Αρχική Βιβλίο Λαμία: Μάθαμε πώς ο Προμηθέας συνδέεται με τον Τάνταλο στην παρουσίαση βιβλίου...

Λαμία: Μάθαμε πώς ο Προμηθέας συνδέεται με τον Τάνταλο στην παρουσίαση βιβλίου του Λουκά Αναγνωστόπουλου

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Οι μύθοι του χθες και οι άνθρωποι του σήμερα» του Λαμιώτη οικονομολόγου Λουκά Γ. Αναγνωστόπουλου, το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας και οι Εκδόσεις Γράφημα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, Πρωτοπρεσβύτερος Νεόφυτος Ραφαηλίδης , ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Κυροδήμος, οι οποίοι συνεχάρηκαν τους διοργανωτές και τον συγγραφέα του αξιόλογου βιβλίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Παναγιώτης Φώσκολος, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Βίβιαν Αργύρη, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Μπενιάτα, η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Δήμητρα Τσιάκα, ο Εκδότης του βιβλίου (Εκδόσεις Γράφημα) κ. Γιάννης Τσαχουρίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Εκπρόσωποι  Συλλόγων.

Για το βιβλίο μίλησαν :

  • Ο κ. Κώστας Τσιαλαφούτας, Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων , ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : […]  Πρόκειται για ένα βιβλίο στοχαστικό και διδακτικό με πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Μέσα από τους μύθους του χθες, μας μεταφέρει με έναν ξεχωριστό αφηγηματικό και πειστικό τρόπο στους ανθρώπους του σήμερα, που βοηθά στη διάνοιξη ευοίωνων δρόμων του μέλλοντος. Η ασχολία με τον μύθο μας ανοίγει τον δρόμο γα γνωρίσουμε την πνευματική ιστορία του ελληνικού λαού. Η ελληνική μυθολογία έγινε πνευματικό πανανθρώπινο αγαθό, ξεχώρισε από τις άλλες μυθολογίες. Τις αλήθειες των μύθων αναδεικνύουν οι χαρακτήρες των θεών, των ηρώων και των ανθρώπων. Ο Σίσυφος είναι το κλασικό παράδειγμα που πληρώνει την πανουργία του και την εξυπνάδα του. Είναι το τίμημα της επιλογής του.

[…] Φθάνοντας στο τέλος, βλέπουμε πως ο Προμηθέας συνδέεται με τον Τάνταλο. Η φτώχεια συνδέεται με την απασχόληση, που συνδέεται με την ανισότητα στις ευκαιρίες, που συνδέεται με την ανισότητα στην εκπαίδευση.

  • Η κ. Δήμητρα Δ. Τσεργά, Φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας, η οποία ανέφερε:  Το βιβλίο του κ. Λουκά Αναγνωστόπουλου είναι πρωτότυπο και εντυπωσιάζει τον αναγνώστη με όσα αναφέρει, διότι συνδυάζει τη μυθολογία με γεγονότα που συμβαίνουν μέχρι σήμερα και παράλληλα παρουσιάζει τις σκέψεις του και τους  προβληματισμούς του για την οικονομία, την κοινωνία, την εκπαίδευση, την πολιτική και την ψυχολογία του Έλληνα. Τρεις μύθοι συνδυάζονται με τους ανθρώπους του σήμερα : Του Σίσυφου, του Προμηθέα και του Τάνταλου.

Ομιλία Λουκά Αναγνωστόπουλου

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Είναι μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση που βρίσκομαι στον τόπο μου για την παρουσίαση του βιβλίου. Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την άψογη εκδήλωση και εσάς για την παρουσία σας.

Γιατί επέλεξα να ασχοληθώ με τους αρχαίους μύθους; Οι μύθοι έχουν διαχρονικότητα και κουβαλάνε μια μεγάλη αλήθεια. Οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Κουβαλάμε την αγιοσύνη και την παλιανθρωπιά. Τα δυο άκρα είναι ο Προμηθέας και ο Τάνταλος. Ο εξαιρετικός άνδρας και ο παλιάνθρωπος. Στη μέση ο Σίσυφος. Λίγο κατεργάρης, προσπάθησε να ξεγελάσει τον θάνατο. Όπως όλοι μας εξάλλου.

Οι άνθρωποι όπως και οι ήρωες των μύθων είμαστε γεμάτοι με αρετές και πάθη. Είμαστε τα όσα (δεν) κάνουμε και (δεν) λέμε. Οι επιπτώσεις των πράξεων μας δεν μένουν στο σήμερα αλλά συνεχίζονται στο μέλλον. Το ερώτημα είναι λοιπόν τι κόσμο θέλουμε να αφήσουμε στους νεότερους. Το κάθε τι που κάνουμε απαιτεί ενέργεια και τα αποτελέσματα της ενέργειας είναι ορατά, είτε αφορά στην συγγραφή ενός βιβλίου, την καλλιέργεια ενός περιβολιού, το χτίσιμο ενός σπιτιού.

Πώς κερδίζεις τον θάνατο; Με την υστεροφημία. Από μας εξαρτάται αν θα είναι θετική ή αρνητική και αν θ’ αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε. Αυτό είναι το χρέος μας. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για την υπέροχη φιλοξενία. Να είστε καλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.