Αρχική MAG24 TV “Αίνος Υπάτης”: Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου...

“Αίνος Υπάτης”: Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου – ΒΙΝΤΕΟ

 

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Αίνος Υπάτης: η Υπάτη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους».

Η έναρξη του Συνεδρίου έγινε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του MAG24) και αυλαία έριξε χθες Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνοντας έναν κύκλο ομιλιών που διακρίνονταν σε τρεις θεματικές ενότητες οι οποίες αφορούσαν την Υπάτη στην αρχαιότητα, κατά τους βυζαντινούς/μεσαιωνικούς χρόνους και στα νεότερα χρόνια.

Ο στόχος του συνεδρίου ήταν να προωθήσει την έρευνα σε ζητήματα που άπτονται της διαχρονικής ιστορικής παρουσίας της πόλης της Υπάτης και της περιοχής της, να φωτίσει πτυχές αυτής της ιστορικής εξέλιξης μέσα από τη σε βάθος μελέτη των πηγών (ιστορικών, αρχαιολογικών, φιλολογικών, κ.ά.) και να καταδείξει νέα στοιχεία που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για τον ρόλο της πόλης στις ιστορικές εξελίξεις και τη θέση της στον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και γενικότερα του πολιτισμού κατά τη μακραίωνη ιστορική της πορεία. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Λαμιέων.

Εμπνευστής του συνεδρίου υπήρξε ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Καραδήμας, (Δείτε εδώ απόσπασμα της ομιλίας-παρουσίασης του Συνεδρίου από τον Καραδήμα) ενώ την επιστημονική επιτροπή του αποτελούσαν σπουδαίοι και σημαντικοί ερευνητές όπως : ο κ. Κ. Μπουραζέλης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, πρώην Αναπληρωτής Πρύτανη για τις Ακαδημαϊκές Υποθέσεις του ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος, η κα. Θ. Αντωνοπούλου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας, Διευθύντρια του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, ο κ. A. Blackler, Διδάκτωρ Μεσαιωνικής Ιστορίας, ιστορικός χαρτογράφος, η κα. Μ. Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, ο κ. Γ. Κακαβάς, Αρχαιολόγος, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, Διευθυντής του Εθνικού Νομισματικού Μουσείου, η κα. Ευθ. Καράντζαλη, Διδάκτωρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, η κα. Κ. Κωνσταντινίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, η κα. Μ. Ντούρου-Ηλιοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, ο κ. Α. Παπαθωμάς, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας-Παπυρολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, η κα. Σ. Παπαϊωάννου, Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, ο κ. Κ. Πολίτης, Διδάκτωρ Αρχαιολόγος (Ύστερη Αρχαιότητα: αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου) και η κα. Σ. Ψωμά, Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ.

Μεγάλη, επίσης, ήταν η συμμετοχή των ομιλητών οι οποίοι έλαβαν μέρος με μια πληθώρα ανακοινώσεων οι οποίες κάλυψαν τις τρεις παραπάνω θεματικές ενότητες. Μεταξύ αυτών ακούσαμε στη θεματική ενότητα για την αρχαιότητα για τα μυστικά της Σφίγγας της Υπάτης, το μαρμάρινο άγαλμα σφίγγας που εντοπίστηκε στην Υπάτη, για τις ενδείξεις μακεδονικής παρουσίας στην Αινίδα, μέσω των κτιστών καμαροσκεπών μακεδονικού τύπου τάφων, καθώς και  για ένα ψηφιδωτό δάπεδο του 3ου αι. μ.Χ. με παράσταση των τριών Χαρίτων. Επίσης μάθαμε για τις μυθικές Αστρομάντισσες  και τις Φαρμακίδες της Υπάτης, ενώ κάποιες ανακοινώσεις αφορούσαν αρχαία λογοτεχνικά έργα, όπως τα Αιθιοπικά του Ηλιοδώρου, τις Μεταμορφώσεις του Απουλίου και τον Λούκιο ή όνο με σαφείς αναφορές στην Υπάτη.

Όσον αφορά τους Βυζαντινούς/Μεσαιωνικούς και Νεότερους Χρόνους παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία για την πόλη των Νέων Πατρών κατά τον 11ο αι. μέσω επιγραφικών μαρτυριών, και για την θέση της Υπάτης στο Ιουστινιάνειο πρόγραμμα οχυρώσεων πόλεων στην επαρχία της Θεσσαλίας. Επιπλέον παρουσιάστηκε η πολιτική, η οργάνωση και η κοινωνία στο καταλανικό δουκάτο των Νέων Πατρών την περίοδο 1318-1390, καθώς και ο οικισμός του Οθωμανικού Πατρατζικίου με στοιχεία για την πολεοδομική οργάνωση και τα σημαντικότερα κτήρια. Αναφορικά με τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκτέθηκαν στοιχεία για την προεπαναστατική Υπάτη, μέσα από έγγραφο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, καθώς και μια πληρέστατη παρουσίαση των γεγονότων της πολύ σημαντικής μάχης της Υπάτης κατά τη διάρκεια της επαναστατικής περιόδου στη Ρούμελη, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι Οθωμανικές πηγές που αφορούσαν την Υπάτη κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και οι αναφορές στους Υπαταίους Αγωνιστές του 1821.

Τέλος αναφορές έγιναν στην προστασία, στην αποκατάσταση και στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Υπάτης, όπως επίσης και στα ιαματικά λουτρά της.

Δείτε τα σχετικά βίντεο καθώς και φωτογραφίες:

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.