Αρχική Τοπικά Παρατείνεται η προθεσμία των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων για το 2016

Παρατείνεται η προθεσμία των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων για το 2016

Με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2016 παρατείνεται ως την Πέμπτη, 30/06/2016.

Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία παράταση που δίνεται στην υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2016, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό των αιτήσεων μεταβίβασης 2016 και έχοντας επίγνωση του λιγοστού χρόνου, τον οποίο είχαν στη διάθεση τους τόσο οι γεωργοί όσο και οι φορείς υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2016 μετά την ανακοίνωση των οριστικών δικαιωμάτων.

Η παράταση ορίζεται με υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ.

Για την πλήρη ενημέρωση των γεωργών και των φορέων υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2016 τονίζουμε ότι:

α) η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας δεν αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016, η οποία εκπνέει σήμερα, 15/06/2016 και ώρα 00:00 π.μ.

  • Έτσι, όσοι γεωργοί υποβάλλουν εμπρόθεσμα, ως 15/06/2016 την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, έχουν επιπλέον χρονικό περιθώριο 15 ημερών να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εκάστοτε αίτηση μεταβίβασης και να υποβάλλουν μία πλήρη αίτηση, γεγονός που μόνο πλεονεκτήματα έχει τόσο για εκείνους όσο και για τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου.
  • όσοι γεωργοί υποβάλλουν ή τροποποιήσουν μετά την 15/06/2016 και ως 11/07/2015 την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, για το οποίο δίνεται η δυνατότητα από το ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο, επιβαρύνονται με μείωση 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης μεταβίβασης.

β) η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης δεν επηρεάζει την ημερομηνία, κατά την οποία ο γεωργός θα πρέπει να αποδεικνύει πως έχει στην κατοχή του τα αγροτεμάχια για το έτος 2016, ήτοι 31/05/2016. Συνεπώς με βάση την έκταση που κατέχει ο δικαιούχος στις 31/05/2016 θα γίνει η ενεργοποίηση και η πληρωμή των δικαιωμάτων ενίσχυσης του έτους 2016.

Διευκρινήσεις για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων βοσκοτόπων σε νέους γεωργούς

Στην Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με αρ. 1406/52601/4-5-2016 (ΦΕΚ 1291Β΄) ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία μεταβίβασης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και όχι εκμεταλλεύσεων.

Η εν λόγω ΥΑ δεν απαγορεύει ούτε περιορίζει την μεταβίβαση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε παραπάνω από έναν αποδέκτες. Επιπρόσθετα, για τις οριστικές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων μεταξύ πατέρα και τέκνων, αλλά και μεταξύ συζύγων  δεν επιβάλλεται η παρακράτηση 20% επί της αξίας αυτών, αφού εξαιρούνται οι σύζυγοι και οι συγγενείς α’ βαθμού.

Η μεταβίβαση του ζωικού κεφαλαίου ενός παραγωγού δεν ρυθμίζεται από τη συγκεκριμένη ΥΑ και επομένως μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις όπως επιθυμούν οι αντισυμβαλλόμενοι .

Στην περίπτωση που κάποιος κτηνοτρόφος επιθυμεί να μεταβιβάσει μέρος των δικαιωμάτων του περιφέρειας ΠΕ1 (βοσκοτόπων) μπορεί να το κάνει ανεξάρτητα από τη μεταβίβαση ζωικού κεφαλαίου και σε όσους αποδέκτες επιθυμεί.

Οι αποδέκτες της μεταβίβασης όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν εξασφαλιστεί ο ανάλογος ιδιωτικός ή κοινόχρηστος βοσκότοπος δεν μπορεί να γίνει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων οπότε ούτε και η πληρωμή τους. Μόνο στις περιπτώσεις ολικών μεταβιβάσεων ζωικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ενίσχυσης, σε ένα δικαιούχο είναι δυνατή και η παραχώρηση της νομής του κοινόχρηστου βοσκότοπου. Επιπλέον, είναι δυνατή η παραχώρηση της νομής του κοινόχρηστου βοσκότοπου σε περισσότερους από έναν αποδέκτη, μόνο σε περιπτώσεις κληρονομιάς. Μόνο τότε ο κοινόχρηστος βοσκότοπος μπορεί να ακολουθήσει αναλογικά την κληρονομηθείσα εκμετάλλευση σε περισσότερους από έναν κληρονόμους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι νέοι γεωργοί που δεν κατέχουν  δικαιώματα βασικής ενίσχυσης μπορούν να λάβουν δικαιώματα εθνικού αποθέματος το 2016 ή το 2017 όταν θα υπάρξει ικανό ποσό προς διάθεση. Σε περίπτωση όμως που λάβουν τα δικαιώματα από μεταβίβαση, τότε δεν θα πάρουν νέα δικαιώματα για την έκταση που έχει ήδη καλυφθεί από δικαιώματα.

Για τις περιπτώσεις που μεταβιβάζεται μερικώς ζωικό κεφάλαιο επισημαίνουμε ότι εάν η μείωση του ζωικού κεφαλαίου για δύο συνεχή έτη υπερβαίνει το 30% τότε θα μειωθούν αναλογικά οι εκτάσεις κοινόχρηστου βοσκότοπου που παραχωρούνται προς νομή στον κτηνοτρόφο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 873/55993/20-05-2015 ΚΥΑ (ΦΕΚ 942Β΄), οπότε δε θα μπορεί να ενεργοποιήσει αντίστοιχο αριθμό δικαιωμάτων, εφόσον δεν βρει αντίστοιχη έκταση ΠΕ1. Στην περίπτωση αυτή υπενθυμίζεται ότι από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1307/2013 και συγκεκριμένα στο άρθρο 31 προβλέπεται ότι δικαιώματα που δεν ενεργοποιούνται για 2 συνεχόμενα έτη περνούν αυτόματα στο εθνικό απόθεμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.