Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Λαμία:«Δεν διαχωρίζουμε τις παιδικές ψυχές» δηλώνουν οι δάσκαλοι για τα γεγονότα με τα προσφυγόπουλα

Τις τελευταίες μέρες έχει πάρει μεγάλη έκταση το θέμα της φοίτησης των προσφυγόπουλων στο 6ο Δημοτικό σχολείο Λαμίας.

Διαβάστε τη θέση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας για το ζήτημα που έχει αναστατώσει γονείς, εκπαιδευτικούς και το Δήμο τις τελευταίες μέρες:

«Με θλίψη παρακολουθήσαμε στα Μ.Μ.Ε τις αντιδράσεις για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών του κέντρου φιλοξενίας Θερμοπυλών στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γοργοποτάμου καθώς και την προσπάθεια στοχοποίησης των Δ/ντών και των Συλλόγων Διδασκόντων των παραπάνω σχολείων. Παρακολουθήσαμε εικόνες που δεν τιμούν το κύρος και τον κοινωνικό ρόλο του γονιού αλλά ούτε και τις αξίες  και τις ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας.

Οι εκπαιδευτικοί  αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για την ένταξη όλων των παιδιών, ρομά, προσφύγων και  μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και δεν διαχωρίζουμε τις παιδικές ψυχές με κριτήριο τη φυλή, τη θρησκεία,  το χρώμα και την  καταγωγή.

Θεωρούμε την  εκπαίδευση βασικό δικαίωμα όλων των παιδιών που ζουν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να κάνει την εκπαίδευση ελκυστική σε όλες και όλους και τα δημόσια σχολεία χώρο κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε μαθητή.

Καταδικάζουμε την προσπάθεια στοχοποίησης των συναδέλφων για το αυτονόητο. Ως δημόσιοι λειτουργοί υπηρέτησαν τον σχεδιασμό  του Υπουργείου και ως εκπαιδευτικοί προασπίζουν το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Κατανοούμε τις ανησυχίες και τα ερωτηματικά των Συλλόγων γονέων. Όμως οι τυχόν καθυστερήσεις και  δυστοκίες στον σχεδιασμό  του Υπουργείου δεν δικαιολογούν τέτοιου είδους αντιδράσεις και ξενοφοβική ρητορική, την οποία θεωρούμε πως δεν υιοθετούν αλλά παρασύρθηκαν από «εθνικοπατριωτικά» παραληρήματα εξωσχολικών νεοφασιστικών στοιχείων που κάνουν πολιτική στις πλάτες αθώων ψυχών.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν  στην άμεση, ενδελεχή και ειλικρινή  ενημέρωση των γονέων ώστε να κατευναστούν οι εύλογες ανησυχίες τους    και όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί και γονείς να κάνουμε τα σχολεία  ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λαμία: Αποχή από τα μαθήματα στο 6ο Δημοτικό – Ανεπιθύμητα τα Προσφυγόπουλα και στο Μοσχοχώρι

 Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ