Αρχική Χωρίς κατηγορία ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας: Ψήφισμα για τις πλημμύρες στην Κωπαΐδα

ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας: Ψήφισμα για τις πλημμύρες στην Κωπαΐδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 και ώρα 10:30 π.μ. στα Γραφεία της Π.Ε.Δ., στη Λαμία, μετά την με αρ. πρωτ.: 310/11-04-2019 πρόσκληση του κου Υπερήφανου Λουκά, Δημάρχου Ορχομενού και Προέδρου του Δ.Σ., σε νόμιμη απαρτία, διότι από τα είκοσι ένα (21) μέλη ευρέθησαν παρόντα δεκατέσσερα (14).

Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν  οι κ.κ.:

1. ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
2. ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΑΝΤΙΠ/ΔΡΟΣ Δ.Σ.
3. ΚΑΤΣΙΦΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.
4. ΛΙΟΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΚΡΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
5. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
6. ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
7. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
8. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
9. ΨΑΘΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
10. ΚΟΣΚΟΒΟΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
11. ΚΟΥΤΣΟΒΕΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
12. ΚΩΣΤΑΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
13. ΡΟΥΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
14. ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

Απουσίαζαν οι:

1. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ-ΣΠΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
2. ΠΑΓΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
3. ΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
4. ΤΖΙΑΧΡΗΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
5. ΓΚΙΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
6. ΜΠΑΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
7. ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

 

Οι οποίοι δεν ήταν παρόντες αν και νόμιμα κλήθηκαν.

Κατά την 5η/2019 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας  ο Δήμαρχος Λοκρών και Μέλος του ΔΣ, κ. Λιόλιος έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος κι έθεσε προς συζήτηση, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην Κωπαΐδα.

«Με αγανάκτηση και πικρία διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει προβεί σε κανένα μέτρο ή τουλάχιστον σε κανένα αποτελεσματικό μέτρο, για να είμαι ακριβοδίκαιος, για την αποστράγγιση της Κωπαΐδας. Αποτέλεσμα; Η φυτική παραγωγή να καταστρέφεται, οι αγρότες να αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους, τα εισοδήματά τους να μηδενίζονται και οι υποχρεώσεις τους να σωρεύονται. Πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητοποίηση από την Περιφέρεια για να λυθεί το πρόβλημα, έστω την ύστατη ώρα και παράλληλα, το ίδιο άμεσα, θα πρέπει να κινηθούν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να καταγράψουν τις ζημιές και να προβούν σε αποζημιώσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιόλιος.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Δημοτική Σύμβουλος Λεβαδέων, κα Κοσκοβόλη, η οποία είπε: «Στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, το τελευταίο διάστημα, έχουμε αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα, που έχει προκύψει από τις πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις της Κωπαΐδας και έχει ως συνέπεια την απώλεια εισοδήματος από τους αγρότες και μάλιστα από κοινού με τις μειοψηφικές παρατάξεις. Για την επίλυση του προβλήματος έχει ζητηθεί η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία του αρμόδιου εκπροσώπου της Περιφέρειας. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης για τον σκοπό αυτό με την Περιφέρεια, ώστε να υπάρξει συντονισμός διαχείρισης του θέματος και με τους άλλους ομόρους ΟΤΑ».

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., κ. Υπερήφανος επεσήμανε: «Η περιοχή ήρθε αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα και γι’ αυτό έχει κηρυχθεί μάλιστα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι αναγκαία η συνεργασία των όμορων Δήμων με την Περιφέρεια για να υπάρχει συντονισμός και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ορθή διαχείριση του Κωπαϊδικού Πεδίου».

Σε συνέχεια των παραπάνω και μετά από διαλογική συζήτηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

 

Ψήφισμα της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για το πρόβλημα των πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων στην Κωπαΐδα.

Δεδομένης της άκρως προβληματικής κατάστασης στην Κωπαΐδα με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις, που δεν επιτρέπουν στους αγρότες να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους, με αποτέλεσμα να υφίστανται οικονομική καταστροφή, θα πρέπει άμεσα:

  1. Η Περιφέρεια να αναλάβει ενέργειες για να δοθεί μια αποφασιστική λύση στο πρόβλημα.
  2. Να υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους, που «ακουμπούν» στην Κωπαΐδα, καθώς και με εκπροσώπους των αγροτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την εκπόνηση ενός Σχεδίου για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση του Κωπαϊδικού Πεδίου, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.
  3. Να υπάρξει κινητοποίηση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών και την έναρξη της διαδικασίας καταβολής αποζημιώσεων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.