Αρχική Ήξερες ότι Πώς θα βγαίνεις νικητής σε κάθε διαπραγμάτευση -Οι δύο λέξεις που πρέπει...

Πώς θα βγαίνεις νικητής σε κάθε διαπραγμάτευση -Οι δύο λέξεις που πρέπει να πεις, σύμφωνα με διαπραγματευτή του FBI

Οι συγκρούσεις και οι διαπραγματεύσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα της ζωής και πολλές φορές πρέπει να τις φέρουμε εις πέρας με ανθρώπους από το γραφείο, το φιλικό μας περιβάλλον και την οικογένειά μας.

Oταν ξεκινάς μία διαπραγμάτευση, θα πρέπει κυρίως να αποφασίσεις εάν θα είσαι συνεργάσιμος ή ανταγωνιστικός με το άτομο στην άλλη πλευρά του τραπεζιού.

Η επιτυχία σε κάθε διαπραγμάτευση που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι στο χέρι σου ή μάλλον στις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι να βγουν και οι δύο πλευρές όσο το δυνατόν πιο ωφελημένες από τη διαδικασία. Επίσης θα πρέπει να σου είναι ξεκάθαρο τι είναι αυτό που θέλεις να κερδίσεις από τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

Ο Chris Voss υπήρξε επικεφαλής στο διεθνές τμήμα διαπραγματευτών σε απαγωγές του αμερικανικού FBI και μέλος της αντιτρομοκρατικής ομάδας της Νέας Υόρκης για 14 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Chris Voss η φράση με την οποία μπορούμε να «κερδίσουμε» τον συνομιλητή μας και να βγούμε νικητές σε κάθε διαπραγμάτευση είναι αυτό «είναι σωστό». 

Eνα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να αλλάξει τη γνώμη κάποιου είναι να χαμηλώσει την άμυνα και να του πει «είναι σωστό» αυτό που λες. 

 rawpixel.com from Pexels
rawpixel.com from Pexels

Αν αρχίσεις να λες σε κάποιον όλους τους λόγους για τους οποίους κάνει λάθος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε να σε καταλάβει, αλλά ούτε και να συνεργαστεί μαζί σου.

Ωστόσο, αν αρχίσεις να του λες ότι έχει μερικές σωστές απόψεις, τον βάζεις σε μια διαδικασία να συνεργαστεί μαζί σου, στο πλαίσιο ενός διαλόγου, μία ανταλλαγής απόψεων.

Αυτό που θέλει κάποιος να ακούσει είναι αυτό «είναι σωστό», γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει λάθος. 

Ο πρώην ειδικός διαπραγματευτής του FBI τονίζει ότι δεν πρέπει να του πεις «έχεις δίκιο», αλλά αυτό «είναι σωστό».

 rawpixel.com from Pexels
rawpixel.com from Pexels

Ο Voss προτείνει ότι πριν μπούμε στη διαδικασία να διαφωνήσουμε με κάποιον, ας δοκιμάσουμε να του υπογραμμίσουμε όλα τα σωστά σημεία που τυχόν αναφέρει. 

Μόνο έτσι θα του δείξουμε ότι τον ακούσαμε και καταλάβαμε την οπτική του και θα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.

Πηγή:bovary.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.