Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Πόσα από αυτά που γνωρίζουμε ως ιστορικά γεγονότα είναι στην πραγματικότητα Μύθοι; Θα εκπλαγείτε!

 

Ένα ξεχωριστό βιβλίο μάς παρουσίασαν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης & Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Φθιώτιδας και οι Εκδόσεις Κέδρος, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Μέσα από το βιβλίο του Σταύρου Παναγιωτίδη «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας: Μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε αλλά ποτέ δε συνέβησαν» είχαμε την ευκαιρία να “κοιτάξουμε την ιστορία κατάματα” και να αποδεχθούμε ότι πολλά από όσα γνωρίζουμε ως ιστορικά γεγονότα είναι στην πραγματικότητα Μύθοι!

Την παρουσίαση του βιβλίου, του συγγραφέα αλλά και μια εισαγωγή στον τρόπο που διεξάγεται και αποτυπώνεται η ιστορική έρευνα παρουσίασαν με τις εξαιρετικές εισηγήσεις τους, η κάθε μία από τη δική της επιστημονική ιδιότητα, η Βασιλική Λάζου Δρ. Ιστορίας, διδάσκουσα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και η Εύη Γκόγια, προϊσταμένη της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. Λαμίας. Τον καίριο και ουσιαστικό συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Σοφία Βακιρτζηδέλη προϊσταμένη ΓΑΚ-Αρχεία Ν. Φθιώτιδας.

Στην ομιλία του ο Σταύρος Παναγιωτίδης αρχικά αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επέλεξε να γράψει αυτό το βιβλίο και αναφορικά με τη φράση που ανέφερε η κα Λάζου πως θα πρέπει “να κοιτάξουμε την ιστορία κατάματα” ο συγγραφέας τόνισε πως δεν πρέπει να φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε την ιστορική αλήθεια, φέρνοντας το παράδειγμα του Μύθου της Μέδουσας που ο Περσέας, από φόβο μήπως αν την κοιτάξει κατάματα πετρώσει, τη σκότωσε κοιτάζοντας την μέσα από ένα κάτοπτρο. Όμως, από το αίμα της Μέδουσας που έπεσε στη θάλασσα, γεννήθηκε ένα φτερωτό άλογο, ο Πήγασος. Έτσι και με τα ιστορικά γεγονότα, τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης. Όταν τα κοιτάζουμε κατάματα μπορεί να μας τρομάξουν, να μας στεναχωρήσουν αλλά όταν φοβόμαστε να τα αντιμετωπίσουμε τότε γεννιούνται… “φτερωτά πλάσματα σαν τον Πήγασο”, δηλαδή Μύθοι!

Το βιβλίο δεν καταρρίπτει απλώς τους Μύθους της ιστορίας μας αλλά εξηγεί και τους λόγους που επικράτησαν έναντι της ιστορικής αλήθειας και διαβάζεται απνευστί!

Κατά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό, αναρωτηθήκαμε αν είμαστε ο μόνος λαός που πιστεύει σε τόσους Μύθους (δεν είμαστε!), ενώ στην πορεία της συζήτησης διαπιστώσαμε όλοι πως υπάρχει ήδη αρκετό υλικό ώστε ο συγγραφέας να βγάλει και… τη συνέχεια του βιβλίου!

Γιατί, όμως, αρεσκόμαστε τόσο σε Μύθους που αφορούν στο παρελθόν μας και τους διαιωνίζουμε αντί να αναζητούμε τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα; Μια από τις αιτίες που μας ανέλυσε ο κ. Παναγιωτίδης, κάτι πολύ ανθρώπινο και ουσιαστικό, είναι πως όταν ζούμε δύσκολες στιγμές, “αναζητάμε στιγμές στο παρελθόν που θα γλυκάνουν στο τώρα την ψυχή μας”.

Δείτε στο βίντεο αποσπάσματα από την παρουσίαση του βιβλίου:Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ