τον ανθύπατο της Μακεδονίας να επιλύσει οριστικά το θέμα της οριοθέτησης. Ο ανθύπατος καθόρισε τα όρια χρησιμοποιώντας ιστορικά, θρησκευτικά και βεβαίως γεωγραφικά στοιχεία. Μαθαίνουμε επίσης για τον ομηρικό βασιλιά Εύρυτο, την ομηρική πόλη Οιχαλία- την οποία ο συγγραφέας ταυτίζει με την φθιωτική Οιχαλία- και για τη δράση του ημίθεου Ηρακλή στην περιοχή μας στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Αντλούμε πληροφορίες για την τοπική θρησκεία και το τέμενος του Ποσειδώνα και για το τότε γεωφυσικό ανάγλυφο της περιοχής.

Ο συγγραφέας-ερευνητής παρατηρώντας τη σημερινή μορφολογία της γης, τα ερείπια των κτισμάτων, τα τοπωνύμια και αξιοποιώντας άριστα τις αναφορές Ελλήνων και ξένων έγκυρων ιστορικών, αρχαιολόγων και γεωγράφων, επιχειρεί να προσδιορίσει και να τεκμηριώσεις με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια την οριοθετική γραμμή. Γνώστης της περιοχής και της ιστορίας της, με προσεκτική και παρατηρητική ματιά αναδεικνύει ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός με ορίζοντα την ομηρική εποχή μέχρι τη σημερινή και φυσικά αναδεικνύει και προβάλλει  και την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του της Λυγαριάς».

β) Ο Δημήτρης Κυριόπουλος, μαθηματικός – διευθυντής του Γυμνασίου Ομβριακής, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Αναδεικνύει ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας, μέσα από ερευνητική διαδικασία με αποτέλεσμα την αναγνώρισή της σε σημαντικό παράγοντα ιστορικού ενδιαφέροντος. Τεκμηριωμένη μελέτη με στοιχεία για περαιτέρω έρευνα από επόμενους ιστορικούς και διερεύνησης της ιστορικής αλυσίδας. Χρησιμοποιεί στρωτή γλώσσα με ροή στο λόγο και κείμενο ευκολοδιάβαστο, που δίνει γρήγορα στον αναγνώστη τη δυνατότητα κατανόησης των συμβάντων και των συμπερασμάτων –  για ένα θέμα που έτσι κι αλλιώς δεν είναι ευρύτατα γνωστό».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του συγγραφέα σ’ όλους τους συμμετέχοντες και στο Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών που διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος και ο πρώην βουλευτής Απόστολος Καραναστάσης.

   

Ο συγγραφέας Γιώργος Καλλιώρας

Φθιωτική Όιχαλία. Η γη του βασιλιά Εύρυτου.

Το βιβλίο που μας οδηγεί στα ομιχλώδη μονοπάτια των θρύλων και των μύθων της ελληνικής μυθολογίας αλλά και της τοπικής ιστορικής και γεωγραφικής πραγματικότητας

Ένα ιστορικό οδοιπορικό που ξεκινά από το Παλιόκαστρο της σημερινής Λυγαριάς Φθιώτιδος και καταλήγει στην θρυλική Τραχίνα, την πρωτεύουσα των Μαλιαίων.

Ήρωες του, ο Ηρακλής, ο Εύρυτος , η Ιόλη και πολλοί άλλοι πρωταγωνιστές των ημερών τους, όπως ο αυτοκράτορας Ρώμης Αδριανός , ο ανθύπατος Κόϊντος Γέλιος Σέντιος Αυγουρίνος και πολλοί άλλοι.

Οιχαλία, η γη του μυθικού Βασιλιά Εύρυτου, γιού του Μελανέα και της Στρατονίκης, και εγγονός του θεού Απόλλωνα.

Στον κατάλογο των πλοίων ( Ιλιάδα Β 594) ο Εύρυτος αναφέρεται ως «Εύρυτος Οιχαλιεύς»

Λόγο έλλειψης ιστορικών στοιχείων για τον Εύρυτο και την πατρίδα του την Οιχαλία τον διεκδίκησαν πολλές περιοχές της Ελλάδος που είχαν ιστορικές αναφορές για πόλεις με το όνομα Οιχαλία όπως : η Μεσσηνία, η Θεσσαλία, η Εύβοια, η Ευρυτανία και η Φθιώτιδα .

Οι ερευνητές ,ιστορικοί και αρχαιολόγοι ανά τον κόσμο επί χιλιάδες χρόνια ψάχνουν να βρουν σε ποια από τις παραπάνω περιοχές υπήρχε η ιστορική Οιχαλία στην οποία βασίλευε ο Εύρυτος.

Το 1855 στο χωριό Μεξιάτες Φθιώτιδος, βρέθηκε ένα ρωμαϊκό διάταγμα γραμμένο επί εποχής αυτοκράτορος Ρώμης Αδριανού. Το διάταγμα ηταν γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες και αναφέρονταν σε μια τοπική έριδα ανάμεσα σε δυο πόλεις κράτη της κοιλάδας του Σπερχειού, την Λαμία πρωτεύουσα των Μαλιέων και την Υπάτη πρωτεύουσα των Αινιάνων.

Το διάταγμα που αναφέρονταν αποκλειστική και μόνο στο θέμα της έριδος ανάμεσα στις δυο πόλεις. Χιλιάδες χρόνια αργότερα έμελλε να μας δώσει σημαντικότατες πληροφορίες για το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας, που για αιώνες ήταν κρυμμένες μέσα στην λήθη και στον χρόνο. Μάθαμε ότι η έριδα εκείνης της εποχής ανάμεσα στις δυο πόλεις δεν ήταν ένα ιστορικό γεγονός εκείνης της εποχής και μόνο, αλλά έχε ξεκινήσει από την εποχή της Ομηρικής Τραχίνας. Από το διάταγμα μαθαίνουμε ότι την συγκεκριμένη έριδα για τα όρια τους, οι δυο γειτονικές πόλεις την διατήρησαν για πολλούς αιώνες και αφορούσε περισσότερο την δεξιά πλευρά του Σπερχειού ποταμού έως το 427 π.χ όταν η Τραχίνα πρωτεύουσα των Μαλιέων καταλείφθηκε από τους Οιταίους και οι Μαλιείς εκδιώχτηκαν για πάντα από την δεξιά πλευρά του Σπερχειού ποταμού.

Χάρη στο διάταγμα «περί ορίων», μαθαίνουμε ότι οι πολεμικές αναμετρήσεις ανάμεσα στις δυο πόλεις συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση, αλλά είχαν μεταφερθεί στην αριστερή πλευρά του Σπερχειού. Η έριδα εκείνης της εποχής ανάμεσα στις δυο πόλεις ήταν τόσο σοβαρή που ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ρώμης Αδριανός έστειλε τον ανθύπατο της Μακεδονίας και έλυσε για πάντα το θέμα των ορίων ανάμεσα στις δυο πόλεις. Ο Ρωμαίος ανθύπατος για τις ανάγκες της οριοθέτησης χρησιμοποίησε ιστορικά, θρησκευτικά και γεωγραφικά στοιχεία, που έπειτα από τις αλλεπάλληλες καταστροφές είχαν χαθεί και για αιώνες μας ήταν άγνωστα.

Το διάταγμα , ήταν η αφορμή για να μάθουμε και να κατανοήσουμε πολλές ιστορικές αλήθειες του τόπου μας, χαμένες μέσα στην λήθη όπως π.χ. πού πραγματικά έζησε ο Ομηρικός βασιλιάς Εύρυτος της Οιχαλίας, γιος του Μελανέα και της Στρατονίκης και εγγονός του θεού Απόλλωνα. Μάθαμε που πραγματικά υπήρξε η Ομηρική Οιχαλία, η πόλη πού κατέλαβε ο Ηρακλής για χάρη της Ιόλης .

Επίσης μας έδωσε το δικαίωμα και την δυνατότητα να συνδυάσουμε την δράση του Ηρακλή στην Τραχίνα, την Οιχαλία και την Πυρά στην Οίτη όπου απεβίωσε, για να καταλάβουμε ότι η περιοχή νότια του Σπερχειού ποταμού ήταν η βασικότερη και η αγαπημένη περιοχή δράσης του ημίθεου Ηρακλή στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Επίσης από το διάταγμα μάθαμε ποια ήταν η τοπική θρησκεία, άλλα και η γεωγραφική πραγματικότητα εκείνης της εποχής.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα γεωγραφικά όρια που καθόρισε ο Ρωμαίος ανθύπατος ανάμεσα στους Λαμιείς και τους Υπαταίους στην κοιλάδα του Σπερχειού είναι ίδια με τα σημερινά γεωγραφικά όρια ανάμεσα στην Λαμία και στην Υπάτη ή έχουν αλλάξει ελάχιστα από τότε.

Από το σημείωμα του συγγραφέα Γιώργου  Καλλιώρα

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.