Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Οι Λογοτέχνες Φθιώτιδας για τον θάνατο του Γιάννη Μακρή

 

Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων αποχαιρετά με λύπη τον Σχολικό Σύμβουλο Πρωτ. Εκπαίδευσης, τον συγγραφέα – ερευνητή και μέλος του Ομίλου Ιωάννη Μακρή του Ευαγγέλου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Καταγόταν από τον Σταυρό Φθιώτιδας, ασχολήθηκε με την έρευνα της τοπικής ιστορίας του Σταυρού (έκδοση βιβλίου «ΣΤΑΥΡΟΣ (ΜΠΕΚΗ) – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ», 1998) και δημοσίευσε άρθρα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, σε περιοδικά και εφημερίδες της Φθιώτιδας.

Υπήρξε εμπνευστής των Πανελλαδικών Συνεδρίων Φθιωτικής Ιστορίας, υπεύθυνος διοργάνωσής τους και επιμελητής των 5 τόμων (2.700 σελίδων) “Πρακτικών των Συνεδρίων Φθιωτικής Ιστορίας” που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

 

Ήταν επί σειρά ετών, υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ» του Πνευματικού Κέντρου Σταυρού Λαμίας και της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ του Σταυρού» του Εκπολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Σταυρού.

Τιμήθηκε με εκδήλωση και απονομή πλακετών στις 4-11-2018, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Δήμος Λαμιέων στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, για τη συμβολή του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Για την προσφορά του και το έργο είχε μιλήσει ο εκπαιδευτικός και μέλος του Ομίλου Γιώργος Σταυρόπουλος.

 

Το Δ.Σ. εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή (11/03/2022) στις 11:00′ το πρωί στον Ι.Ν. Εισόδια της Θεοτόκου, στον Σταυρό Λαμίας.

Ο Ιωάννης Ευαγγέλου Μακρής γεννήθηκε στο Σταυρό Φθιώτιδος το 1939, όπου και φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του.

Σπουδές: Συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας (Πέτρινο). Στη συνέχεια φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας από την οποία αποφοίτησε το 1959.

Παρακολούθησε μαθήματα 2ετούς μετεκπαιδεύσεως στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δ.Ε. στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης (Δυτ. Γερμανίας).

Σεμινάρια μακράς διάρκειας του ΥΠΕΠΘ (Π.Ι.} για την επιμόρφωσήτου για τον αξιολογότατο θεσμό του Σχολικού Συμβούλου Α/θμας Εκπ/σης που επιλέχτηκε  το 1983 και τον οποίο θεσμό υπηρέτησε επί δέκα έτη. Τα υπόλοιπα 2 έτη μέχρι τη συνταξιοδότησή του επέστρεψε στην θέση του απλού δασκάλου, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.  (εκδικητική συμπεριφορά της δεξιάς προς τους σχολικούς συμβούλους). Δεν δέχτηκε τη θέση διευθυντή ή υποδιευθυντή σχολείου που του προτάθηκε και παρέμεινε  στη τιμητική γι αυτόν θέση του απλού δασκάλου σε σχολείο μη δεχόμενος καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση, όπως π.χ, απαλλαγή από εφημερίες κτλ.

 

Εκπαιδευτική Υπηρεσία:

  • Επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των δασκάλων της Ιης περιφέρειας Φθιώτιδας επί 10 έτη. Αριθμός δασκάλων κυμαινόμενος ετησίως γύρω στους 150, με συγκεντρώσεις σε ολομέλεια ή καθ’ ομάδες . Μία ολομέλεια με την έναρξη του διδακτικού έτους και μία στο τέλος με απολογισμό έργου και υποβολή συμπερασμάτων στο ΠΙ.
  • Διδασκαλία στη ΣΕΛΔΕ αρχικά και στα ΠΕΚ στη συνέχεια στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας.
  • Πραγματοποίηση πολλών δειγματικών διδασκαλιών για παρακολούθηση και επιμόρφωση δασκάλων από δασκάλους και από τον ίδιο εμένα, παρ’ όλες τις δυσκολίες που έθεταν οι διοικητικοί προϊστάμενοι (!!!)

Από το 1963 μέχρι το 1995 υπηρέτησε ως δάσκαλος σε σχολεία της Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Δυτικής Γερμανίας. Από το 1983 ως το 1991 επιλέχτηκε και υπηρέτησε ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στην 1η  Περιφέρεια Φθιώτιδας. Με την αλλαγή της κυβέρνησης και την εκδικητική στάση της δεξιάς απέναντι στους σχολικούς συμβούλους δεν ανανεώθηκε η θητεία του και τα υπόλοιπα 2 έτη μέχρι τη συνταξιοδότησή του επέστρεψε στην ΛΙΑΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ για τον ίδιο θέση του απλού δασκάλου, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Συγγραφικό έργο:

  1. Εξέδωσε το βιβλίο «ΣΤΑΥΡΟΣ (ΜΠΕΚΗ) – ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ» (Λαμία 1998) , σελ. 236
  2. Εισηγήθηκε την έκδοση του εξαμηνιαίου Περιοδικού «Σταυροδρόμι» του Πνευματικού Κέντρου Σταυρού, του οποίου ήταν υπεύθυνος σύνταξης μέχρι τη διακοπή της εκδόσεώς του λόγω κατάργησης του Πνευματικού Κέντρου το 2010 (16 τεύχη)
  3. Εισηγήθηκε τη διοργάνωση Συνεδρίων Φθιωτικής Ιστορίας ανά διετία και ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης των πρακτικών τους. Εκδόθηκαν 5 τόμοι (2700 περίπου σελίδων).
  4. Είναι υπεύθυνος σύνταξης της τριμηνιαίας εφημερίδας της γενετείρας του «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ» από το 2007 μέχρι σήμερα (εκδοθέντα φύλλα 38)
  1. Δημοσίευσε πληθώρα άρθρων (άνω των 50) ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά.
  1. Στη Γερμανία ορίστηκα μέλος τριμελούς επιτροπής για τη σύνταξη αναλυτικού προγράμματος και συγγραφής δίγλωσσου βοηθητικού βιβλίου Μελέτης Περιβάλλοντος για τους μαθητές της Γ και Δ τάξης το οποίο υποβλήθηκε στο ΥΠΕΠΘ και εγκρίθηκε. Μάλιστα εδόθη από το Υπουργείο στους συγγραφείς το ποσόν που αναλογούσε από την προκήρυξη. Με την αλλαγή της Κυβέρνησης όμως το !981, άλλαξαν οι προτεραιότητες του  ΥΠΠΕΘ με τη συγγραφή νέων βιβλίων

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ