Τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης B/θμιας και Α/θμιας Εκπ/σης, σε συνεργασία με το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΛΥΡΑΥΛΟΣ, οργανώνο
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα, όπως: Λύρα, Βάρβιτο, Κίθαρι, Φόρμιγγα, Πανδούρα, Δίαυλο, Σύριγγα του Πανός, Οστέινους αυλούς, Δίαυλο, Σείστρα, Κρόταλα, Κύμβαλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, το Μονόχορδο του Πυθαγόρα κ.α.
Θα μάθουν τρόπους κατασκευής 40 αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά καθημερινής χρήσης και φυσικά υλικά, όπως: καύκαλο χελώνας, εντέρινες χορδές, οστέινους αυλούς, δέρμα, καλάμι, ψαρόκολλα κ.ά.
Τα μέλη της ορχήστρας ΛΥΡΑΥΛΟΣ θα δείξουν εκδοχές παιξίματος σε κάθε όργανο ξεχωριστά, με παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Στην παρουσίαση ερμηνεύονται ζωντανά σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια καθώς και τραγούδια από την παραδοσιακή μας μουσική, στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, παιγμένα με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως : ζουρνάς, γκάιντα (ο αρχαίος άσκαυλος), νταούλι κλπ, καθώς και καινούργιες συνθέσεις του Λύραυλου.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων ( Λεωνίδου 11).
Προσέλευση 18.30
Εργαστήριο 19.00 – 21.00.
Σχετικά με το Σεμινάριο: «Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα»
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καταλύει τα όρια του χρόνου, γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες με ένα μοναδικό τρόπο.
Η πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, οι εξαίσιες φωνές αλλά και ο πολύ ιδιαίτερος τρόπος παρουσίασης, ξυπνούν τα πιο πρωτόγνωρα συναισθήματα και διδάσκουν μαγεύοντας τους ακροατές-θεατές κάθε ηλικίας.
Το χθες, το σήμερα και κυρίως το αύριο με αγάπη και γνώση βαθιά.
Το σεμινάριο δεν απευθύνεται μόνο σε μουσικούς, αλλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Προτεινόμενο και εγκεκριμένο από τα Υπουργεία Παιδείας, Ελλάδας και Κύπρου.
Ο Λύραυλος θέλοντας να ανοίξει ένα παράθυρο στα νέα παιδιά προκειμένου να ξαναδούν με νέα ματιά τον πολιτισμό των προγόνων μας, να αντιληφθούν τα δομικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως να τον αντιμετωπίσουν με τέτοια ματιά που να αφήνει στις άκρες κάθε ακαδημαϊκή προσέγγιση, παρουσιάζει για 13η χρονιά μια μουσική παράσταση με όχημα την ευγενέστερη των τεχνών, τη μουσική.
Ως τέχνη, η μουσική είχε όχι απλώς διεισδύσει στη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά ήταν άρρηκτα δεμένη με όλες τις όψεις της ζωής των ανθρώπων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο βίο. Από τις μεγάλες γιορτές της πόλης,
πχ της Αθήνας, έως τις εργασίες του καθημερινού μόχθου και από τους μεγάλους αθλητικούς αγώνες έως και την παιδεία στην Αρχαία Ελλάδα, η μουσική ως σύνθετη πνευματική και καλλιτεχνική έκφραση ήταν απόλυτα συνυφασμένη με την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Με διθυραμβικές κριτικές από εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που έζησαν μαζί με τους μαθητές μία σπάνια καλλιτεχνική και παράλληλα εκπαιδευτική δράση, το έργο του ΛύρΑυλου έχει σχεδιαστεί και έχει επιτύχει να προσφέρει:
Γνώση – δημιουργική εκμάθηση – αφύπνιση της μουσικότητας – ουσιαστική ψυχαγωγία – συγκίνηση – οικολογική συνείδηση ( οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να κατασκευάζουν αυτοσχέδια μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά και από υλικά που βρίσκουμε στη φύση ) – άνοιγμα οριζόντων, μέσα από μια γνήσια εκπαιδευτική διαδικασία που κάνει τα παιδιά να πάλλονται.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν να ακούσουν και να αγγίξουν 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα. Όπως: Λύρα , Βάρβιτο, Κίθαρι, Φόρμιγγα, Πανδούρα, Δίαυλο, Σύριγγα του Πανός, Οστέινους αυλούς, Δίαυλο, Σείστρα, Κρόταλα, Κύμβαλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, το Μονόχορδο του Πυθαγόρα κλπ.
Θα μάθουν τρόπους κατασκευής των οργάνων από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά, όπως: καύκαλο χελώνας, εντέρινες χορδές, οστέινοι αυλοί, δέρμα, καλάμι, ψαρόκολλα κ.ά.
Τα μέλη της ορχήστρας ΛύρΑυλος θα δείξουν εκδοχές παιξίματος σε κάθε όργανο ξεχωριστά ούτως ώστε να γίνει κατανοητός ο ρόλος τους σε κάθε εποχή.
Το μουσικό αυτό ταξίδι συνοδεύεται με ελληνικούς μύθους μέσα από παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Στην παρουσίαση ερμηνεύονται ζωντανά σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια καθώς και τραγούδια από την παραδοσιακή μας μουσική στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, παιγμένα με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως : ζουρνάς, γκάιντα, ( ο αρχαίος άσκαυλος ), νταούλι κλπ, καθώς και καινούργιες συνθέσεις του Λύραυλου όπως πχ ένα μελοποιημένο ποίημα του Κ. Καβάφη με συνοδεία αρχαίας κιθάρας.
Η παράσταση περιλαμβάνει και ένα μέρος από το νέο πρόγραμμα του ΛύρΑυλου που έχει τίτλο «Ο Ήχος της Ανακύκλωσης» (πως να κατασκευάζουμε 40 αυτοσχέδια μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά καθημερινής χρήσης, όργανα που δεν βγάζουν απλά ήχο αλλά παίζουν εξαίσια μουσική)
Πληροφορίες:
κ. Παπαγιαννοπούλου Τζένη, τηλ. 22310 – 24705
Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: gray@dide.fth.sch.gr έως τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.