Αρχική Τοπικά Οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης – Φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ...

Οι δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης – Φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ με δύο μικρά ζαρκάδια!

Από τις δράσεις ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης με μικρούς μαθητές του 26ου Νηπιαγωγείου Λαμίας (13/6/2019)

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Ιδρύθηκε με τον Ν.3044/2002, βάσει του Ν.2742/1999, με την επωνυμία Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης με σκοπό την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Οίτης και της ευρύτερης περιοχής.

Ημερίδα του Φ.Δ. για την «Κλιματική Αλλαγή, Επιπτώσεις στο Φυσικό Περιβάλλον» & το «Μεταχρωματικό έλκος του Πλατάνου, η ασθένεια που απειλεί τα πλατανοδάση μας» (3/9/2019)

Το έτος 2018 (Ν.4519/18), ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης μετονομάζεται σε Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου (Φ.Δ.) και η χωρική αρμοδιότητά του αυξάνεται σημαντικά (εξαπλασιάζεται), περιλαμβάνοντας πλέον εκτός από την Οίτη και άλλες πέντε επιπλέον περιοχές του Δικτύου Natura 2000, όπως την Κοιλάδα του Σπερχειού και τον Μαλιακό Κόλπο, καθώς επίσης και τα όρη Καλλίδρομο, Όθρυ και Τυμφρηστό (Βελούχι).

Ο Φ.Δ. στελεχώνεται από προσωπικό οχτώ συνολικά ατόμων με τις ειδικότητες: ένας ΠΕ Δασολόγος, ένας ΠΕ Βιολόγος, ένας ΠΕ Οικονομολόγος, ένας ΔΕ Διοικητικός Υπάλληλος, 3 Φύλακες ΔΕ και ένας Ειδικός Δασικής Προστασίας ΔΕ.

Ο Φ.Δ. διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), τα μέλη του οποίου είναι άμισθα και στο οποίο συμμετέχουν exofficioμέλη της τοπικής κοινωνίας. Από τις αρχές του έτους 2019 με Απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συγκροτήθηκε το σημερινό Δ.Σ. με τους αναπληρωματικούς του (ΦΕΚ21/23.01.2019,Τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ.), τα μέλη του οποίου καταλαμβάνουν τις εξής θέσεις: τρεις εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας που ορίστηκαν από το ΥΠΕΝ, ένας εκπρόσωπος του ΔήμουΛαμιέων, που υποδείχτηκε από τους Δήμους, εκτάσεις των οποίων εποπτεύει ο Φ.Δ., ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που υποδείχτηκε από τις Περιφέρειες (Στερεάς, Θεσσαλίας), εκτάσεις των οποίων εποπτεύει ο Φ.Δ., ένας εκπρόσωπος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, που υποδείχτηκε από τις τοπικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και ένας εκπρόσωπος των παραγωγικών φορέων, που υποδείχτηκε από τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

Συνάντηση με διάφορους φορείς για τα σκουπίδια στην κοιλάδα του Σπερχειού στην έδρα του Φ.Δ. στα Λουτρά Υπάτης (20/3/2019)

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά και ενδεικτικά οι σημαντικότερες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Φ.Δ. από τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. μέχρι σήμερα.

 • Πραγματοποιήθηκαν 23 συνεδριάσεις Δ.Σ. και λήφθηκαν 280 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 148 αφορούσαν γνωμοδοτήσεις για διάφορες υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση δραστηριότητες εντός της περιοχής ευθύνης του Φ.Δκαι της ευρύτερης περιοχής, όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, κεραιών τηλεφωνίας, διάνοιξη γεωτρήσεων και αρδευτικών έργων, εγκατάσταση εμπορικών κέντρων, βενζινάδικων, επέκταση μονάδων επεξεργασίας ελαιοπυρήνα και εργοστασίου καλωδίων, μονάδες υλικών ανακύκλωσης, επεξεργασίας υπολειμμάτων, χρήση επεξεργασμένης λυματολάσπης σε αγρούς κ.λ.π.. Όλες οι γνωμοδοτήσεις δόθηκαν κατόπιν αυτοψίας και ήταν όλες θετικές, με την προσθήκη πρόσθετων όρων σε ορισμένες από αυτές, για την εξασφάλιση της προστασίας της βιοποικιλότητας της περιοχής.
 • Ο Φ.Δ. ήταν από τους πρώτους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), με τίτλο Πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων», συνολικού προϋπολογισμού €983.360,00, δράση η οποία ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται.
Από την επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ.Χατζηδάκη (16/11/2019)
 • Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Φορείς που συντάξαμε και δημοσιεύσαμε σε ΦΕΚ Εσωτερικό Κανονισμό Διοικητικού Συμβουλίου και Εσωτερικό Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του Φ.Δ..
 • Ο Φ.Δ. συμμετείχε στην υποβολή δύο προτάσεων προγραμμάτων LIFE, τα οποία αξιολογήθηκαν θετικά, ωστόσο δεν εγκρίθηκε η χρηματοδότησή τους για άλλους λόγους.
 • Με πρωτοβουλία του Φ.Δ., πραγματοποιήθηκε συνάντηση με φορείς της περιοχής και συγκεκριμένα με τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, τους Δασάρχες Λαμίας και Σπερχειάδας, την Αστυνομία και τον Λιμενάρχη Στυλίδας, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο υπαρκτό πρόβλημα των απορριμμάτων στον Σπερχειό π. και τον Μαλιακό κόλπο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Φ.Δ. αποφάσισε να φωτογραφίζει και να καταγράφει περιοδικά την ακριβή θέση των σκουπιδιών και να στέλνει τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες, πράξη που συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα.
 • Πραγματοποιούνται πυκνές επισκέψεις των προστατευόμενων περιοχών για την επιστημονική παρακολούθηση των ειδών και του φυσικού περιβάλλοντος και σε αρκετά σημεία έχουν εγκατασταθεί κάμερες καταγραφής φωτογραφίας ή βίντεο για το σκοπό αυτό.
 • Πραγματοποιούνται καθημερινές περιπολίες στην περιοχή ευθύνης του Φ.Δ. για πρόληψη και αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων και έχει παρατηρηθεί το γεγονός ότι η λαθροθηρία μειώθηκε από την παρουσία των μελών του Φορέα, ενώ εντοπίστηκαν και τέσσερις εστίες προσβεβλημένων πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, για τις οποίες ενημερώθηκαν τόσο η Δασική Υπηρεσία όσο και η τοπική κοινωνία για τη λήψη μέτρων αποτροπής της μετάδοσης.
 • Ο Φ.Δ. ενημέρωσε περισσότερους από 1.000 μαθητές όλων των ηλικιών καθώς και επισκέπτες της περιοχής για τη βιοποικιλότητα των προστατευόμενων περιοχών και για την αξία προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στην Πανελλήνια Εθελοντική Εκστρατεία «Let’s doit Greece 2019». Διαχειρίζεται δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, (Υπάτη, Παύλιανη), τα οποία υποδέχονται όχι μόνο μαθητές σχολείων, αλλά και όποιον επισκέπτη ή ομάδα επισκεπτών επιθυμεί να ενημερωθεί. Επίσης ο Φ.Δ. φιλοξένησε και ξενάγησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκη, σε ένα από τα δύο περιβαλλοντικά κέντρα και σε δασικό μονοπάτι της Οίτης. Ο Υπουργός έδειξε να εντυπωσιάστηκε τόσο από την ομορφιά του φυσικού τοπίου, όσο και από το έργο του Φ.Δ..
Από τις δράσεις ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης με μικρούς μαθητές του 26ου Νηπιαγωγείου Λαμίας (13/6/2019)
 • Ο Φ.Δ. φιλοξένησε για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθοδήγησε μεταπτυχιακή φοιτήτρια ERASMUS πανεπιστημίου της Ολλανδίας και προπτυχιακό φοιτητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο διεξαγωγής των διπλωματικών τους εργασιών που αφορούσαν στα δασικά μονοπάτια της Οίτης. Τέλος, υποδέχτηκε και ξενάγησε στα δασικά μονοπάτια και αλλού, εκατοντάδες φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων και ομάδες εκδρομέων.
 • Ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του Φ.Δ. η σύνταξη της «Στρατηγικής & Σχεδίου Δράσης για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, για την πιστοποίηση της προστατευόμενης περιοχής του Όρους Οίτη ως βιώσιμου προορισμού με βάση την “ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ” (ECST)». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ενέργεια αυτή θα φέρει τουρισμό από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
 • Ο Φ.Δ. διοργάνωσε με επιτυχία δύο ημερίδες, η μία με θέματα «Κλιματική Αλλαγή, Επιπτώσεις στο Φυσικό Περιβάλλον» & «Μεταχρωματικό έλκος του Πλατάνου, η ασθένεια που απειλεί τα πλατανοδάση μας» και η άλλη σε συνδιοργάνωση με άλλους, με θέμα: «Καλλιέργεια της Φιστικιάς και της Καρυδιάς». Επίσης συμμετείχε σε αρκετές ημερίδες, σεμινάρια και συναντήσεις εργασίας, όπως π.χ. σε σεμινάρια επιμόρφωσης του προγράμματος LIFEForOpenForests, δράσεις του οποίου έχει αναλάβει και συνεχίζει ο Φ.Δ., και στις συναντήσεις εργασίας των πιστοποιημένων προστατευόμενων περιοχών στο βιώσιμο τουρισμό της Ομοσπονδίας EUROPARC, του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για την Προστασία του Αγριόγιδου και της Αρκούδας, τουδικτύου διαχειριστών θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, του ευρωπαϊκού δικτύου Medsealitterκ.λ.π.
 • Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σχετικά με το οικονομικό μέγεθος λειτουργίας του Φ.Δ., δηλ. σχετικά με το ποσό που δαπανά ο Φ.Δ. στην περιοχή (λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία, Ευρωπαϊκά Προγράμματα), αυτό ανέρχεται στο ύψος των €400.000,00 περίπου κατά μέσο όρο ανά έτος.
Στο πλατανοδάσος Καστρίου στον Σπερχειό ποταμό κατά τη διάρκεια εργασιών εξάλειψης του μύκητα Ceratocystisplatani σε εντοπισμένη εστία

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις δράσεις του Φ.Δ. από την στελέχωση του μέχρι και σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του https://oiti.gr/.

Δείτε ένα μικρό βίντεο από αυτά που καταγράφτηκαν πρόσφατα από τις κάμερες που ο Φορέας έχει εγκαταστήσει στην περιοχή ευθύνης του της Οίτης (ζαρκάδι).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.