Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Πώς μια σκούπα – ρομπότ διέρρευσε προσωπικές στιγμές γυναίκας στο ίντερνετ

Προσωπικές εικόνες μίας γυναίκας διέρρευσαν στο Διαδίκτυο και υπεύθυνη για αυτό το γεγονός ήταν η ηλεντρονική της σκούπα . Σύμφωνα με την βρετανική DailyMail, η ρομποτική ηλεκτρική σκούπα τράβηξε φωτογραφίες της γυναίκας ενώ εκείνη καθόταν στην τουαλέτα και οι εικόνες αυτές κοινοποιήθηκαν στο Facebook.

Η ρομποτική σκούπα iRobot Roomba μπήκε στο μπάνιο και τράβηξε προσωπικές εικόνες της γυναίκας και έπειτα εκείνες κυκλοφόρησαν σε κλειστές ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι εικόνες τραβήχτηκαν από το λογισμικό σκούπας Roomba J7 της εταιρείας iRobot και εν συνεχεία εστάλησαν στην Scale AI, μία startup εταιρεία με εργαζόμενους από όλο τον κόσμο.

Η δουλειά των εργαζομένων της εταιρείας είναι να κατηγοριοποιούν δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης συσκευών, όπως η συγκεκριμένη ρομποτική σκούπα. Χάρη στην εκπαίδευση αυτή, η σκούπα μαθαίνει να χαρτογραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το περιβάλλον του σπιτιού, να αποφεύγει εμπόδια, να αντιλαμβάνεται το μέγεθος ενός δωματίου και να προσαρμόζει το μοτίβο καθαρισμού της.

 

Το άσχημο όμως ξεκίνησε όταν οι εικόνες κοινοποιήθηκαν online στο Facebook και στο Discord από εργαζομένους της Βενεζουέλας το 2020, όπως αναφέρει το MIT Technology Review.

 

«Η πιο προσωπική εικόνα που είδαμε ήταν μια σειρά από βίντεο με τη νεαρή γυναίκα στην τουαλέτα, με το πρόσωπό της αποκλεισμένο στην κύρια εικόνα, αλλά ακάλυπτο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η απάντηση της εταιρείας

Η iRobot δήλωσε ότι τα δεδομένα δόθηκαν σε υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαια τα οποία ξεκαθαρίζουν ότι τέτοια δεδομένα αποστέλλονταν μόνο στην εταιρεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι τα ρομπότ καθαρισμού είχαν ένα φωτεινό πράσινο αυτοκόλλητο «βιντεοσκόπηση σε εξέλιξη» και ότι ήταν ευθύνη των εμπλεκομένων να «απομακρύνουν οτιδήποτε θεωρούν ευαίσθητο από οποιονδήποτε χώρο στον οποίο λειτουργεί το ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της iRobot Colin Angle δήλωσε στο MIT Technology Review: «Η iRobot τερματίζει τη σχέση της με τον πάροχο υπηρεσιών που διέρρευσε τις εικόνες, ερευνά ενεργά το θέμα και [λαμβάνει] μέτρα για να βοηθήσει στην αποτροπή παρόμοιας διαρροής από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών στο μέλλον».

Πηγή: ethnos.gr

 


Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ