Αρχική Τοπικά Ποιoι συνταξιούχοι και από πότε θα δουν αυξήσεις με τα νέα ποσοστά...

Ποιoι συνταξιούχοι και από πότε θα δουν αυξήσεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης

Η συμμόρφωση του κράτους με τις αποφάσεις του ΣτΕ όσον αφορά τη διαμόρφωση ενός συστήματος με δικαιότερα και αναλογικότερα ποσοστά αναπλήρωσης οδηγούν σε αυξήσεις περίπου 60.000 κύριων συντάξεων, καθώς και σε όλες τις νέες συντάξεις που θα εκδοθούν σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Συνολικά, αυξήσεις αναμένονται σε περίπου 360.000 συντάξεις, καθώς υπάρχουν και περίπου 300.000 επικουρικές, που το καλοκαίρι του 2016 μειώθηκαν και μετά την απόφαση του ΣτΕ θα επανέλθουν στα προ του νόμου Κατρούγκαλου επίπεδα.

Το επικείμενο σχέδιο νόμου αναμένεται να οδηγήσει στην πλήρη αναδιαμόρφωση του χάρτη των συντάξεων. Βέβαια, τον οριστικό αριθμό των δικαιούχων και το ύψος των αυξήσεων αναμένεται να καθορίσει η απαιτούμενη αναλογιστική μελέτη που εκπονείται στο υπουργείο Εργασίας από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήσεις στις κύριες συντάξεις αναμένεται να δουν, και μάλιστα αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου, περίπου 60.000 συνταξιούχοι που έλαβαν κύρια σύνταξη από τον Μάιο του 2016 και μετά, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης.

Δεν πρόκειται για όλους τους συνταξιούχους, αλλά για όσους είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, καθώς στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζεται η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης να ξεκινά από το 30ο ή το 33ο έτος ασφάλισης και να φθάνει έως το 42ο. Μάλιστα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης να ανέρχεται σε 50,2% ή 50,3% (από 42,8% που είναι σήμερα) και να «πλαφονάρει» σε αυτό το ύψος ανεξάρτητα από το εάν ο ασφαλισμένος εργαστεί για περισσότερα από 42 έτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι αυξήσεις μπορεί να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τα 200 ευρώ το μήνα, μεσοσταθμικά όμως εκτιμώνται σε 60-70 ευρώ το μήνα.

Το συνολικό κόστος έχει αρχικά εκτιμηθεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Βέβαια το οριστικό μέγεθος θα καταγραφεί στην αναλογιστική μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτές τις μέρες, όμως είναι δεδομένη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρχει αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Στο πεδίο των επικουρικών οι αυξήσεις είναι πιο ξεκάθαρες, καθώς στην πράξη περίπου 400.000 συνταξιούχοι αναμένεται να δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται στο ύψος που ήταν πριν από τον Ιούλιο του 2016. Πρόκειται για αυξήσεις έως και 48%, που θα δοθούν επίσης αναδρομικά, από 4 Οκτωβρίου, σε όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ.

Το κόστος της παρέμβασης αυτής, που επίσης έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και την ανάγκη του ελληνικού δημοσίου να «θεραπεύσει» τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ για το 2020 θα πρέπει να προστεθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά.

Στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου θα προβλεφθεί και η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, το ποσό που τον προηγούμενο χρόνο διατέθηκε για την καταβολή της παροχής που ονομάστηκε 13η σύνταξη, ήτοι 0,5% του ΑΕΠ θα θεσμοθετηθεί ως μόνιμος μηχανισμός στήριξης του συστήματος, ως ένα μαξιλάρι ασφάλειας, που θα χρηματοδοτεί τις κατά περίπτωση ανάγκες.

Πηγή: www.topontiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.