Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Λαμία: ΒΙΝΤΕΟ γυμναστικής στο σπίτι για τις μέρες της καραντίνας. Από τον Αλέξανδρο Χαντζηπαυλίδη

Γράφει ο Αλέξανδρος Χαντζηπαυλίδης, MSc., Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – εργοφυσιολόγος

 

 

Μένουμε σπίτι, διασκεδάζουμε κάνοντας άσκηση.

Είναι γεγονός πως τις τελευταίες μέρες η χώρα μας δοκιμάζεται έντονα από την πανδημία που πλήττει όλον τον κόσμο. Η καραντίνα στην οποία έχουμε όλοι υποβληθεί είναι κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολο εφαρμόσιμο σε έναν λαό μεσογειακό και ιδίως στον Έλληνα. Ωστόσο είναι καθήκον όλων μας να σεβαστούμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους συνανθρώπους μας και να μείνουμε στο σπίτι μας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, έτσι ώστε όταν τελειώσει όλο αυτό να επιστρέψουμε δυνατοί ψυχολογικά αλλά και σωματικά στην καθημερινότητά μας.

Το “Μένουμε Σπίτι” μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για εμάς και γενικότερα την οικογένειά μας να κάνουμε πράγματα που τον υπόλοιπο καιρό δεν μπορούμε λόγω πίεσης και έντονης καθημερινότητας και έλλειψης χρόνου. Είναι ίσως μία καλή ευκαιρία να δώσουμε στο σώμα μας το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται για να αισθανθεί και πάλι “ζωντανό”. Δεν θα σας μιλήσω σαν γιατρός και δεν θα σας συγχύσω περισσότερο με έννοιες και θεωρίες. Θα σας μιλήσω όμως σαν αθλητής κολύμβησης και σαν καθηγητής φυσικής αγωγής για τα πραγματικά οφέλη της άσκησης.

Χρόνια τώρα και βάση ερευνών η άσκηση έχει αποδείξει τις ευεργετικές τις ικανότητες. Ήρθε λοιπόν, λόγω συνθηκών, η στιγμή για όλους εμάς να δούμε πως και πόσο μπορεί να βοηθηθούμε κάνοντας άσκηση στο χώρο μας και…μένοντας σπίτι. Πως μπορούμε να γεμίσουμε τις ώρες μας δημιουργικά και πως μπορούμε να αφήσουμε το μυαλό μας να ξεφύγει από τους προβληματισμούς, από την ρουτίνα, την άσχημη και δυσάρεστη ρουτίνα, πως το σώμα μας μπορεί να αισθανθεί μία ευρωστία, μία αναζωογόνηση και πως η διάθεσή μας μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Η άσκηση είναι το “φάρμακο” που προτείνεται και από τους ειδικούς για να ξεπεράσουμε έναν τραυματισμό η να προλάβουμε έναν. Η άσκηση είναι η συνταγή που αρκετοί ψυχολόγοι συστήνουν στον κόσμο για την ψυχική υγεία. Η άσκηση είναι αυτή που “θωρακίζει” τον οργανισμό μας και “χτίζει” ένα αμυντικό τοίχος έναντι σε κάθε τι παθογόνο και επιβλαβές για την υγεία μας. Μέσω της άσκησης και σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή και αρκετή ενυδάτωση ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η άσκηση θα μας δώσει τη δυνατότητα να μπορούμε να φάμε και να απολαύσουμε “πειρασμούς” χωρίς αυτό να μεταφραστεί αργότερα με παραπάνω κιλά. Συμπερασματικά λοιπόν η άσκηση μπορεί είναι το μέσο για την εξασφάλιση της υγείας, την σωματική και ψυχολογική ευρωστία και την δυνατότητα χωρίς φόβο απόλαυσης καθημερινών πειρασμών!!

Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιον εξοπλισμό, δεν χρειάζεται να έχετε ένα προσωπικό γυμναστήριο στη διάθεσή σας, δεν χρειάζεται να έχετε μια τεράστια έκταση, δεν χρειάζεται να έχετε τίποτα περισσότερο από όρεξη – διάθεση και έναν υπεύθυνο καθηγητή φυσικής αγωγής να σας καθοδηγήσει. Όπως πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο τους γιατρούς για την υγεία μας, έτσι πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο τους καθηγητές φυσικής αγωγής για την άσκηση μας. Εξάλλου είδαμε πως η άσκηση και η υγεία είναι στοιχεία που συνδέονται μεταξύ τους, μην τα αφήνετε λοιπόν στην τύχη. Αν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική να παίζει και διασκεδάστε με το να κινείστε. Δώστε μία ευκαιρία στον εαυτό σας να κάνει κάτι διαφορετικό, φροντίστε την υγεία σας, φροντίστε το σώμα σας, ανεβάστε τη διάθεση σας και την ψυχολογίας σας. Μένουμε σπίτι και διασκεδάζουμε κάνοντας γυμναστική!!

Αλέξανδρος Χαντζηπαυλίδης, MSc., Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – εργοφυσιολόγος
Ηλέκτρας 3, Λαμία

Τηλ.2231027144 & 6943702582


Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ