Αρχική Τοπικά Η Λαμία τιμά την μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας της Μικράς Ασίας

Η Λαμία τιμά την μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας της Μικράς Ασίας

Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, η εξόντωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πληγώνει ακόμα τις ψυχές μας.

Μια ημέρα μνήμης για την προσφυγιά, τις λεηλασίες, τις σφαγές και τις θυσίες, ημέρα που δεν επιτρέπει να κυριαρχήσει η λήθη για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και που ενισχύει την ιστορική συνείδηση μας, για να παραδώσουμε αυθεντικές και αναλλοίωτες στις επόμενες γενιές τις ιστορικές μας παρακαταθήκες.

Ακόμη και μετά από την απόλυτη καταστροφή, ο  πολιτισμός που αναπτύχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα παράλια της Μικράς Ασίας, με τα έντονα χαρακτηριστικά και τα μοναδικά του στοιχεία, μεταφέρθηκε από τους  Μικρασιάτες πρόσφυγες στα πάτρια Ελληνικά εδάφη  στα οποία δημιούργησαν καινούρια εστία , κουβαλώντας μαζί τους τις πικρές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους.

Στη Φθιώτιδα, η οποία υποδέχτηκε όπως και όλη η Ελλάδα, με τιμή τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας διοργανώνουμε και φέτος εκδηλώσεις μνήμης και τιμής  για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Καραϊσκος Ευθύμιος

Οι εκδηλώσεις μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου, ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 , σύμφωνα με το αρ. 25835/11- 8-2016 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας αυτής θα λάβουν χώρα στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας οι παρακάτω εκδηλώσεις :

Α. Σημαιοστολισμός – Φωταγώγηση

α) Γενικός Σημαιοστολισμός των ∆ημόσιων Καταστημάτων, ΝΠ∆∆ και Ιδιωτικού ∆ικαίου, του ∆ημοτικού Καταστήματος, των οικιών και των ιδιωτικών καταστημάτων από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 18ης Σεπτεμβρίου .

β) Ώρα 08.00 ́: Έπαρση της Σημαίας στο Περιφερειακό Κατάστημα και απόδοση τιμών από τιμητικό άγημα του Στρατού και τη Φιλαρμονική του ∆ήμου Λαμιέων.

γ) Ώρα 17.30 : Υποστολή της Σημαίας στο Περιφερειακό Κατάστημα.

δ) Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.∆.∆. και των Τραπεζών, από την δύση του ηλίου της 18ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Β. Επιμνημόσυνη ∆έηση

Ώρα : 10.00 Πέρας προσέλευσης επισήμων

Ώρα : 10.10 Τέλεση μνημόσυνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό

Θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από την Μυρσίνη Χάιλα, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας

Γ. Κατάθεση Στεφάνων

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό, κατά την οικεία τάξη, ο Ιερός κλήρος, οι Αρχές και το Εκκλησίασμα, θα μεταβούν σε επίσημη πομπή στον Ανδριάντα του Αθανασίου ∆ιάκου, στην ομώνυμη πλατεία, όπου θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Ήρωα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.