Αρχική MAG24 TV Με την έκθεση φωτογραφίας «Ο Μαρινάτος στις Θερμοπύλες» ξεκίνησαν τα Θερμοπύλεια 2021...

Με την έκθεση φωτογραφίας «Ο Μαρινάτος στις Θερμοπύλες» ξεκίνησαν τα Θερμοπύλεια 2021 – Δείτε ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θερμοπύλεια 2021» που διεξάγονται από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου 2021 στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου, στο  Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, η έκθεση φωτογραφίας «Ο Μαρινάτος στις Θερμοπύλες».

Προηγήθηκε διάλεξη του γενικού επιμελητή της έκθεσης Δρος Πέτρου Κουνούκλα, Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, υπό τον τίτλο: Έκθεση φωτογραφίας ‘Ο Μαρινάτος στις Θερμοπύλες’: το χρονικό της ανασκαφής του 1939.

“Εμβληματική” χαρακτήρισε την έκθεση ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος και τόνισε πόσο σημαντική είναι αυτή έκθεση, κυρίως για τους Λαμιώτες, αφού μέσα από αυτή θα μπορέσουν να γνωρίσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια το παρελθόν και την ιστορία της περιοχής τους.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του Δημάρχου Λαμιέων καθώς και τμήμα της εισαγωγικής τοποθέτησης του Δρος Πέτρου Κουνούκλα:

 

Η έκθεση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας με αφορμή το επετειακό έτος «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη διεξαγωγή των αντίστοιχων μαχών και φιλοξενείται στο Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.  Στον ιστορικό τόπο που αποτελεί διαχρονικά πανανθρώπινο σύμβολο των αξιών της ελευθερίας, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας.

Το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας είναι το χρονικό της ανασκαφής, που διενεργήθηκε από τον Καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο (1901-1974) στις Θερμοπύλες το καλοκαίρι του 1939 και είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη σημαντικών στοιχείων σχετικά με τη φημισμένη μάχη, που διεξήχθη εκεί μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π.Χ.

Μέσα από τρεις θεματικές ενότητες αδημοσίευτων αρχαιολογικών φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο της Καθηγήτριας Ναννούς Μαρινάτου, κόρης του πρωτοπόρου Έλληνα Αρχαιολόγου, επιχειρείται η ανασύνθεση του αρχαιολογικού τοπίου των Θερμοπυλών και αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές της ανασκαφής.

Ιδιαίτερο έκθεμα αποτελεί ο ανάγλυφος χάρτης των Θερμοπυλών σε κλίμακα 1:1000 της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, όπου επισημαίνονται οι ανασκαμμένες αρχαιότητες. Πρόκειται για την πρωτότυπη μακέτα στην οποία ξεναγήθηκε ο Βασιλιάς των Ελλήνων Παύλος Α΄ (1901-1964) από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Λεωνίδα στις 30 Ιουνίου 1955.

 

 

Δείτε ακόμη:

Συνέντευξη στο MAG24 – Πέτρος Κουνούκλας: «Οι Θερμοπύλες έχουν πολλά ακόμη να μας πουν…» 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.