Αρχική Ελλάδα Μόλις 4,7% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοσκόπηση

Μόλις 4,7% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοσκόπηση

Οι πολίτες θέλουν εκλογές και η πλειοψηφία δηλώνει πως δυσκολεύεται στην καθημερινότητά της.

Η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 4,7%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Κάπα Resarch για το Έθνος της Κυριακής. Στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 25% (από 24,7% στην έρευνα του περασμένου Σεπτεμβρίου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 20,3% (από το 19,8%).

Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 7,9%, Κίνημα Αλλαγής με 6,4%, ΚΚΕ με 5,8%, Το Ποτάμι ,ε 1,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,2%, Ένωση Κεντρώων με 2,3%, Λαϊκή Ενότητα με 1,1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%, Ελληνική Λύση με 1,8%. «Άλλο Κόμμα» απαντά το 3,3%, «Λευκό / Άκυρο» επιλέγει το 1,7%, «Αναποφάσιστοι» δηλώνουν το 12,6% των ερωτηθέντων και αποχή επιλέγει το 6,8%.

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 58%, το ΣΥΡΙΖΑ 28% και «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ» το 14%.

Όσον αφορά στις εκλογές, η πλειοψηφία τάσσεται επί της ουσίας υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Συγκεκριμένα, εκλογές πριν από τον Μάιο του 2019 θέλει το 44% των ερωτηθέντων και τον Μάιο του ’19 (μαζί με αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) το 18%Συνολικά δηλαδή, εκλογές πριν από το τέλος της 4ετίας θέλει το 62%. Αντίθετα, στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019 θέλει το 34%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκηςλαμβάνει το 33% έναντι του 27% του Αλέξη Τσίπρα. Πιο «δημοφιλής» είναι ξανά ο… κανένας, με 39%.

Το 52% των ερωτηθέντων, δηλαδή ένας στους δυο, απαντά πως τα βγάζει πέρα δύσκολα. Το 39% απάντησε «ούτε εύκολα, ούτε δύσκολα», ενώ το 8% «πολύ εύκολα, εύκολα»

Το 50% απαντά πως αισθάνθηκε ντροπή γιατί κάποια στιγμή, τα τελευταία χρόνια, «δεν είχα χρήματα να πληρώσω μια πάγια ανάγκη του νοικοκυριού μου», το 41% γιατί «δεν μπορούσα να καλύψω το κόστος του σέρβις στο αυτοκίνητό μου», το 38% γιατί «δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να καλύψω ένα έκτακτο πρόβλημα υγείας στην οικογένειά μου». Αντίθετα, για τίποτα από τα παραπάνω δεν αισθάνθηκε ντροπή το 36% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση. 

Όσον αφορά στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, οι ερωτηθέντες απαντούν:

49% η δημιουργία θέσεων εργασίας
39% η ανάπτυξη της οικονομίας
28% η βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης – η παιδεία
28% η διαφθορά στη δημόσια ζωή
23% το ασφαλιστικό σύστημα – οι συντάξεις
22% η ενίσχυση του συστήματος υγείας
21% το προσφυγικό/ μεταναστευτικό
20% η μείωση φόρων
20% η ενίσχυση των επενδύσεων
19% οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων
18% η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων
16% η εγκληματικότητα
10% η συνταγματική αναθεώρηση
8% το brain drain
7% το δημογραφικό
6% η σχέση Κράτους – Εκκλησίας
6% η εθνική άμυνα
5% η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία
5% η βία από ακραίες ομάδες
3% ο τουρισμός
7% άλλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.