Αρχική Άρθρα ΠΑΣΟΚ:Μια ιστορία αγάπης

ΠΑΣΟΚ:Μια ιστορία αγάπης

 

Του Δημήτρη Μακαρέ

Το ημερολόγιο έγραφε 18 Οκτώβρη 1981,στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα της εποχής το κεντρικό πρόσωπο ήταν ένας άνθρωπος που έγινε πρωθυπουργός αφού είχε σεργιανίσει πρώτα στα αμερικανικα πανεπιστήμια επικαλούμενος ένα σύνθημα ευφυές κι επιδέξιο:την Αλλαγή.Ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε έναν νεωτερικό πολιτικό οργανισμό,ένα Κίνημα που ευαγγελιζόταν μία νέα θεώρηση της πολιτικής μακριά από τα παραδομένα σχήματα των τότε εποχών.

Σήμερα,25 χρόνια μετά τον θανατό του κι αφού το κόμμα που οραματίστηκε πέρασε την φάση του βίαιου μετασχηματισμού του στο πλαίσιο της αγοράς κι αφού επι της κυριαρχίας του εμπεδώθηκαν τα σημαντικότερα κοινωνικά επιτεύγματα και κατακτήθηκαν ελευθερίες που ούτε φανταζόταν ο μέσος πολίτης,τώρα περνάει μια κρίση ταυτοτητας,η οποία επιταθηκε από την οικονομική κρίση όπου είδε τα ποσοστά του να υφίστανται μία απίσχνανση,καθώς μόνο αυτό πλήρωσε τα σπασμένα μιας ολόκληρης εποχής ατασθαλιών και διαφθοράς,στην οποία υπήρξε κι αυτό συνένοχος.

Αυτή η κρίση ταυτότητας το καλεί να προβεί σε μια κομβική επιλογή:θα αφουγκραστεί το αίτημα για προοδευτική ατζέντα στην εποχή της τεταρτης τεχνολογικής επανάστασης,ποιοί ειναι οι άνθρωποι που θα αποτελέσουν το κέντρο βάρους της πολιτικής του,ποιά θα είναι η νέα εργατική τάξη και τι χαρακτηριστικά θα έχει η αστική τάξη σε ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον,πώς θα καταπολεμηθούν οι αναδυόμενες κοινωνικές ανισότητες ή από την άλλη να παραμείνει ένας κομπάρσος στις νέες απαιτήσεις των καιρων όπου η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να ειναι πρωταγωνιστής στην διεθνή πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα που σύντομα θα αντιμετωπίσει από τον τρόπο που θα απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.

Μέχρι στιγμής η εκλογή αρχηγού αποτέλεσε αντικείμενο χλευασμού στα μέσα κοινωνικής δικτυωσης όσον αφορά το πλήθος των υποψηφιοτήτων αλλά και την ιδεολογική κατεύθυνση των υποψηφίων.

Μέχρι…σήμερα όπου αχνοφαίνεται μια ελπίδα…
Ελπίδα που προκύπτει από έναν πολιτικό προοδευτικό με αρχές και αξίες ταγμένο να υπηρετεί τα ιδανικά του μέχρι τέλους σε έναν αγωνα που κονταροχτυπιέται η δικαίωση με την στυφή γεύση των μνημονιακών χρόνων.

Ο αγωνας όμως αυτός σημαδεύτηκε κι από την υποτροπή του χρονιου προβ λήματοςυγείας  που βασάνιζε την σημερινή προέδρο του Κινήματος Φώφη Γεννήματα και την εξ αυτης αποσυρση της υποψηφιοτητας της.
Καλή της δύναμη στον αγωνα της.

Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για όλους χωρίς επικοινωνιακά τερτίπια και χωρίς μιντιακά στηρίγματα αμφιβόλου ηθικού έρματος.

Αυτό θα παραδεχόταν ακόμα κι ο Ζακ Σενγκελα,ο Γάλλος επικοινωνιολόγος του Ανδρέα Παπανδρέου στις κυβερνήσεις της Αλλαγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.