Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Μια βόλτα στο Μοναστήρι της Αντίνιτσας και στο “κρυφό σχολειό”

 

Στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Όθρυς, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία και μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Λαμία, βρίσκεται το Μοναστήρι της Αντίνιτσας. Η πανέμορφη θέα που αντικρίζει κανείς από εκεί φτάνει ως και τη θάλασσα.

Η ιστορία του μοναστηριού χρονολογείται αιώνες πίσω ενώ σχετικά με την ονομασία του η επικρατέστερη άποψη είναι πως προέρχεται από την αρχαία πόλη Αντινοίτισσα που ίδρυσε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με υπέροχες τοιχογραφίες, έξοχα δείγματα της βυζαντινής τέχνης. Διαθέτει επίσης μια πλούσια συλλογή αγιογραφιών και πολύτιμων αντικειμένων.

Καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Ιουνίου 1944 όπως και το “Ορεινόν Αναρρωτήριον Αντινίτσης” που λειτουργούσε εκεί για τους πάσχοντες φυματικούς από το 1935, περισσότερο γνωστό ως Σανατόριο Αντίνιτσας.

Το κατεστραμμένο καθολικό, σύμφωνα με τις πηγές, ήταν ένα πανέμορφο κτίσμα και αποτελούσε το αρχαιότερο καθολικό μονής μεταβυζαντινών χρόνων. Πιστό αντίγραφό του αποτελεί το σημερινό καθολικό που ανεγέρθηκε το 2000.

Όταν, μετά τη λήξη του πολέμου το 1946, πολλοί Λαμιώτες αλλά και κάτοικοι κοντινών χωριών επιχείρησαν να καθαρίσουν το χώρο από τα ερείπια για να επαναφέρουν το μοναστήρι στην πρότερή του κατάσταση, βρήκαν ξίφη Αγωνιστών του 1821 σε μεγάλο αριθμό, όπως αναφέρει ο Θεόκτιστος Λαϊνάς στο “Το μοναστήρι της Αντίνιτσας”. Κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, η Μονή υπήρξε κέντρο αντίστασης. Στο ίδιο κείμενο του Λαϊνά διαβάζουμε ότι παλιότεροι προσκυνητές αναφέρουν πως στους εξωτερικούς τοίχους των κελιών, πριν καταστραφούν από τους Γερμανούς, υπήρχαν πολεμίστρες.

Σήμερα, το σημείο που θεωρείται ότι αποτέλεσε κρησφύγετο και ορμητήριο των Αγωνιστών έχει διαμορφωθεί σε τόπο μνήμης από τους μοναχούς με την ονομασία “Κρυφό Σχολειό”.

Δείτε φωτογραφίες από τη βόλτα μας στο μοναστήρι της Αντίνιτσας:

 

Διαβάστε περισσότερα

Οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λαμία (Φωτογραφίες)

  Ο Μάρτιος ξεκίνησε με τη συμμετοχή του προσωπικού των Μονάδων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία με αφορμή την Παγκόσμια...

Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025: Όλες οι νεότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος της ΔΥΠΑ”  Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025″. Συνεπώς μόλις ανοίξει η πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι που...

ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 1.300 προσλήψεις ανέργων στην Υγεία

Έναρξη αιτήσεων του Ειδικού προγράμματος στον δημόσιο τομέα της υγείας για την πρόσληψη 1.300 ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω Ξεκινησε σήμερα, 12/04/2024, και ώρα 9:00,...

Τρίτη 23 Απριλίου ο Μητσοτάκης στη Λαμία για να εγκαινιάσει τον Ε65

«Την Τρίτη 23 Απριλίου μαζί με τον Πρωθυπουργό θα δώσουμε στην κυκλοφορία όλο τον οδικό άξονα από Λαμία μέχρι και την Καλαμπάκα...», είπε ο...