Αρχική Εκδηλώσεις Περπατήσαμε με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Περπατήσαμε με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων διοργάνωσε περίπατο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενδοοικογενειακή βία το πρωί της Κυριακής 05/12/2021  στον ποδηλατόδρομο.

 

 

Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και η ενημέρωσή του για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων.

Με μπροστάρη τον ίδιο τον Δήμαρχο Λαμιέων Ευθύμιο Καραΐσκο, δίπλα του τον αντιδήμαρχο πρόνοιας Παναγιώτη Στασινό και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη, περπατήσαμε στον ποδηλατόδρομο στη νότια Λαμία, στέλνοντας το μήνυμα κατά οποιασδήποτε βίας….

 

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι καθημερινό, παγκόσμιο και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Αποτελεί πυρήνα της έμφυλης ανισότητας, που οδήγησε και οδηγεί σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Η 25η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και αγώνα κατά των έμφυλων διακρίσεων, ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας δεν πρέπει να εξαντλούνται στις 25 Νοεμβρίου κάθε έτους, καθώς τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως παραμένουν υψηλά.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορωνοϊού είχαν ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, λόγω του περιορισμού μετακίνησης και της συγκατοίκησης συνεχώς με τον κακοποιητή. Ο κίνδυνος αυτός υπήρξε ακόμη μεγαλύτερος για γυναίκες και κορίτσια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (Ετήσια Έκθεση ΓΓΟΠΙΦ, 2020).

Ήδη, από τις αρχές του 2021 έως και σήμερα έχουν διαπραχθεί 13 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «γυναικοκτονία είναι η από πρόθεση ανθρωποκτονία γυναικών επειδή είναι γυναίκες». Ο όρος γυναικοκτονία, αν και πρόσφατα χρησιμοποιείται ευρέως, κυρίως από τα ΜΜΕ, δεν έχει αναγνωρισθεί σε νομικό επίπεδο στην Ελλάδα. Πολλοί φορείς και οργανώσεις αγωνίζονται για τη νομική κατοχύρωση το όρου «γυναικοκτονία». Αισιόδοξο μήνυμα αποτελεί η πρόσφατη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας κάνοντας σαφή αναφορά στον όρο «γυναικοκτονία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.