Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Όταν ο Πολιτισμός κερδίζει: Κοσμοσυρροή στο Εθνικό για την παράσταση “Ισορροπία του Nash”

Με δωρεάν κάρτες και εν μέσω χειροκροτημάτων ανέβηκε η “Ισορροπία του Nash”

Κανονικά πραγματοποιήθηκε η απαγορευμένη παράσταση της πειραματικής σκηνής «Ισορροπία του Nash» μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Θέατρο Ρεξ το βράδυ της Κυριακής.

Ο Στάθης Λιβαθινός έδωσε την άδεια να γίνει η παράσταση, ενώ τα περίπου 150 άτομα που μπήκαν μέσα στο θέατρο δημιούργησαν κλίμα πανηγυρικό με παρατεταμένο χειροκρότημα προς τους συντελεστές.

Αφού ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Rex, λίγο μετά τις 20.30, μερίδα του κόσμου μπήκε μέσα για να παρακολουθήσει την παράσταση και την συζήτηση που ακολούθησε.

Η αίθουσα χωράει 140 άτομα, ενώ σε αυτήν μπήκαν περίπου 150 – 160 για να παρακολουθήσουν την «Ισορροπία του Nash». Η παράσταση ήταν δωρεάν και σε όσους την παρακολούθησαν δόθηκαν κάρτες αντί για εισιτήριο.

Λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση κι ενώ βγήκαν στο πάλκο η σκηνοθέτις, Πηγή Δημητρακοπούλου, και οι δύο υπεύθυνοι της Πειραματικής Σχολής, Πρόδρομος Τσινικόρης και Ανέστης Αζάς, το κοινό ξέσπασε σε παρατεταμένο χειροκρότημα μέσα στο θέατρο.

«Κάποτε έρχεται η στιγμή που πρέπει να υψώσουμε ανάστημα»

Η σκηνοθέτις της επίμαχης παράστασης, Πηγή Δημητρακοπούλου με νέο της μήνυμα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook είχε δηλώσει:

«Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η παράσταση “ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο”. Δεν “ξέφυγε”, τον ξεπέρασε. Μας ξεπέρασε όλους. Έκανε το Τέρας να δείξει τα δόντια του. Η το αντιμετωπίζουμε, ή θα μας κυνηγάει σ’ όλη μας τη ζωή. Ίσως να μας ξεπερνούν οι περιστάσεις, αλλά την Παρασκευή είδα εκατοντάδες άτομα αποφασισμένα να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα τους να δουν μια παράσταση . Και ξέρω ότι σήμερα θα είναι ακόμα περισσότεροι. Για να υπερασπιστούν τον Πολιτισμό όπως τον θέλουν, ελεύθερο.

Όλοι οι συντελεστές της παράστασης θα είμαστε μαζί τους. Ακόμα κι αν δεν ανακληθεί η απόφαση, θα φύγουμε χαρούμενοι, με το κεφάλι ψηλά, γιατί δεν σιωπήσαμε. Γιατί κάποτε έρχεται η στιγμή που πρέπει να υψώσουμε ανάστημα. Ούτε σαν καλλιτέχνες ούτε σαν μυαλά, αλλά σαν “πολιτικά όντα” και σαν ελεύθεροι άνθρωποι. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε με καθαρότητα και ειλικρίνεια και να υπερασπιστούμε τις -όποιες- επιλογές μας καλλιτεχνικές ή ηθικές. Να πει ο καθένας το δικό του “φτάνει πια” στο φασισμό που υφέρπει παντού γύρω μας. Στο φασισμό των media, στο φασισμό τού φόβου και των “ανώνυμων απειλών”, στο φασισμό των πιέσεων και των εξαναγκασμών γιατί τότε μόνο θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε και τον άλλο, αυτόν που γεμίζει με νεκρούς το Αιγαίο και με άστεγους τα πεζοδρόμια, το φασισμό της εξαθλίωσης και της καθημερινότητας μας.

Ζητώ από την Διοίκηση του ΕΘ την ανάκληση της απόφασης, έστω και για την τελευταία μέρα. Εμείς δεν θα σας πιέσουμε, τόσο εγώ όσο και όλος ο θίασος είμαστε αποφασισμένοι να μην μπούμε επ’ ουδενί στο θέατρο αν δεν δώσετε εσείς την άδεια. Και οι συλλογικότητες που διοργανώνουν την συγκέντρωση έχουν εγγυηθεί για την περιφρούρηση του χώρου. Η τελική απόφαση είναι δική σας».

Screenshot_2

 


Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ