Αρχική Κορονοϊός Μ. Θεμιστοκλέους: Εντός της εβδομάδας οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο

Μ. Θεμιστοκλέους: Εντός της εβδομάδας οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο

 

Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ήδη είπε γίνει 915.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα και «εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο».

Αναλυτικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους κάνοντας, όπως είπε, μια μικρή ανασκόπηση στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα, ανέφερε:

“Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο στηρίζεται σε τρεις άξονες, σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο πυλώνας της ασφάλειας. Ασφάλεια από την παραλαβή, την αποθήκευση, τη διανομή και την ασφαλή διενέργεια των εμβολιασμών.

Αποθηκεύουμε σε πέντε κεντρικά σημεία και δευτερογενώς σε 500 περίπου σημεία σε όλη την χώρα. Όλα τα σημεία, και οι κεντρικές αποθήκες και η αποθήκευση στα εμβολιαστικά κέντρα, τηρούν όλα τα πρωτόκολλα, όλες τις προδιαγραφές.

Δείτε πρώτοι όλες τις τοπικές ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Έχουμε καταγραφικά θερμοκρασίας σε όλα τα ψυγεία. Αντλούμε τα δεδομένα κάθε μέρα, πριν από τη διενέργεια των εμβολιασμών, αναλύουμε τα δεδομένα και αν υπάρχουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις ή ερωτήσεις από τα εμβολιαστικά κέντρα, υπάρχει ειδική εξειδικευμένη ομάδα στο Κέντρο Επιχειρήσεων από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι, αν χρειαστεί, επικοινωνούν και με το εξωτερικό ad hoc και δίνουν την απάντηση για την διενέργεια ή όχι των εμβολιασμών.

Με τα ίδια πρωτόκολλα ασφαλείας διενεργούνται και οι διανομές. Μέχρι στιγμής, για την διενέργεια των 900.000 εμβολιασμών έχουν γίνει περισσότερες από 6.000 διανομές σε όλα τα σημεία που βρίσκονται τα εμβολιαστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι έχουμε κάνει περισσότερες από 300 μοναδικές διανομές, όπως τις ονομάζουμε, στα νησιά, γιατί από την πρώτη στιγμή τα νησιά ήταν η πρώτη προτεραιότητα, μαζί με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας στα νησιά, και έχουμε κάνει αποστολές μεταφέροντας ακόμα και μόνο 50 δόσεις.

Έχουμε ήδη καταφέρει να έχουμε εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού στα νησιά, πηγαίνοντας περισσότερο από δύο ή τρεις φορές. Από τα πρώτα νησιά είναι το Καστελόριζο, που έχουμε εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού το οποίο ήθελε να εμβολιαστεί.

Το σύνθημα εδώ είναι «ασφάλεια πάνω από όλα». Για κάθε διανομή, για κάθε αποθήκευση απασχολείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων, από τους εργαζόμενους στις αποθήκες, στην εταιρεία διανομής, ακόμα και στην Αστυνομία που συνοδεύει κάθε όχημα που κάνει την διανομή.

Επίσης, για το θέμα της ασφάλειας έχουμε ενεργοποιημένο τον μηχανισμό της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εδώ αναφέρονται περιστατικά ή συμβάντα και ακολούθως ειδική ομάδα, ειδικοί επιστήμονες αναλύουν τα συμβάντα και καταλήγουν αν σχετίζονται ή όχι με το εμβόλιο.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 1.266 συμβάντα, «κίτρινες κάρτες» όπως είναι η σωστή ορολογία, τα οποία έχει αναλύσει ειδική ομάδα και πολύ λίγα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο.

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι είχαμε μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί όλες επιτυχώς και οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους.

Ο δεύτερος πυλώνας, είναι ο πυλώνας της διαφάνειας και της τήρησης της λίστας προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Εδώ έχουν αναφερθεί λιγότερα από 10 περιστατικά, είτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που είδαμε και τις τελευταίες μέρες ή και στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, είτε ακόμα και απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων που βρισκόμαστε εμείς, υπάρχουν αναφορές για τέτοια περιστατικά.

Η αρχή μας είναι ότι διερευνούμε οποιοδήποτε περιστατικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Γίνεται πάντα έρευνα και εάν προκύψουν οποιεσδήποτε ευθύνες, επιβάλλονται κυρώσεις.

Θέλω να κάνω δύο επισημάνσεις. Βελτιώνουμε σε καθημερινή βάση τις δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες που κάποιος θα μπορεί να παραβιάσει τη σειρά προτεραιοποίησης.

Έχουμε ενεργοποιήσει από την πρώτη στιγμή την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που έχει κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό από τους σχεδόν 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έχει ενεργήσει και επιτόπιους ελέγχους σε περισσότερα από 100 σημεία στα οποία την είχαμε στείλει εμείς, έτσι ώστε να διερευνήσει περιστατικά.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τρέχει σε καθημερινή βάση τις λίστες, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή συμβάντα τα οποία αξίζουν να διερευνηθούν.

Ο τρίτος άξονας είναι η εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών και εδώ αφήνουμε τα συμπεράσματα κυρίως στην κρίση των ανθρώπων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή των ανθρώπων που έχουν μεταφέρει τις εμπειρίες τους στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής περισσότερο από 900.000 συμπολίτες μας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών. Είναι τα άτομα που έχουν πολλές φορές ταλαιπωρηθεί στη ζωή τους, έχουν πολλές φορές στηθεί σε ουρές στη ζωή τους, έχουν πολλές φορές απογοητευτεί από το ελληνικό Κράτος και από την ελληνική Πολιτεία.

Εμείς πήγαμε σε αυτούς τους ανθρώπους, επικοινωνήσαμε το ραντεβού τους και τους υποδεχθήκαμε με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο στα εμβολιαστικά κέντρα.

Θα ήθελα να κλείσω με την εικόνα από τα εμβολιαστικά κέντρα. Εκεί είναι η εικόνα της Ελλάδας που ξέρουμε, είναι ο παππούς, η γιαγιά, μαζί με το γιο, την κόρη, τον εγγονό. Είναι η οικογένεια η οποία συναντιέται με την Ελλάδα που εργάζεται, την Ελλάδα που συστηματικά όταν δουλεύει, μπορεί να κάνει μικρά βήματα προς τα εμπρός.

Είναι η Ελλάδα που προοδεύει και είναι εκεί που το χαμόγελο σμίγει μαζί με το «ευχαριστώ»”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.