Αρχική MAG24 TV Λαμία: Τα απορρίματα και το Master Plan της ΠΕΛ ανάμεσα στα θέματα...

Λαμία: Τα απορρίματα και το Master Plan της ΠΕΛ ανάμεσα στα θέματα της συνάντησης Καραΐσκου – Πολιτόπουλου (Βίντεο)

 

“Η προστασία του Περιβάλλοντος είναι στοιχείο πολιτισμού μιας κοινωνίας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Συνεκπρόσωπο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Δημήτρη Πολιτόπουλο, το πρωί της Πέμπτης 10 Ιουνίου.

Ο κ. Πολιτόπουλος, και οι συνεργάτες του στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιούν στην Κεντρική Ελλάδα, επισκέπτονται και τη Λαμία όπου στην συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαμιέων συνοδεύτηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Στασινό, Συντονιστή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στον Νομό Φθιώτιδας.

Η Δημοτική Αρχή πορεύεται με βάση συνέργειες και συνεργασίες δήλωσε ο κ. Καραΐσκος και πάνω σε αυτό οι απόψεις όλων είναι ευπρόσδεκτες και κυρίως ανθρώπων που κοσμούν τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος Λαμιέων εξέθεσε το έργο που έχει μέχρι στιγμής γίνει στο Δήμο μας και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα σε μεγάλα έργα όπως τα απορρίμματα και το master plan της ΠΕΛ.

Ο κ. Καραΐσκος δήλωσε πως σήμερα άνοιξε ένας διάλογος και ευχήθηκε στο μέλλον να υπάρχει πιο συχνή επαφή η οποία πάντα είναι χρήσιμη για το Δήμο.

Ο κ. Πολιτόπουλος δήλωσε πως η συγκεκριμένη περιοδεία γίνεται προκειμένου να ενημερωθούν τα στελέχη τους για τις νεότερες εξελίξεις ενώ τόνισε πως είναι πολύ χαρούμενος για τη συνάντησή του με ένα Δήμαρχο ο οποίος έχει ευήκοα ώτα, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι καθόλου συχνό και εύκολο.

Είναι σημαντικό, είπε, να δημιουργήσουμε δομές που ανταποκρίνονται και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ευημερία.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις:

 

 

Η ανακοίνωση του Παναγιώτη Στασινού μετά τη συνάντηση:

Στα πλαίσια της περιοδείας του Επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Δημήτρη Πολιτοπούλου* στην Στερεά Ελλάδα συμμετείχα στην συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο.

Η συζήτηση είχε δυο θέματα στην ατζέντα.

-την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Λαμία και

-τις προτάσεις του Δήμου Λαμιέων για την αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Μάνος Σπαθούλας που μας παρουσίασε τις ενέργειες του δήμου έως τώρα αλλά και τις άμεσα επόμενες που έχουν δρομολογηθεί ώστε να αλλάξει και στη Λαμία το τοπίο στην διαχείριση των απορριμμάτων και να φτάσει στους στόχους που θέτει το Εθνικό Σχέδιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα τα κύρια σημεία της συζήτησης ήταν:

1.Ο εκσυχρονισμός και η ψηφιακή παρακολούθηση της αποκομιδής των απορριμμάτων με GPS στα απορριμματοφόρα και στους κάδους(ήδη τμήμα των παραπάνω έχει υλοποιηθεί)

2.Η υπογειοποίηση των κάδων στο κέντρο της πόλης(έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση)

3.Η αναθεώρηση και κατάθεση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων(έχει υποβληθεί και θα εγκριθεί το επόμενο δίμηνο)

4.Η κατασκευή και η οργάνωση του Πρασίνου Σημείου (πρόκειται για τοποθεσία στην περιοχή της ΒΙΠΕ σε χώρο 20 στρεμμάτων και εγκαταστάσεων 10 στρεμμάτων. Εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει το Π.Σ. ελκυστικό για τους δημότες με ανταποδοτικά οφέλη)

5.Η συλλογή βιοαποβλητων-προϊόντα εστίασης και κλαδέματα-και παραγωγή κομπόστ(θα ξεκινήσει πιλοτικά με προϊόντα εστίασης σε επαγγελματίες.Πρόβλημα είναι η απόσταση από την μονάδα στην Αμφισσα.Υπήρξε πρόταση και επαφή με Καθηγητή Πανεπιστημίου που ασχολείται με το αντικείμενο για κατασκευή μικρής μονάδας στον Δήμο ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο το παραγόμενο κομπόστ ως βελτιωτικό στις καλλιέργειες)

6.Η λειτουργία και αξιοποίηση του κλαδοθρυματιστη που είναι ανενεργός για πολλά χρόνια (θα βοηθήσει τα μέγιστα για την συλλογή των βιοαποβλητων)

 

 

7.Η πιλοτική λειτουργία Διαλογής Στη Πηγή, με χρήση τριών κάδων στα σχολεία της περιοχής μας

8.Η λειτουργία των κουτιών ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε 12 σημεία μέσα στην πόλη (εδώ υπήρξε έντονος προβληματισμός για το τελικό αποτέλεσμα αφού η όλη διαδικασία φαίνεται πως στην ουσία εξυπηρετεί κυρίως τον εργολάβο που διαχειρίζεται το τελικό προϊόν)

9.Η απεξάρτηση από τον ΦΟΔΣΑ και η αξιοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων αποκλειστικά από τον Δήμο με τεράστια οικονομικά οφέλη Σε όλα τα παραπάνω υπήρξε διαλογική συζήτηση και προτάσεις ώστε ο σχεδιασμός να πετύχει στο μέγιστο με ταυτόχρονη εκπαιδευση των πολιτων και οικονομική ελάφρυνση με την μορφή μείωσης δημοτικών τελών αλλά και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην περιοχή μας. -Για το θέμα της αξιοποίησης της ΠΕΛ και οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως τον πρώτο και ουσιαστικό ρόλο τον διαδραματίζει η Τοπική Κοινωνία και πως πρέπει να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία από Εθνικούς και Ευρωπαικούς πόρους και όχι ΣΔΙΤ που θα επιβαρύνει τον δημότη στη συνέχεια.

 

Δημήτρης Πολιτοπουλος στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε σύμβουλος του Αναπληρωτή Περιβάλλοντος για θέματα διαχείρισης αποβλήτων και από τους βασικούς εισηγητές για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και συντέλεσε στην σύνταξη του νέου Νόμου για την Ανακύκλωση (4496/2017) εισάγοντας νέα εργαλεία στο χώρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας προκειμένου να είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ ανταγωνιστικές και βιώσιμες οικονομικά, τα Κέντρα Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης για τη Διαλογή Στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), τα Πράσινα Σημεία και ο διαχωρισμός των αποβλήτων σε τέσσερα ρεύματα (χαρτί –γυαλί-μέταλλα-πλαστικό).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.