Αρχική Άρθρα “Λίγα λόγια περί διαφθοράς…” του Γ. Καραμέτου, Δικηγόρου

“Λίγα λόγια περί διαφθοράς…” του Γ. Καραμέτου, Δικηγόρου

 

Γράφει ο Γεώργιος Κ. Καραμέτος, Δικηγόρος

Η διαφθορά ως κοινωνικό-οικονομικό φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι το κυριότερο αίτιο της οικονομικής κρίσεως και ανασταλτικός παράγοντας της ύφεσης. Τα μέτρα, τα οποία κατά καιρούς θεσμοθετούνται για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, αν και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, τελικώς παραπέμπουν σε αδιέξοδο. Η διαφθορά ενδημεί κυρίως στη δημόσια διοίκηση όπως προκύπτει από διάφορες μελέτες και άρθρα.

Ο νομικός ορισμός της διαφθοράς καλύπτει ορισμένες μορφές εγκληματικής συμπεριφοράς που τυποποιούνται στο ποινικό δίκαιο. Σύμφωνα με τον ορισμό περί διαφθοράς που δόθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης “ως διαφθορά νοείται η απαίτηση, προσφορά, παροχή η αποδοχή, αμέσως η εμμέσως, δώρου η οποιουδήποτε άλλου μη προσήκοντος ωφελήματος που επηρεάζει την ορθή εκτέλεση καθήκοντος ή την απαιτούμενη συμπεριφορά του λήπτη του δώρου ή του μη προσήκοντος ωφελήματος ή της υπόσχεσης ενός τέτοιου ωφελήματος”.

Η διαφθορά στη χώρα μας ξεκινά από την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους και στον τρόπο με τον οποίο οι τοπικοί αξιωματούχοι της προεπαναστατικής Ελλάδας εκμεταλλεύτηκαν τη λειτουργία των θεσμών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Η συγκεκριμένη πολιτική μέσω των πελατειακών σχέσεων κατάφερε να ελέγχει την εκλογική διαδικασία. Έτσι δημιουργήθηκε ένας μεγάλος δημόσιος τομέας με την πρόσληψη στο δημόσιο να λειτουργεί ως ανταμοιβή της πολιτικής υποταγής στο εκάστοτε κόμμα.

Δείτε πρώτοι όλες τις τοπικές ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Σύμφωνα με στατιστικές και δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί διαπιστώνεται ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το σύστημα λειτουργεί ως διεφθαρμένο και η δωροληψία συνιστά μια θεσμοποιημένη κανονικότητα πλέον. Σήμερα υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη ειδικού καθεστώτος για την ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης στις περισσότερες σύγχρονες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Στις περισσότερες χώρες παρεμβάλλεται απόφαση του Κοινοβουλίου και προβλέπεται ειδικό δικαστήριο και ειδική διαδικασία.

Γεώργιος Κ. Καραμέτος, Δικηγόρος – LL.M. στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Λαμίας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.