Αρχική Βιβλίο ΛΑΜΙΑ: Πήγαμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καραγιαννόπουλου για τη ζωή...

ΛΑΜΙΑ: Πήγαμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καραγιαννόπουλου για τη ζωή του Γιάννου Παπαρρόδου(ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της Παρασκευής, 25 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Το πάθος του βουνού, Ο Γιάννος Παπαρρόδου και η εποχή του» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας

Ο Δήμαρχος Λαμιέων τίμησε με την παρουσία του και την ομιλία του τον συγγραφέα Λαμιώτη δικηγόρο, κ. Γιάννη Καραγιαννόπουλο, ενώ εκπρόσωποι του Δήμου, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας, φίλοι, συγγενείς και αρκετός κόσμος παραβρέθηκε στην αίθουσα «Αρχαίας Αγοράς», στην οδό Αινιάνων

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Στο πάρκο στην άκρη της πόλης είχα προσπεράσει, την πρώτη φορά αδιάφορα, μια προτομή. Άλλη μία, σκέφτηκα, από τις πολλές που συναντάς. Ποιος ξέρει για ποιον να έχει στηθεί.

Την δεύτερη φορά στάθηκα από περιέργεια. Το μπούστο άγνωστο εντελώς, και κάπως ασύμμετρο. Ένα κεφάλι με λεπτά χαρακτηριστικά, πάνω σε δυο δυσανάλογα μεγάλους ώμους, με στολή, στολή αξιωματικού. Από κάτω διάβασα την επιγραφή. Είναι ο Ιωάννης Παπαρρόδου, ταγματάρχης του πυροβολικού, προπολεμικός πρωταθλητής του σκι, που έπεσε στο μέτωπο το 1941. Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά, αυτό το μικρό μνημείο κάτω από τα κυπαρίσσια, φαίνεται ταιριαστό με τον χώρο στον οποίο έχει στηθεί, αφού εδώ βρίσκεται ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο: ο πρωταθλητής με το ηρωικό τέλος, θα είναι ένα παράδειγμα στις νεότερες γενιές που γυμνάζονται λίγο πιο κάτω».[απόσπασμα βιβλίου]

Το βιβλίο αποτελεί πολυετή έρευνα των διαθέσιμων αρχείων, συνεντεύξεων, αλλά και επιτόπια έρευνα. Συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, δεδομένου ότι ο Παπαρρόδου ήταν συστηματικός φωτογράφος. Με ιστορική ακρίβεια, παρουσιάζεται η ζωή του Παπαρρόδου μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των δεκαετιών του είκοσι και του τριάντα και στις κρίσιμες στιγμές του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής επίθεσης.

 

Σύντομο βιογραφικό του Γιάννου Παπαρρόδου:

Γεννήθηκε το 1904 στην Υπάτη. Σπούδασε στην Σχολή Ευελπίδων και το 1923 στις 29 Σεπτεμβρίου εξήλθε ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Το 1930 μετατέθηκε στο μόνιμο Επιστημονικό προσωπικό της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, στην αρχή ως διοικητής του τάγματος της 21ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού στην περιοχή Πόγραδετς. Αργότερα έγινε Διοικητής της 21ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού.

Κατά την σύμπτυξη από το αλβανικό μέτωπο λόγω της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα, ως Διοικητής της παραπάνω μοίρας, διατάχθηκε και κατέλαβε αρχικά στρατηγικές θέσεις στα υψώματα νοτιοανατολικά της κωμόπολης Μανιάκοι Καστοριάς, κοντά στο Δισπηλιό. Έπειτα πολέμησε εναντίον γερμανικών μηχανοκίνητων στρατιωτικών τμημάτων στην Μάχη της στενωπού της Κλεισούρας. Σκοτώθηκε την 13η Απριλίου 1941 μαχόμενος και πληγωμένος θανάσιμα από ριπή πολυβόλου. Ήταν αθλητής χειμερινών αγώνων και είχε διακριθεί στη χιονοδρομία στους Πανελλήνιους Αγώνες του 1935, ενώ ήταν αυτός που ξεκίνησε την ίδρυση του πρώτου Τάγματος Χιονοδρόμων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.