Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Movimentos: Απόψε Παρασκευή στη “Χώρα” ακούμε και τραγουδάμε τα παραμύθια! ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Το 18ο Φεστιβάλ Οίτης και η πλατφόρμα MOVIMENTOS από 1 έως 7 Αυγούστου 2024 σάς προσκαλούν σε ένα ξεχωριστό ταξίδι στη Μεσόγειο! Με αφετηρία τον Τόπο Τεχνών «Χώρα» στα Λελέικα Υπάτης, κάθε βράδυ ξεκινάμε για ένα ταξίδι σε μια διαφορετική χώρα της Μεσογείου με όχημα τη μουσική και τις εικόνες!

Το 18ο Φεστιβάλ Οίτης με την πλατφόρμα MOVIMENTOS – ΜΕΤΑΚINHSH έχει στόχο να ενώσει ένα Μεσογειακό τόξο από Ισπανία, Τυνησία, Κάτω Ιταλία, Ελλάδα – Υπάτη ενεργοποιώντας μια ιστορική διαδρομή που ξεκίνησε τον 5ο αιώνα π.Χ. με τις πρώτες αποικίες των Αρχαίων Ελλήνων στα Βόρεια της Βαρκελώνης, την ίδρυση του Δουκάτου των  Νέων Πατρών, στη θέση της σημερινής Υπάτης από τους Καταλανούς Αλμογάβαρους τον 14ο αιώνα μ.Χ., φτάνοντας μέχρι το σήμερα με τις συνεχείς μετακινήσεις ανθρώπων, ιδεών, καλλιτεχνών δημιουργώντας ένα εκπληκτικό μείγμα τέχνης και πολιτισμού.

Flamenco, Πολυφωνικά, Ελληνόφωνα, Μουσικές της Μεσογείου ενώνονται σε ένα εκρηκτικό Camp με παραστάσεις, εργαστήρια, μαθήματα, προβολές φέρνοντας κοντά μουσική, χορό, κινηματογράφο, εκπαίδευση σε μια μοναδική εμπειρία συνύπαρξης.

 

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Αφήγηση Παραμυθιού με τη Γεωργία Καλλέργη και τον Αλέξανδρο Τσιμέκα &

Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια από την παράδοση της Τυνησίας με την Lamia Bedioui

Ώρα έναρξης 21.00

Η Γεωργία Καλλέργη (παραμυθού) και ο Αλέξανδρος Τσιμέκας (μουσικός) έρχονται στο φεστιβάλ Οίτης “Movimentos – Metakinhsh” να μοιραστούν μαζί μας την κοινή εμπειρία της ύπαρξης μέσα από τα λαϊκά παραμύθια.

Θα συνομιλήσουν με στοιχειά και στοιχειωμένος.

Θα κατεβάσουν το φεγγάρι και θα το κάνουν σύμμαχο τους.

Θα χτυπήσουν στο γουδί μαγικά βοτάνια.

Θα ψάξουν το αντίδοτο σ’ αλάθευτα μάγια και ίσως φτιάξουν το φίλτρο της αγάπης για ασυγκίνητος καρδιές…

 

Η Γεωργία Καλλέργη γεννήθηκε μια φορά κι έναν καιρό, μαζί με τα παραμύθια, κάτω από το φτερό μιας νυχτοπεταλούδας.

Ανατράφηκε με το ροδόσταμο και τους αροδαμούς των δέντρων…

Μεγαλώνει σκαλίζοντας στάχτες και συνομιλώντας με τα μικροσκοπικά πλάσματα που ζουν στις σχισμές των βράχων…

Τις νύχτες διαβαίνει πηγές, ποτάμια, δάση και βουνά, παρέα με δράκους, αερικά και ξωθικιές.

Μαζεύει σ’ ένα σακούλι μύθους, παραμύθια, ιστορήματα και με το πρώτο φως της μέρας τα υφαίνει στον αργαλειό της με μεταξωτές κλωστές…

Κάπου, κάποτε συναντά νεραϊδοπαρμένους μουσικούς , γίνονται συνοδοιπόροι, σμίγουν τα χνώτα τους και λαλούν παρηγορίες για τους ίδιους μα και για όσους τους ακούν.

 

Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια από την παράδοση της Τυνησίας με την Lamia Bedioui

 

Η Τυνήσια τραγουδίστρια και αφηγήτρια Lamia Bedioui με τη συνοδεία του μουσικού Γιώργου Βουρνά παρουσιάζουν το πρόγραμμα “Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια από την παράδοση της Τυνησίας”, με αφήγηση ιστοριών και εκτέλεση παραδοσιακών Τυνησιακών τραγουδιών.

Αφιέρωμα στον Τυνήσιο παραμυθά Abdel Aziz el Aroui (1898-1971).

Η αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της παράδοση της Τυνησίας και υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων εκεί, όπως εξάλλου και του υπόλοιπου αραβικού κόσμου. Στις ιστορίες αυτές εμφανίζονται άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές δομές, αλλά και ζώα και φανταστικά πλάσματα, όπως δράκοι και αγαθά ή πονηρά τζίνι (djinn). Οι χαρακτήρες δρουν με σκοπό την αναζήτηση είτε του πλούτου και της εξουσίας είτε της αγάπης και της ευτυχίας. Συνήθως, οι ήρωες επικρατούν χάρη στην εξυπνάδα, το κουράγιο και την αποφασιστικότητά τους, ενώ ορισμένες φορές λόγω της πονηριάς τους. Στις ιστορίες αντανακλάται η μνήμη και η φαντασία του λαού, παραδίδονται μαθήματα ζωής και εκθειάζονται πανανθρώπινες αξίες.

Για αιώνες, παραμυθάδες σύχναζαν σε καφενεία και πλατείες. Ήδη από τον 13ο αιώνα, οι ιδιοκτήτες καφενείων τους καλούσαν να ζωντανέψουν τη βραδιά των θαμώνων προσελκύοντας τους λάτρεις των ιστοριών και των παραμυθιών. Ο παραμυθάς, καθισμένος σε μια εξέδρα και κρατώντας ένα μπαστούνι στο χέρι, εξιστορούσε τα παραμύθια του, ενώ κάθε βράδυ πληθώρα κόσμου συγκεντρώνονταν εκεί για να διασκεδάσει, να ονειρευτεί και να διδαχτεί. Το άκουσμα παραμυθιών λοιπόν υπήρξε μια καθημερινή ψυχαγωγία που εμπεριείχε κοινωνικά διδάγματα.

Στα μέσα του 20ου αιώνα, η παράδοση αυτή άρχισε να παρακμάζει με την εμφάνιση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, τα οποία σταδιακά αντικατέστησαν τους αφηγητές στα καφενεία. Την ίδια εποχή, πραγματοποιήθηκε η ανεξαρτητοποίηση της Τυνησίας από τη Γαλλία (1956) που συνοδεύτηκε από μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παραδοσιακές δομές και συνήθειες περιορίζονταν, λογοκρίνονταν και συχνά εξαλείφονταν. Ένας ολόκληρος κόσμος, που αποτελούνταν από μάντεις, χαρτοπαίκτες, γητευτές φιδιών, εκπαιδευτές μαϊμούδων, εμπόρους θεραπευτικών βοτάνων και κάθε είδους πλανόδιων, βρέθηκε αποκλεισμένος από τις πλατείες, και μαζί μ’ αυτούς και οι παραμυθάδες.

Ο μόνος που κατόρθωσε να συνεχίσει να μεταδίδει την αφηγηματική παράδοση ήταν ο παραμυθάς Abdel Aziz el Aroui (1898-1971), ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’60 αφηγούνταν ιστορίες στο σταθμό της Εθνικής Ραδιοφωνίας. Με την αφηγηματική του πείρα και την ήρεμη κι ευχάριστη φωνή του, κρατούσε τους ακροατές μαγεμένους κάθε Κυριακή κι αυτοί ξαναζούσαν τις αναμνήσεις του παλιού καιρού και του χαμένου παραδείσου της παιδικής τους ηλικίας. Στη μνήμη εκείνου του σπουδαίο παραμυθά αφιερώνονται τα παραμύθια του προγράμματος.

Μουσικοί
Lamia Bedioui: Αφήγηση και Τραγούδι
Γιώργος Βουρνάς : Ούτι

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024 ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:

 

Εργαστήρι κρουστών με τον Solis Barki, Ώρα έναρξης 11 π.μ. Περισσότερα εδώ.

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΛΑΙΚΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΛΕΞΗ με τον PEP BELTRAN RAMIREZ από τη Βαλένθια της Ισπανίας με θέμα: ΑΛΜΟΓΑΒΑΡΟΙ, ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ώρα έναρξης 8 μ.μ. Περισσότερα εδώ.

 

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις παραστάσεις και τα εργαστήρια του Movimentos στη σελίδα του Φεστιβάλ Οίτης εδώ.

 

Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις του 18ου Φεστιβάλ Οίτης στην επίσημη ιστοσελίδα του στο:  www.xwra.gr

Πληροφορίες:
Τηλεφωνικά στα: 22310 51075 & 6936994980

Info:
MOVIMENTOS

Lamia Bedioui, Γεωργία Καλλέργη, Αλέξανδρος Τσιμέκας
Ώρα έναρξης: 21.00
18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΙΤΗΣ
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 2231051075,6936994980
e-mail: 
info@xwra.gr
www.xwra.gr

Σε συνδιοργάνωση με:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.)

Δήμος Λαμιέων



Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ