Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας σε νεαρή ηλικία, αποτέλεσε έναυσμα και αφορμή και για άλλες καταγγελίες αθλητριών και ηθοποιών για σεξουαλική παρενόχληση.
Στη συνέντευξη τύπου του Δήμου Λαμιέων για την παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης Νίκου Ορφανού, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αμαλία Ποντίκα δήλωσε και αυτή ότι ο Δήμος Λαμιέων στηρίζει τον “αγώνα” για να βγουν όλα στη φόρα και να μην φοβάται κανένας να καταγγείλει οποιονδήποτε “εκφοβισμό” ή “ενόχληση”
Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του MAG24 στο VIBER
Έτσι ξεκίνησε το κίνημα hashtag #MeToo
Ηταν η 5η Οκτωβρίου του 2017, όταν ο Ρον Φάροου, δημοσιογράφος, έβγαλε τα «άπλυτα» του Χάρβεϊ Γουάινστιν, του ισχυρού άντρα του Hollywood. Ο New Yorker αποκάλυψε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης δεκαετιών με δράστη τον πολυεκατομμυριούχο αμερικανό παραγωγό, συνιδρυτή της Miramax, αλλά και της The Weinstein Company.
Η Έιζια Αρτζέντο, Ιταλίδα ηθοποιός και σύντροφος του αείμνηστου Άντονι Μπουρντέν, βγήκε μπροστά, μίλησε χωρίς φόβο και κατάφερε με τις αποκαλύψεις της να… μουδιάσει το Χόλιγουντ. «Το 1997 βιάστηκα από τον Γουάινστιν εδώ στις Κάννες. Ήμουν 21. Το φεστιβάλ αυτό ήταν για εκείνον, «τόπος κυνηγιού»… Θέλω να κάνω μια πρόβλεψη. Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν θα είναι ποτέ ξανά ευπρόσδεκτος εδώ. Θα ζήσει ατιμασμένος και αποδιωγμένος» και η πρόβλεψή της ήταν σωστή.
Οι αποκαλύψεις άνοιξαν στόματα. Γυναίκες που η κατάθλιψη τις διέλυσε βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν ανάσα μιλώντας για τα όσα εφιαλτικά έζησαν. Πολλές είδαν την καριέρα τους να διαλύεται, τη ζωή τους να παίρνει την κάτω βόλτα, αλλά τώρα είδαν ξανά μια ευκαιρία για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Μαζί τους βγήκαν και άνδρες – θύματα του διάσημου παραγωγού.
Το hashtag #quellavoltache («εκείνη τη φορά που») γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 2017 ως απάντηση στο bullying που δέχθηκε η Αρτζέντο και απέκτησε τεράστια δύναμη. Δύο ημέρες αργότερα, Γάλλοι ακτιβιστές λάνσαραν το #balancetonporc («κάρφωσε το δικό σου γουρούνι») με επικεφαλής τη δημοσιογράφο Σάντρα Μούλερ. Ηταν η πρώτη που αποκάλυψε την παρενόχληση που είχε υποστεί από τον Ερίκ Μπριόν, πρώην ιδιοκτήτη της Équidia. Τη σκυτάλη πήραν πολλές γυναίκες που είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, στην οικογένεια και όχι μόνο…
Οι καταγγελίες πολλαπλασιάζονταν και τα θύματα μέσα από κάθε τους ανάρτηση έβγαζαν τον θυμό, τον πόνο τους. Ηταν ένα είδος λύτρωσης για τις γυναίκες που είχαν έρθει αντιμέτωπες με τον εφιάλτη. Επειτα από λίγες ημέρες, η Αμερικανίδα ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο -θύμα του Γουάινστιν- έγραψε το hashtag #MeToo στο προφίλ της στο Twitter και όλα πήραν το δρόμο τους. Ηταν το κοινό σύνθημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το περιοδικό Time ανακήρυξε «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2017 τις γυναίκες που ξεκίνησαν την επανάσταση κόντρα στη σεξουαλική κακοποίηση, με τις Τέιλορ Σουίφτ (τραγουδίστρια), Άσλεϊ Τζαντ (ηθοποιός – θύμα του Γουάινστιν), Σούζαν Φάουλερ (πρώην μηχανικός στο Uber), Ιζαμπέλ Πασκουάλ (αγρότισσα) και Αντάμα Ίβου (λομπίστρια) να φιγουράρουν στο εξώφυλλο και να αποτελούν γυναίκες – πρότυπα για όλους.
Όταν το #MeToo ήρθε στην Ελλάδα!
Τρία και παραπάνω χρόνια έχουν περάσει από την έκρηξη του κινήματος #MeToo, όμως η πρώτη γνωριμία με την Ελλάδα δεν ήταν η ιδανικότερη. Οι απόπειρες που έγιναν τότε δεν προχώρησαν και η απογοήτευση ήταν το μόνο που έμεινε… Τώρα είναι διαφορετικά, η Μπεκατώρου έκανε την αρχή και πλέον προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία να ξεκινήσει επιτέλους εκείνη η κουβέντα και οι αποκαλύψει που τότε έμειναν στο κενό.