Αρχική Κορονοϊός Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Διαφωνεί ο Π.Ο.Υ. με την πρόταση Μητσοτάκη

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Διαφωνεί ο Π.Ο.Υ. με την πρόταση Μητσοτάκη

 

Τη διαφωνία του με το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», μια πρόταση που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε ο Π.Ο.Υ., ζητώντας αντ’ αυτού συντονισμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια.

Ειδικότερα, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ολοκλήρωσε το απόγευμα την συνεδρίαση της, συνιστά στις χώρες να μην απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού από εισερχόμενους ταξιδιώτες αλλά να εφαρμόσουν συντονισμένα, τεκμηριωμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν προταθεί.

Για τα έγγραφα επίδειξης εμβολιασμού, η επιτροπή κρίνει ότι η επίδραση των εμβολίων στη μείωση της μετάδοσης είναι ακόμη άγνωστη και η τρέχουσα διαθεσιμότητα εμβολίων είναι πολύ περιορισμένη, και στο πλαίσιο αυτό προτείνει να μην απαιτούνται από τις χώρες αποδείξεις εμβολιασμού σε εισερχόμενους ταξιδιώτες αλλά να εφαρμοστούν συντονισμένα, τεκμηριωμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια και να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές για τις οποίες έχουν ενημερωθεί από τον Π.Ο.Υ.

Περί μεταλλάξεων του κορωνοϊού
Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο Οργανισμός τονίζει ότι η επέκταση εντοπισμού της αλληλουχίας των γονιδιωμάτων σε παγκόσμιο επίπειδο και η ανταλλαγή δεδομένων θα συμβάλει στην μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση κρίσιμων άγνωστων στοιχείων. Η επιτροπή προτρέπει την ηγεσία του ΠΟΥ να αναπτύξει για αυτό ένα τυποποιημένο σύστημα για την ονομασία των νέων παραλλαγών που αποφεύγουν τις γεωγραφικές ενδείξεις.

Η επιτροπή ενθαρρύνει τους κατασκευαστές εμβολίων να παρέχουν γρήγορα δεδομένα για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης έκτακτης ανάγκης. Η έλλειψη τέτοιων δεδομένων αποτελεί εμπόδιο για τη διασφάλιση της έγκαιρης και δίκαιης παροχής εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη για δίκαιη πρόσβαση μέσω της συμμαχία COVAX καθώς και μεταφοράς τεχνολογίας για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας. Σύμφωνα με την επιτροπή η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να αποτελεί έκτακτη ανάγκη για της δημόσια υγεία διεθνούς ανησυχίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.