“Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι” μάς έδειξε έναν ουτοπικό κόσμο… όχι και τόσο μακρινό!

 

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας η τελευταία, για φέτος, παράσταση του Φεστιβάλ Σολίστες και Πρωταγωνιστές του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι», της Δήμητρας Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, με τον Παύλο Λουτσίδη στην ερμηνεία.

Ο ήρωας της παράστασης, είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας. Η καλοπληρωμένη δουλειά του, το καλό σπίτι και το ακριβό αυτοκίνητο είναι τα προϊόντα της ευημερίας και οι προϋποθέσεις της αναγνώρισης του ως «επιτυχημένου» μέλους της κοινωνίας μας.. Οι μετανάστες και οι κακόφημες γειτονιές πλήττουν την αισθητική του, ενώ απαραίτητο αξεσουάρ-επιβεβαίωση της ανδρικής του ταυτότητας.. η Εύα, μια αιθέρια ύπαρξη… Όλα αυτά προ κρίσης…

Χειρότερο εφιάλτη δεν θα μπορούσε να ζήσει ο ήρωας μας. Θύμα της οικονομικής κρίσης ζει, πλέον, σε ένα υπόγειο στον Αγ. Παντελεήμονα χωρίς δουλειά και χωρίς τη συνοδεία του μέχρι πρότινος «status» του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Μοναδική του συντροφιά, τα τεράστια χρέη του και ένα βιβλίο που έπεσε τυχαία στα χέρια του. «Το όνειρο ενός γελοίου». Διαβάζοντας το συνειδητοποίει πόσο μάταιη και αδιέξοδη ήταν η ζωή του και πόσο «γελοίος», μπορεί να θεωρείται όποιος στηρίζει την ευτυχία του στα υλικά αγαθά και τις εφήμερες απολαύσεις. Ακόμα, την οδύνη που μπορεί να νιώσει κάποιος, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη «γελοιότητα» που κάποτε όριζε ως «ευτυχία». Ένας τέτοιος άνθρωπος καλείται είτε να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του, είτε να παραιτηθεί από αυτή. Ακόμα και να της δώσει οριστικό τέρμα…

Το κείμενο της Δήμητρας Παπαδοπούλου, μια θεατρική διασκευή στο “Όνειρο ενός γελοίου” του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, μάς τροφοδοτεί με τις σωστές “δόσεις” χιούμορ, μελαγχολίας, λύπης, συμπόνοιας και αισιοδοξίας σε καίρια σημεία και ισορροπεί όμορφα ανάμεσα σε όλα αυτά τα συναισθήματα.

Ένα κείμενο που απογείωσε η υπέροχη σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη! Η μετάβαση από την άδικη και σκληρή πραγματικότητα στον κόσμο του ονείρου συμβαίνει με τρόπο μαγικό, ακριβώς όπως περιμένεις να συμβεί σε ένα όνειρο.  Η μουσική, που ο ίδιος έγραψε για το έργο, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το κείμενο λες και γράφτηκαν ταυτόχρονα, αναπόσπαστο κομμάτι το ένα στο άλλο.  Μουσική που αναδεικνύει, χωρίς να υποδεικνύει, το συναίσθημα, οδηγώντας το να αναβλύζει από μέσα σου.

Εξαιρετικό το εύρημα με τα λευκά πουφ επί σκηνής που άλλαζαν κάθε φορά το “τοπίο” και μας “μετέφεραν” από το μίζερο κλειστοφοβικό διαμέρισμα της Αχαρνών, σε πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας αλλά και στον ουτοπικό κόσμο που βλέπει ο ήρωας στο όνειρό του.

Η διάδραση με το κοινό, με τα φώτα της πλατείας να ανάβουν, για να μπορούμε να κοιταζόμαστε στα μάτια, μεταξύ μας αλλά και με τον ήρωα, μάς έκανε μέρος του έργου, ενώ ο Παύλος Λουτσίδης χειρίστηκε ευφυώς την ενέργεια και το συναίσθημα που λάμβανε από το κοινό της παράστασης. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως ο Παύλος Λουτσίδης ερμήνευσε τόσο μοναδικά αυτόν τον ρόλο που έμοιαζε σαν να γράφτηκε πάνω του! Μας παρουσίασε τον ήρωά του με τόση ειλικρίνεια και αμεσότητα που δεν μας ήταν καθόλου δύσκολο να ταυτιστούμε μαζί του.

Φύγαμε γεμάτοι όμορφα συναισθήματα αλλά και λίγο μουδιασμένοι, σκεφτόμενοι για ποιο λόγο πολλές φορές μάς είναι τόσο δύσκολο να βρούμε την αγάπη ενώ ουσιαστικά βρίσκεται πάντα μέσα μας; Γιατί έχουμε χάσει το σκοπό μας ψάχνοντας την ευτυχία σε ανούσια πράγματα και πολύπλοκες καταστάσεις ενώ από τη φύση μας είμαστε “προγραμματισμένοι” να τη βρίσκουμε στα πιο απλά και καθημερινά;

Το θέατρο θέτει τα ερωτήματα, τις απαντήσεις πρέπει να τις βρούμε μόνοι μας. Όμως αυτή η παράσταση καταφέρνει να ανοίξει μέσα μας μια χαραμάδα… το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να επιτρέψουμε από αυτή να μπει μέσα μας το φως και τότε θα αντιληφθούμε πως ο ουτοπικός κόσμος του ονείρου του ήρωά μας δεν είναι και τόσο μακρινός. Για την ακρίβεια, βρίσκεται ακριβώς μέσα μας!

Συντελεστές

Κείμενο: Δήμητρα Παπαδοπούλου
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Ερμηνεία: Παύλος Λουτσίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Σκηνικά – κοστούμια: Αλφιέρη Εμμανουέλα
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Γάκης
Φωτισμοί: Κώστας Γάκης
Γραφιστικά: Αριστέα Γεωργιοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Αντώνης Κρόμπας
Δημόσιες σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη

Φωτογραφίες: Άκης Λούκας

Κείμενο: Όλγα Καλογήρου