Αρχική Κόσμος NASA: 35.000 δολάρια σε όποιον σχεδιάσει τουαλέτα για την Σελήνη

NASA: 35.000 δολάρια σε όποιον σχεδιάσει τουαλέτα για την Σελήνη

Η NASA προσφέρει 35.000 δολάρια σε όποιον καταφέρει να σχεδιάσει μια τουαλέτα η οποία θα λειτουργεί στη Σελήνη. Ωστόσο, η αποστολή είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού οι προϋποθέσεις είναι πολλές.

Η NASA αναζητά φιλόδοξους επιστήμονες, προσφέροντάς το “αστρονομικό” ποσό των 35.000 δολαρίων σε όποιον καταφέρει να σχεδιάσει μια τουαλέτα, η οποία θα λειτουργεί στη Σελήνη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το news247.gr η Διαστημική Υπηρεσία έχει θέσει ως στόχο να στείλει ξανά αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2024. Με το βλέμμα στην αποστολή Artemis, προσφέρει χρηματική αμοιβή σε όποιον προτείνει την καλύτερη λύση για την επόμενη σεληνιακή τουαλέτα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δημοσιεύτηκαν από την NASA και την HeroX, η τουαλέτα θα πρέπει να μπορεί να “ανταποκριθεί” επάξια τόσο στις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας του διαστήματος αλλά και της Σελήνης.

Μάλιστα, στην αποστολή θα συμμετέχει και η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που ταξιδεύει στη Σελήνη, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το έργο να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και των δύο φύλων.

Στο ηρωικό ξεκίνημα των αποστολών Apollo, οι αστροναύτες έπρεπε να κολλήσουν σακούλες γύρω από τις ευαίσθητες περιοχές για να πάνε τουαλέτα, και η εφαρμογή δεν ήταν πάντα τόσο αποτελεσματική όσο περίμεναν.

Ο Μάικ Ιντερμπάρτολο, επικεφαλής του πρότζεκτ Lunar Loo Challenge (Πρόκληση Σεληνιακής Τουαλέτας), τόνισε πως αν και δεν είναι το κυριότερο ζήτημα στο οποίο εστιάζει η Διαστημική Υπηρεσία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφευχθεί η κατάσταση που επικρατούσε στο Apollo.

Ακόμα, σύμφωνα με το CNN, τα σχέδια τουαλέτας θα πρέπει επίσης να εξοικονομούν νερό και να “βοηθούν στη διατήρηση ενός “παρθένου” περιβάλλοντος απαλλαγμένου από ανεπιθύμητες οσμές και μολυσματικές ουσίες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους εδώ.

 

ΠΗΓΗ news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.