Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ποιο θα είναι το μέλλον της ΛΑΡΚΟ;

Το θέμα της λειτουργίας και της βιωσιμότητας της εταιρίας ΛΑΡΚΟ θέτει στη βουλή με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία Χρήστος Σταΐκούρας.

Διαβάστε το κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση

προς το Υπουργείο Οικονομικών

Θέμα: Λειτουργία της εταιρίας ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ είναι επιχείρηση με μακρά ιστορία η οποία αναδεικνύει και αξιοποιεί με πλήρη καθετοποίηση ορυκτό πλούτο της χώρας.

Όμως, εξωγενείς (κόστος συντελεστών παραγωγής και διεθνείς τιμές προϊόντος) αλλά και ενδογενείς (αδυναμίες στην οργάνωση της παραγωγής και διαχειριστικές αστοχίες) παράγοντες συνετέλεσαν ώστε η εταιρία, πριν από λίγα χρόνια, να εισέλθη σε μια δύσκολη περίοδο, και παρά τις συνεχείς «ενέσεις» ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο, να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η ίδια η βιωσιμότητά της.

Την περίοδο Ιούλιος 2012- Δεκέμβριος 2014, έγιναν ενέργειες προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των πιεστικών προβλημάτων της εταιρίας και ενίσχυσης της βιωσιμότητάς της.

Συγκεκριμένα:

Επεκτάθηκε η σύμβαση μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου στην εταιρεία και παρατάθηκε η απόρριψη των μεταλλευτικών σκουριών του εργοστασίου στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.
Εκταμιεύθηκε ποσό επιστροφής φόρου ύψους 22,2 εκατ. ευρώ (12 Αυγούστου 2013).
Αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, η παροχή εκπτώσεων στην τιμή του ρεύματος, προσωρινής διάρκειας δύο ετών, σε εταιρείες υψηλής τάσεως και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ των οποίων η ΛΑΡΚΟ (3 Μαρτίου 2014).
Καθιερώθηκε η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία, απαλλαγή η οποία αφορά και ευνοεί και τη ΛΑΡΚΟ.
Με αυτά τα δεδομένα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

1ον. Ποιές συγκεκριμένες ενέργειες έχουν αναλάβει και υλοποιήσει, οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου, κατά το 2015, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της εταιρίας;

2ον. Ποιός είναι ο βραχυχρόνιος προγραμματισμός και ο μεσομακροχρόνιος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ;

3ον. Ποιά είναι η θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σε σχέση με την επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ προς τον κ. Πρωθυπουργό, της 28ης Σεπτεμβρίου 2015, και τις καταγγελίες που περιέχονται σε αυτή για τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της εταιρίας το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας


Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ