Στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Όθρυς, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία και μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Λαμία, βρίσκεται το Μοναστήρι της Αντίνιτσας. Η πανέμορφη θέα που αντικρίζει κανείς από εκεί φτάνει ως και τη θάλασσα.
Η ιστορία του μοναστηριού χρονολογείται αιώνες πίσω ενώ σχετικά με την ονομασία του η επικρατέστερη άποψη είναι πως προέρχεται από την αρχαία πόλη Αντινοίτισσα που ίδρυσε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με υπέροχες τοιχογραφίες, έξοχα δείγματα της βυζαντινής τέχνης. Διαθέτει επίσης μια πλούσια συλλογή αγιογραφιών και πολύτιμων αντικειμένων.
Καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Ιουνίου 1944 όπως και το “Ορεινόν Αναρρωτήριον Αντινίτσης” που λειτουργούσε εκεί για τους πάσχοντες φυματικούς από το 1935, περισσότερο γνωστό ως Σανατόριο Αντίνιτσας.
Το κατεστραμμένο καθολικό, σύμφωνα με τις πηγές, ήταν ένα πανέμορφο κτίσμα και αποτελούσε το αρχαιότερο καθολικό μονής μεταβυζαντινών χρόνων. Πιστό αντίγραφό του αποτελεί το σημερινό καθολικό που ανεγέρθηκε το 2000.
Όταν, μετά τη λήξη του πολέμου το 1946, πολλοί Λαμιώτες αλλά και κάτοικοι κοντινών χωριών επιχείρησαν να καθαρίσουν το χώρο από τα ερείπια για να επαναφέρουν το μοναστήρι στην πρότερή του κατάσταση, βρήκαν ξίφη Αγωνιστών του 1821 σε μεγάλο αριθμό, όπως αναφέρει ο Θεόκτιστος Λαϊνάς στο “Το μοναστήρι της Αντίνιτσας”. Κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, η Μονή υπήρξε κέντρο αντίστασης. Στο ίδιο κείμενο του Λαϊνά διαβάζουμε ότι παλιότεροι προσκυνητές αναφέρουν πως στους εξωτερικούς τοίχους των κελιών, πριν καταστραφούν από τους Γερμανούς, υπήρχαν πολεμίστρες.
Σήμερα, το σημείο που θεωρείται ότι αποτέλεσε κρησφύγετο και ορμητήριο των Αγωνιστών έχει διαμορφωθεί σε τόπο μνήμης από τους μοναχούς με την ονομασία “Κρυφό Σχολειό”.
Δείτε φωτογραφίες από τη βόλτα μας στο μοναστήρι της Αντίνιτσας: