Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

“Πολύπτυχον”: Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Χρυσάνθης Μαγγίδη (Φωτογραφίες)

 

 

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 18 Μαΐου τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης “Πολύπτυχον” της Χρυσάνθης Μαγγίδη που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας και θα διαρκέσει ως τις 29 Ιουνίου 2022.

 

Διαφορετικές πτυχές μιας ενιαίας υπόστασης, αποκαλύπτουν διαφορετικά συναισθήματα και το πώς αυτά εγγράφονται στο ανθρώπινο σώμα ως βιωμένη εμπειρία. Τα έργα της συστήνονται ως οι σελίδες ενός ημερολογίου έρευνας. Ένα εικαστικό σημειωματάριο συναισθημάτων, όπου το κάρβουνο αποτυπώνει στο χαρτί τη μορφή ως ψυχογράφημα. Η εικαστικός επιλέγει την απλότητα του υλικού της και μας προκαλεί να αναζητήσουμε το άρρητο της φόρμας. Δυνατοί σφιγμένοι μύες σε ένταση, ζωγραφικές καμπύλες και  αγχώδεις χειρονομίες, μοιράζονται φωτεινές στιγμές στο άλλοτε πυκνό και άλλοτε απαλό μαύρο των σκιών.

 

Τα σώματα αποδίδονται απόλυτα επηρεασμένα, είτε σε αναγνωρίσιμες εκφραστικά στάσεις, είτε σε συνθέσεις οριακά άναρχες όπου η γραμμή περισσότερο έντονη, διατρέχει και σχηματίζει αυθαίρετα φόρμες, οι οποίες μέσα από την κίνηση τους υποδηλώνουν την εκαστοτε ψυχική εντύπωση. Το σώμα αποκωδικοποιεί και απελευθερώνει την συναισθηματική έκφραση, ενώ παύει να αποτελεί  εργαλείο και φυλακή του πνεύματος. Η ψυχή σταματά να (κατ)έχει ένα σώμα. Η διαρκής αλληλεπίδραση του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου, εκπέμπει μέσω της υλικότητας, την εκρηκτική δύναμη που κρύβει η ψυχή. Αυτή και η δύναμη της τέχνης, να μεταπλάθει σε υλη την έσω ορμή του ανθρώπου μέσα από τη καλλιτεχνική δημιουργία, με σκοπό την επικοινωνία και την αναζήτηση της αληθινής γνώσης.

Μπουραζάνης Κωνσταντίνος
Ιστορικός Τέχνης – Επιμελητής έκθεσης

 

 

Ωράριο Λειτουργίας:

Τρίτη έως Παρασκευή 9.00 – 14.00

Τετάρτη απόγευμα 18.00 – 21.00

Η αποτύπωση των συναισθημάτων και των εμπειριών της ζωής στο ανθρώπινο σώμα, σε ένα άκρως δυνατό και ρεαλιστικό εικαστικό δημιούργημα, συνθέτουν την εκφραστικότητα της Χρυσάνθης Μαγγίδη μέσα από την έκθεση ζωγραφικής της με τίτλο «Πολύπτυχον» που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας. Η «γλώσσα» του σώματος, η ανθρώπινη φιγούρα και η ανάγλυφη καταγραφή μέσα από την τέχνη, διαμορφώνουν σε καμβά το παζλ ψυχογραφήματος της εικαστικού μέσα από μια άρτια καλλιτεχνική δημιουργία.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Χρυσάνθης Μαγγίδη, παρευρέθησαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμέων, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος κ.α.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος μεταξύ των άλλων, τόνισε : « Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, στον Δήμο Λαμιέων, να υποδεχόμαστε και να φιλοξενούμε στη Δημοτική Πινακοθήκη «Αλέκος Κοντόπουλος»,   την εξαιρετικά σημαντική συλλογή της κ. Χρυσάνθης Μαγγίδη, με τίτλο «Πολύπτυχον». Μίας καλλιτέχνιδος, η οποία, εκφράζει μέσα από τα έργα της την ισορροπία ψυχής και σώματος. Μίας εικαστικού, η οποία συστήνεται στο φιλοθεάμον κοινό της Λαμίας, μέσα από ένα  «προσωπικό ημερολόγιο τέχνης», όπου ο εσωτερικός της κόσμος αποτυπώνεται με κάρβουνο στα εκτιθέμενα έργα της. Σε αυτόν τον διάλογο που πρόκειται να αναπτυχθεί, μεταξύ ημών και των έργων, η κ. Μαγγίδη, με την επίσης σημαντική ιδιότητά της, εκείνης της αρχαιολόγου, μας καλεί να «ανασκάψουμε» τον δικό μας εσωτερικό κόσμο και να ανακαλύψουμε τις δικές μας υπερβάσεις…».

 

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ