Ο Δήμαρχος Λαμιέων και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης μας μιλά για τα πιο σημαντικά έργα επί της Δημαρχείας του, τις συγκρούσεις με τα κατεστημένα, τα “σχέδια” του για μια Ευρωπαϊκή και “έξυπνη” Λαμία, για το πότε θα ανοίξει τις πύλες της η ΝΕΑ Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και μας μιλά για  “… το διεφθαρμένο χθες που επιχειρεί να έρθει ξανά στο πολιτικό προσκήνιο μεταμφιεσμένο πολιτικά με το μανδύα του νέου και του «περήφανου».”

 

Κύριε Σταυρογιάννη τι σημαίνει καλός Δήμαρχος για εσάς;
Καλός Δήμαρχος και αξιόπιστος πολιτικός είναι ο ειλικρινής, έντιμος και ρεαλιστής εκπρόσωπος των πολιτών που, πέρα από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της, νοιάζεται και για τις επόμενες δεκαετίες και για τις μέλλουσες γενιές. Αυτός που έχει συνέπεια λόγων και πράξεων, που μπορεί να συνθέτει, να συνεργάζεται επί της ουσίας και να παίρνει όπου χρειάζεται δύσκολες αποφάσεις. Και φυσικά, που αντέχει την πίεση της καθημερινότητας, τις λίγες ώρες ύπνου, τα πολλά έγγραφα και τα χιλιάδες τηλεφωνήματα!

“…χρειάστηκε να έρθουμε σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα, ιδεοληψίες και πολιτικάντικες πρακτικές πολλών ετών που ζημίωναν το Δήμο και τους δημότες”

Ποιο θεωρείτε ως το πιο σημαντικό έργο που ολοκληρώσατε αυτά τα πέντε χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Λαμιέων;
Ξεκάθαρα η οικονομική εξυγίανση του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, της Κοινωφελούς και του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Φθιώτιδας καθώς και η διοικητική ανασυγκρότηση του Δήμου. Δύσκολος, χρονοβόρος και απαιτητικός στόχος που για να τον πετύχουμε χρειάστηκε να έρθουμε σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα, ιδεοληψίες και πολιτικάντικες πρακτικές πολλών ετών που ζημίωναν το Δήμο και τους δημότες. Θωρακίσαμε το Δήμο Λαμιέων οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις, όσο απαιτητικές και αν είναι αυτές.
Φυσικά το μεγάλο αυτό έργο μπορεί να μην είναι άμεσα αισθητό στους πάντες όπως θα ήταν ένα κλειστό γυμναστήριο, είναι όμως τα θεμέλια και η βάση πάνω στην οποία χτίσαμε και κατασκευάζουμε όλα τα υπόλοιπα.

“Κάναμε έργα σε κάθε τομέα, αναβαθμίσαμε την ποιότητα της καθημερινότητας, διεκδικήσαμε χρηματοδοτήσεις και εργαστήκαμε αποτελεσματικά για έναν σύγχρονο, έξυπνο, πρωτοπόρο Δήμο…”

Και ο συνολικός απολογισμός της θητείας σας ποιος είναι;
Θα του έβαζα, χωρίς δεύτερη σκέψη, θετικό πρόσημο. Σε πέντε μόλις χρόνια, και χρόνια πρωτόγνωρα δύσκολα για όλη τη χώρα, ξεκινήσαμε, σχεδόν από μηδενική βάση, να στήνουμε το Δήμο στα πόδια του βάζοντας οριστικό τέλος στα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Κάναμε έργα σε κάθε τομέα, αναβαθμίσαμε την ποιότητα της καθημερινότητας, διεκδικήσαμε χρηματοδοτήσεις και εργαστήκαμε αποτελεσματικά για έναν σύγχρονο, έξυπνο, πρωτοπόρο Δήμο και το οποίο θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα, εφόσον οι δημότες μας εμπιστευθούν ξανά.
Γνωρίζουμε όλοι όσα αντιμετωπίσαμε αυτά τα πέντε χρόνια: κακοδιαχείριση, κρυφά χρέη και σπατάλες που εκτόξευαν τα έξοδα του Δήμου, συντριπτικές μειώσεις στις χρηματοδοτήσεις, capital controls, αλλαγές στο Νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις που πάγωσαν τους διαγωνισμούς για δύο χρόνια. Βρεθήκαμε απέναντι και σε κατεστημένα συμφέροντα και διάφορα κέντρα εξουσίας που μας πολέμησαν και μας πολεμούν.
Δεν πτοηθήκαμε όμως. Αντίθετα, οι όποιες δυσκολίες μας έκαναν πιο δυνατούς, μας πείσμωσαν. Αντέξαμε, για χάρη του Δήμου και των δημοτών, αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Για να μπορούμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια με ειλικρίνεια και εντιμότητα και να τους ζητήσουμε να μας εμπιστευθούν ξανά. Για να συνεχίσουμε μαζί το έργο που ξεκινήσαμε το 2014 κλείνοντας οριστικά την πόρτα στο διεφθαρμένο χθες.

 

Λέτε ότι υπάρχει στρατηγική από τον συνδυασμό σας για μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Αλήθεια, μπορούμε όντως να οραματιζόμαστε μια «πράσινη», «έξυπνη» και, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ευρωπαϊκή Λαμία;
Με σιγουριά σας λέω ναι. Η πόλη και ο Δήμος μας έχουν πολλές δυνατότητες. Εμείς τις αξιοποιήσαμε, συντάσσοντας ένα ρεαλιστικό όσο και απαιτητικό σχέδιο αναδόμησής τους. Έτσι, καταλήξαμε στη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης, στο ανοικτό κέντρο εμπορίου Λαμίας, στις ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών και αθλητικών κτιρίων και δρόμων (όπως η οδός Τυμφρηστού), στη στρατηγική για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων αλλά και στη συντονισμένη ψηφιοποίηση του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου. Είναι δέσμες, ήδη χρηματοδοτημένων έργων, που στην πλειοψηφία τους έχουν ώριμες μελέτες και ξεκινούν να υλοποιούνται μία-μία. Η Λαμία έχει επιτέλους προοπτική και υπαρκτά εφόδια για να γίνει σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

“Ό,τι λέμε δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας, δεν είναι εκθέσεις ιδεών. Είναι ρεαλιστικές λύσεις γι’ αυτό και τις βλέπουμε μία-μία να παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης.”

 

Πολλοί είναι όμως αυτοί που λένε ότι «αυτά τα έχουμε ξανακούσει και πλέον δεν τα πιστεύουμε». Τι τους απαντάτε;
Έχουμε όντως ακούσει για τόσα προγράμματα, χρήματα, μεγαλεπήβολα σχέδια και δηλώσεις για ανάπτυξη, πρόοδο και εξέλιξη που πλέον σχεδόν μας ξενίζει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτές τις έννοιες. Προκαλώ όμως κάθε δημότη να ενημερωθεί μέσα από την ιστοσελίδα μας www.protasiefthinis.gr για τα όσα έχουμε ήδη δρομολογήσει και να κρίνει αν λέμε αλήθεια ή ψέματα. Παλέψαμε να εξασφαλίσουμε τους οικονομικούς πόρους και τη βιωσιμότητα κάθε μιας μελέτης που συντάξαμε και με κάθε ειλικρίνεια σας λέω ότι το καταφέραμε. Ό,τι λέμε δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας, δεν είναι εκθέσεις ιδεών. Είναι ρεαλιστικές λύσεις γι’ αυτό και τις βλέπουμε μία-μία να παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης.
Αναφέρετε συχνά ότι συμμετέχετε στις εκλογές «χωρίς κομματικές δεσμεύσεις και χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις».
Ναι και το εννοώ. Απόδειξη η πραγματικά πολυκομματική σύνθεση του συνδυασμού μας. Η μόνη πηγή δύναμής μας είναι οι δημότες και η εμπιστοσύνη τους.
Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη διοίκηση μιας δημοτικής αρχής. Και αντιστρόφως, ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι καμίας κεντρικής εξουσίας ή παράρτημα κανενός κόμματος. Η αυτοδιοίκηση έχει χρέος να λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος του δημότη, αδιαφορώντας κυριολεκτικά για όλα τα άλλα.
Ο Δήμος είμαστε όλοι εμείς που μένουμε και ζούμε εδώ. Και η δημοτική αρχή διοικεί σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και λογοδοτεί μόνο στους δημότες χωρίς καμία σχέση εξάρτησης με οποιοδήποτε κόμμα ή πολιτικό πρόσωπο.

Η «Πρόταση ευθύνης» ήταν και παραμένει υπερκομματική, ανεξάρτητη, αποδεσμευμένη και ελεύθερη από κάθε κομματική καθοδήγηση και εξάρτηση.

Πότε τελικά θα δούμε την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, που ήρθε στην κυριότητα του Δήμου, να λειτουργεί και πώς θα οργανώσετε τον νέο αυτό φορέα ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή;
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Λαμιέων έχει πια το 60% της Αναπτυξιακής ΑΕ των ΟΤΑ που διαχειρίζεται πλέον την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο. Έχουμε στα χέρια μας, εκτός από ιδίους πόρους του Δήμου, χρηματοδοτικά εργαλεία για την συντήρηση των υποδομών της Π.Ε.Λ. και με σωστό προγραμματισμό, μπορούμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του σχεδίου μας από το φθινόπωρο του 2019.
Με συγκροτημένο σχέδιο αξιοποίησης των χώρων και επιμονή διεκδικήσαμε τη μεταβίβαση της Π.Ε.Λ. και το καταφέραμε. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την μετατροπή της Π.Ε.Λ. σε μόνιμο εκθεσιακό, συνεδριακό και πολιτιστικό-αθλητικό κέντρο που θα λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο. Σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως η Σχολή Θετικών Επιστημών της πόλης μας και άλλους φορείς, στοχεύουμε στη δημιουργία κέντρου καινοτομίας και έρευνας και υποστήριξης startup επιχειρήσεων. Ακόμα, δημιουργούμε στην Π.Ε.Λ. έναν ξεχωριστό χώρο πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας και υποστήριξης προς τις τοπικές εμπορικές και αγροτικές επιχειρήσεις, με στόχο τη διευκόλυνση επιχειρηματικών επαφών και την προώθηση των εξαγωγών των μοναδικών τοπικών μας προϊόντων – όπως τα κεράσια Φραντζή, το ρύζι Ανθήλης ή τα ντόπια τυροκομικά προϊόντα – προς τις διεθνείς αγορές καθώς και μόνιμη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων.

 

Ποιο θα είναι το δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι δημότες στις εκλογές της 26 Μαΐου στο Δήμο Λαμιέων;
Οι εκλογές του Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το Δήμο μας. Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο της πορείας μας με δρομολογημένα και χρηματοδοτημένα έργα που ξεπερνούν τα 70.000.000 € και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Οι δημότες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχιση της δημιουργικής πορείας που ξεκινήσαμε μαζί το 2014 και στην επιστροφή του τόπου στο διεφθαρμένο χθες που επιχειρεί να έρθει ξανά στο πολιτικό προσκήνιο μεταμφιεσμένο πολιτικά με το μανδύα του νέου και του «περήφανου».
Διεκδικούμε την ψήφο των συνδημοτών μας προτάσσοντας το έργο, την εντιμότητα και την εργατικότητά μας. Σαφέστατα, δεν υποστηρίζουμε ότι τα κάναμε όλα. Πόσο μάλλον ότι τα κάναμε όλα σωστά. Κατορθώσαμε όμως να βάλουμε φρένο στην πτωτική πορεία του Δήμου και να σταθούμε όρθιοι στην πιο δύσκολη πενταετία των τελευταίων 50 χρόνων για ολόκληρη τη χώρα. Με την εμπιστοσύνη των δημοτών, τη συνέπεια, την υπευθυνότητα, την εργατικότητα και πάνω απ’ όλα τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση που εγγυάται η μέχρι τώρα πορεία μας, συνεχίζουμε μαζί για έναν ακόμα καλύτερο Δήμο Λαμιέων.

ΣυνεχίΖΟΥΜΕ με «Πρόταση Ευθύνης»!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νίκος Σταυρογιάννης: Για μια Λαμία σύγχρονη, πράσινη, βιώσιμη! Με στόχο την πόλη που ονειρευόμαστε…(ΒΙΝΤΕΟ) – Συνέντευξη στο MAG24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.