Αρχική Εικαστικά “Ο Αλέκος Κοντόπουλος και το 1821″….μια έκθεση δυστυχώς όχι στη Λαμία!

“Ο Αλέκος Κοντόπουλος και το 1821″….μια έκθεση δυστυχώς όχι στη Λαμία!

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά μια άγνωστη πτυχή του έργου του Αλέκου Κοντόπουλου: 50 περίπου σχέδια και εικονογραφήσεις με έμπνευση από το 1821 που ο καλλιτέχνης φιλοτεχνεί μεταξύ 1943 και 1971.

 

Μορφές του Αγώνα, επώνυμοι και ανώνυμοι ήρωες, σημαντικές προσωπικότητες και καθημερινοί άνθρωποι, φανταστικές σκηνές μαχών και αλληγορικές συνθέσεις ξεπροβάλλουν ολοζώντανα μέσα από το χαρτί και αναδεικνύουν το διαρκές ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τα ιστορικά γεγονότα και τον απόηχό τους στον χρόνο.

Στις σκοτεινές περιόδους του 20ού αιώνα, ο Κοντόπουλος βρίσκει στην αφήγηση του 1821 φιλόξενο βήμα για να εκφραστεί και να αντιδράσει στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα.

Ο πρωτοπόρος στα καλλιτεχνικά πράγματα Αλέκος Κοντόπουλος εμφανίζεται μέσα από μια ποικιλία υλικών τεκμηρίων που καταδεικνύουν την πολυδιάστατη προσωπικότητα αλλά και την πολυποίκιλη καλλιτεχνική του παραγωγή που δεν εξαντλείται μόνο σε πίνακες ζωγραφικής αλλά καλύπτει ένα τεράστιο εύρος εργασιών από σχέδια, εκδόσεις βιβλίων και εικονογραφήσεις.

Επιμέλεια έκθεσης: Αλέξανδρος Τενεκετζής, ιστορικός τέχνης.

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Πολιτιστικές Συναντήσεις Αλέκος Κοντόπουλος 2021”.

Βιβλιοθήκη Αγ. Παρασκευής -Μουσείο Αλ. Κοντόπουλου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.